BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, June 12, 2011

Saya Tak Reti Nak Buat Scroll Bar Kat Bloglist


Orait. Disebabkan dah dua orang yang tanya, maka saya buat jugak tutorial ni ye. Sebelum saya start, ce klik SINI dulu. Klik jeee... Sebab pe? Sebab saya belajar dari blog dia lah. Hahaha~ Thanks Eyra!

Okeh, okehhh... Jom start belajar... Semua orang mesti  nak letak senarai blog kat sidebar kan? Senang nak blogwalking dan tengok update dari rakan-rakan blogger. Tapi, akan jadi jenuh nak tengok sampai bawah kalo link tu banyakkkkkkkkkkkkkkkk sangat kan??? Sebab tu lah adenye scroll bar untuk bloglist ni.



Gi Design > Edit HTML > tick kotak Expand Widget Template

Tekan Ctrl+F untuk memudahkan pencarian code... Dan paste kan nama bloglist kamu, contoh macam kat atas: Taman Sakura Untuk Jalan-jalan

Lepas dah jumpa nama bloglist kamu, Ctrl+F cari code ni...

<div class="widget-content">

Bila dah jumpa code kat atas tadi, buang code tu dan masukkan code ni...

<div class="widget-content" style="height: 100px; overflow: auto;">

*Boleh adjust mengikut ketinggian yang kamu mahu... Contoh: height: 200px

Then klik Preview, kalau tak ada masalah boleh Save...

Selamat mencuba! :)


Mahu Suami Romantik Jugak Macam Tuuu....


Isterinya menghidangkan makanan. Lauk kegemarannya, ayam masak lemak cili padi nampak begitu menyelerakan. Semuanya sudah tersedia. Mereka tidak duduk di atas meja, sengaja menghadirkan suasana romantik dengan duduk di anjung rumah. Karpet berbulu tebal menjadi alas. Ditarik tangan isterinya yang mahu melangkah pergi lagi.

"Dah lah tu sayang. Cukup-cukup dah ni."

Isterinya duduk bersimpuh di sebelahnya. Diambil pinggan kosong di hadapan suaminya dan dicedokkan nasi ke dalamnya. Hampir saja dia mencapai pinggan di hadapannya pula, tetapi ditegah si suami.

"Kita kongsi, yee~" Suaminya menolak pinggannya ke arah isterinya, biar dekat sedikit untuk dicapai. Isterinya menurut. Dicedok sedikit lauk ayam masak lemak cili padi tadi ke dalam pinggan. Kemudian si suami menadah tangan. Si isteri mengikut sekali. Doa makan dibaca.

Si suami mencuit sedikit nasi dan ayam, kemudian menyuap isterinya. Kemudian si isteri pula membalas perbuatan yang sama.

"Pedas tak?" tanya si isteri.

"Tak, ok jee... Abang suke. Pandai sayang masak..." Si suami tersenyum. Makanan dihabiskan. Gelas dicapai oleh isterinya. Jus oren dituangkan ke dalam gelas. Disua gelas berisi jus oren kepada suami.

"Sayang minum dulu..." Si isteri menurut sahaja kata suaminya. Kemudian gelas bertukar tangan.

"Sayang minum kat sini eh, tadi?" Si suami melihat bekas tempat isterinya minum. Si isteri mengangguk. Si suami pun minum di tempat isterinya minum.

"Alhamdulillah... Terima kasih sayang, masak untuk abang..."

Nah, romantik kan? Itu cara siapa? Ini bukan cerita Nora Elena! Dan si suami itu bukan Seth Tan! Tapi dia nyata mengikut seseorang...


Itu sunnah Rasulullah s.a.w. Kenapa tidak jadikan idola anda dalam berumahtangga itu Rasulullah s.a.w? Ya, memang jauh sangat untuk menjadi seperti baginda, kita tidak sesempurna baginda atau isteri-isteri baginda, tetapi kita boleh saje mengamalkan sunnah baginda dalam kehidupan rumahtangga kita. Tak semua, sikit pun jadi lah... Bahagia dapat, romantis dapat, pahala pun dapat!


Jangan Dilupakan Kekasih Hati Pertama



Sedangkan Aisyah pun mencemburui Khadijah.

Ya, Khadijah telah lama pergi meninggalkan Rasulullah s.a.w. Namun sepanjang hidup baginda, kenangan bersama Khadijah tetap mekar di ingatan. Biarpun Khadijah itu wanita yang lebih berusia dari baginda, tetapi Khadijah lah wanita pertama yang bersama-sama baginda ketika Islam mula bertapak di Makkah.

Khadijah yang menenangkan baginda, yang meredakan segala ketakutan baginda Rasulullah s.a.w setelah dipeluk kuat beberapa kali oleh malaikat Jibril ketika menerima wahyu pertama. Khadijah lah yang dermawan mengorbankan hartanya di jalan Allah. Khadijah lah wanita agung... Sehinggalah wafatnya baginda, Khadijah tetap disebut-sebut di hadapan isteri-isteri yang lain.

Khadijah itu isteri baginda Rasulullah s.a.w yang pertama, tidak pernah dimadukan. Tetapi kenapa kaum lelaki, tidak pernah merenung yang ini? Sering kali mereka mencari alasan untuk berpoligami dengan melupakan kisah Rasulullah s.a.w bersama Khadijah. "Nikah empat isteri itu sunnah nabi!" Tapi jarang sekali kita mendengar, "Cintai dan terimalah isteri yang satu itu selagi dia menunaikan kewajipan sebagai isteri..."



"Saya mahu dinikahi tapi dengan syarat, selama saya masih hidup dan masih bisa menunaikan kewajiban saya sebagai seorang isteri, Mas Furqan tidak boleh bernikah dengan perempuan lain..." - Anna Althafunnisa

Perkongsian ini bukan sahaja untuk para lelaki, tetapi sebagai renungan juga kepada wanita-wanita di luar sana...

Tidakkan kamu juga mahu menjadi seperti Khadijah sebagai seorang isteri?


Apa Yang Berlaku Ni?


Ape yang berlaku hari ni?

Tak sempat sungguh nak gi blogwalking. Tak sempat jugak nak baca entri-entri rakan blogger yang lain. Banyak update yang tertinggal. Nak reply pengomen-pengomen kat blog diorang pun tak terbuat. Huhuhu... T_T

Entah, ape agaknya yang berlaku ni?

Cuba teka...

Stop, stop! Takde main teka-teka kat sini. Tu abang Ben je main. Ahahah~ Wekkkksss! Keji kan? :p Amponnn abang Ben, guro-guro saje~ Sebenornya hari ni terpengsan kejap, dan mood nak bukak laptop ke laut. Ni bukak pun sebab rindooo~ Jeles pulak tengok rakan-rakan blogger rancak mengupdate. Huhuhu...

Sekarang dah makin susah nak ping kat Facebook, tiap kali nak ping kene enter word captcha. Hadoiiii...tu yang jadi bertambah besar virus 'M' tu. Gggggrrrr! Takpe, teruskan ping-mengeping dengan penuh kesabaran...

P/S: Banyak keje ni wehhh, sape nak tolong?


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.