BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, June 25, 2011

Teka, Teka... Sape Cepat, Dia Dapat~



Dia pesan, sape yang dapat teka nama buku yang jadi bantal dia tu dengan paling cepat dan tepat, sok malam dia review blog tu pulak... Tak yah buat entri, komen je...

P/S: Huh! Mengada jugak si Cici ni, siap tumpang buat segmen dia pulak...


Perempuan Kalau Pandai Masak, Cepat Kawen...


"Perempuan kena pandai masak."

"Perempuan kalau keluar jauh-jauh ke ceruk mana pun, akan ke dapur jugak."

"Perempuan kalau pandai masak, cepat kawen."

"XXX tu cepat kawen sebab dia pandai masak lahhhh..."

"Suami, kalau nak makan, dia nak air tangan isteri jugak..."

Semua di atas adalah kata-kata seorang ummi yang jadi tetamu Insyirah petang tadi ketika sedang memasak. Sengih-sengih saje mendengar semua kata-kata tu sambil menjeling-jeling housemate yang balik sekejap ke Insyirah bersama-sama ummi.

Perempuan kena pandai masak? Setuju ke kamu-kamu semua yang gegurl ni? Lelaki kompem la kata keneee kan? Yang perempuan, mungkin ada yang bersetuju 120%, dan mungkin ada yang ber"errr, errr..." Hehehe...

Pada zaman yang serba canggih ini, oh sudahhhh! Abaikan skema jawapan SPM tu. Zaman-zaman sekarang ni, bukan sikit family yang selalu makan kat luar. Sebab isteri tak tahu memasak, dan suami tak pandai masak. Ade jugak isteri yang tahu memasak, tapi malas memasak. Haaaa... Tu macam mana? Boleh diterima lagi kot. Kalau suami pandai masak lak, itu bonus untuk rumahtangga kamu, tapi suami yang pandai masak, pun mesti nak isterinya memasak kan?

So, cane kalo tak tahu memasak? Kena la belajar memasak, sebab dari makanan turun ke hatiiiiii~~~ Eh, bukan-bukan. Dari makanan lah kamu boleh kontrol semuanya. Sebab? Bila kamu yang memasak, dan kamu tahu tentang aspek pemakanan ikut syariat Islam, kamu boleh jaga makan ahli keluarga kamu. Makanan yang terjamin halal akan jadi santapan, menu yang berkhasiat akan masuk dalam perut tiap hari, hati-hati yang keras boleh jadi lembut dengan makanan...eh??? Macam mana tu?

Hati yang keras boleh jadi lembut bila kamu berikan makanan yang kamu masak sambil berzikir memuji Allah dan berselawat ke atas Rasulullah s.a.w!

Sebab tu, perempuan kalo memasak, jangan menyanyi, kang jadi lain lakssss~~~ :p


Bila Jiran Jadi Remy Ishak, Jiran Sebelah Jadi Le Nurkaseh



Terima kasih kepada silent reader - Farawahila Ahmad


Bila Hati Terluka...


rainy heart by ~ravis-sante on deviantART

Bila hati terluka...

Kecewa kerana cinta, kecewa kerana kerjaya, kecewa kerana akademik, kecewa kerana keluarga, kecewa kerana sahabat, kecewa dengan hidup... Rasa remuk redam di jiwa, amarah apatah lagi, membuak-buak membakar perasaan... Belum ditambah dengan rasa pilu dan sebak kerana dikecewakan... Yang bernama nafsu lebih berkuasa saat terluka...

Bila kita kecewa...

Kepada siapa dulu kita mengadu? Banyaknya kita mengadu di wall-wall Facebook, melepaskan geram di blog-blog, bercerita dengan teman paling rapat mungkin... Masa ni kita sering terlupa adanya yang lebih berhak mendengar luahan hati kita... Adanya yang lebih berkuasa untuk menghilangkan rasa gundah di hati kita...

Allah sentiasa ada...

Bila kita gembira, bila kita bersedih, bila kita kecewa, Dia sentiasa ada... Tapi kenapa kita selalu terlupa dengan Dia? Sedangkan tiada yang memberi kita 'ilham' untuk mengadu di wall-wall Facebook, menulis di blog-blog dan kawan-kawan untuk mendengar, selain Dia... Yang memberi kita semua itu Dia, tapi jarang pula kita sujud lama di atas sejadah berkongsi rasa, bermunajat pada waktu dinihari untuk berbicara tentang seribu kisah yang berlaku pada hari yang lalu, kita lebih mengharapkan yang lain dari Dia... Lebih senang dengan yang lain dari Dia...

Muhasabah bersama, mungkin kita sudah semakin jauh dari Dia hingga kadang-kadang kita jadi begitu kecewa kerana tiada rasa redha kepada Dia... "Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah, hati menjadi tenteram." [ar-Ra'd: 28]


Bang , jom g jalan jalan


Jom jalan-jalan


Kite Tak Paham Nape Mamat Ni Nyampah Kat Kite???



Dia tertanya-tanya nape la mamat owner blog nEscaFe+MiLo ni menyampah kat dia...
Padahal rasanya takde la gedik sangat gambar dia semalam...
Cici: Ni bakpe entri ade sebut video blue ni? Hishhhhhhh!

P/S: Pak Cik Mat kata letak nama Ciji macam sesuai pulak... Ciji dalam bahasa Jawa = satu


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.