BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, September 4, 2011

Doktor Syim

"Boleh ke ok balik ni doktor?" Puan Masni cuba mendapatkan keyakinan.

"Insya'Allah, mak cik. Saya akan cuba untuk pulihkan semula anak mak cik." Doktor Syim berusaha memberi keyakinan.

"Baiklah, doktor. Mak cik letakkan segala-galanya pada doktor."

"Jangan, mak cik! Saya hanya berusaha, yang boleh memulihkan itu Allah... Letakkan pergantungan mak cik sepenuhnya pada Allah..."

Mak cik itu terdiam. Doktor Syim senyum.

****

Enam bulan kemudian.

"Doktor!!! Apa ni, doktor...??? Dulu doktor kata boleh sembuh, kenapa masih macam ni jugak, doktor...???" Rintih Puan Masni.

Anak lelakinya yang berumur 14 tahun masih tidak mampu berjalan sendiri. Masih lagi terjatuh selepas beberapa langkah berjalan. Kemalangan jalan raya yang berlaku enam bulan lepas telah menyebabkan anak lelakinya hilang upaya berjalan dengan baik.

"Mak cik..."

"Doktor tipu...dulu doktor kata lain, kenapa anak mak cik tak boleh berjalan lagi... Mak cik da tak sanggup tengok dia macam ni....!" Puan Masni memeluk anak lelakinya. Anak lelakinya hanya tertunduk bisu. Doktor Syim mendekat dan menyentuh bahu Puan Masni.

"Mak cik... Saya tak pernah tipu mak cik... Ingat tak mak cik... Dulu saya pernah bagitau mak cik, kita semua hanya berusaha... Yang Maha Berkuasa memulihkan itu hanya Allah. Ya, kita disarankan untuk mencari rawatan, meneruskan kehidupan, mengelakkan kematian. Tapi setelah kita berusaha, kita jangan lupa yang kita perlu berdoa dan bertawakkal kepada Allah... Yakin lah pada Allah, mak cik. Kalau bukan sekarang, insya'Allah tak lama lagi Allah akan bagi semula apa yang Dia ambil dari mak cik dan anak mak cik..."

"Doktor...maafkan mak cik... Mak cik terlalu ikutkan emosi... Betul kata doktor tu, sepatutnya mak cik yakin pada Allah... Redha pada Allah atas segala yang Dia tentukan..." Puan Masni menangis tersedu-sedu.

"Mak..." tiba-tiba anak lelakinya bersuara. Dilepaskan pelukan ibunya perlahan-lahan. Dia berusaha untuk berdiri sendiri. "Aliff pun akan berusaha, berdoa, dan bertawakkal..."

Mereka seolah-olah mendapat semangat baru... Doktor Syim mengucap syukur...

****

Beberapa tahun akan datang, adakah itu diri kamu wahai adikku? Akakmu yakin, insya'Allah kamu akan jadi seperti itu... Doktor muslimah yang berjaya... Moga kamu dapat membantu masyarakat secara fizikalnya, sekaligus mengajar mereka mengenali Islam di dalam hati dengan lebih baik... Ameen...

Selamat memasuki dunia baru sebagai mahasiswa!


Bila Adik Saya Mengada-ngada Nak Update

Gggrrr...

Mengada betul dia. Update kat blog sendiri sudah lerrr, ni menakalkan diri update kat blog saya pulakkkk~ Yang nak klik-klik kat tajuk tu tadi tapi post not found tu maapppp lah yeee... Saya da delete... Err.. Delete sebab...sebab... Sebab saya pemalu orangnya... Errr... Abaikan!!! Gggrrr...

Tak lama lagi nak balik semula ke pangkal jalan. Opss, nak balik ke Johor lerr. Tapi beg tak pack in lagi. NS2 tak install lagi kat fedora. Dah try banyak kali, asyik error ajeee... Macam mana nak jumpa supervisor Jumaat depan??? Huhuhu... Pening da fikir cane nak install benda alah tu sebenarnya... Silap hari bulan kena makan aje netbook depan mata ni. Gggrrr...

Ade ke yang reti nak install Network Simulator 2 kat Fedora 13??? Kalo ada, roger-roger eks~

P/S: Kalau orang lain da rasa hari ni hari cuti terakhir, saya...saya...saya...masih cuti lagi~~~ Lalalala~


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.