BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, September 25, 2011

Jeneral Ngadap Netbook 24 Jam Ke???

computer girl by ~herbstkind on deviantART

Sarjan: Jeneral, jeneral...

Jeneral: Haa...ade ape? (sambil ngadap netbook biru yang comel)

Sarjan: Hurmmm...saya nak tanya ni...

Jeneral: Teruskan aje lerr...

Sarjan: Jeneral ni kan, saya tengok asyik ngadap netbook ajeee... Jeneral berblog dengan berfacebook dengan bertuit-tuit 24 jam ke???

Jeneral: Nkoo skodeng aku 24 jam ke????

Sarjan: Erkkk! Bukan, bukan! Saya tak skodeng ponnn... Tapi tapi tapi...tu kan teknik membesar-besarkan sesuatu, dalam kata sasteranya kita panggil hiperbola--

Jeneral: Ok, stop. 24 jam jugak aku nak mendengarnye kang...

Sarjan: Hehehe...so, jawab lerr soklan saya tu, jeneral.

Jeneral: Tak jugak aku mengadap 24 jam tiga-tiga benda tu, sesambil tu aku bukak paper research aku, baca pasal NS2 yang memeningkan kepala hotak tu... Baca punya baca, banyak jugak yang aku blurr...sampai aku rasa macam nak post kat dalam blog aku ajeee segala kod yang pelik-pelik tu. Bagi korang-korang sume ni pening sama-sama. Barulah dikatakan berganding-bahu untuk keselamatan negara, kannnnnnn???

Sarjan: Erkkk!!! Gitu rupanya... Hurmm... Takpelah, jeneral. Teruskan keje jeneral tu. Kalo-kalo rasa pening tu, post aje dalam blog segala kod tu. Kot-kot nanti ade yang paham, diorang tolong lah jeneral selesaikan...

Jeneral: ... (tengok aje sarjan yang merapu)

Sarjan: Err...ok, ok... Saya pergi dulu ye, jeneral... Assalamualaikum...

Jeneral: Wa'alaikumussalam...

P/S: ...


Cici: Opocot! Terkojut Kiteeeeeeeeeee!


Macam ni agaknya muka dia bila terkejut sangat-sangat ye...

Mata terbeliak tak berapa nak besar...

Mungkin tak sangat-sangat la terkejutnya Cici tu...

Terkejut sikit-sikit aje...

Mana tak terkejutnya Cici...

Bila bukak-bukak page dia kat FB tu...

Dia nampak ni ha...


Bila musuh ketat dia ponnn LIKE page Cici Wawa Maisara tuuu...

Sekali dengan abangkecik tu pun LIKE gak...

Cici rasa berbunga-bunga dalam hati...

Fiu fiu fiu~~~


P/S: Musuh kite pun LIKE kite awakkkk...awakkk ade???


Cici: Tido Tak Ingat Dunia


Try alih dia ke sana ke mari, tetap boleh tido tanpa rasa terganggu...

Kita pulak yang rasa terganggu nak beralih ke sana ke mari...erk!

Lagi gambar Cici Tido Tak Ingat Dunia kat SANAAAAA!


Tudung Dipinkan ke Belakang Menyamai Biarawati Kristian?

Gambar dari SINI

Soalan: Salam ustaz, saya ada satu kemusykilan berkaitan dakwaan tentang cara pemakaian tudung yang diikat@dipin di belakang leher seperti trend sekarang adalah mengikut cara pemakaian biarawati kristian. Adakah dakwaan itu benar walaupun si pemakai (wanita islam) tidak pernah mempunyai niat sedemikian, hanya pakai tudung dengan meng'pin'kan di bahagian leher bagi menampakkan kekemasan. Harap ustaz dapat memberikan penjelasan.

Jawapan:

Cara pemakaian tudung yang dituntut oleh Syariat ialah dengan menutupi seluruh kepala (rambut), bahagian leher dan labuh hingga ke dada. Ini sebagaimana arahan Allah:

وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ

Dan hendaklah mereka (yakni wanita-wanita beriman) melabuhkan tudung-tudung kepala mereka hingga ke dada-dada mereka”. (an-Nur: 31)

Mengenai fesyen, tidaklah disyaratkan fesyen tertentu asalkan ia memenuhi kehendak ayat di atas. Warna juga tidak dihadkan kepada warna tertentu, akan tetapi hendaklah dipastikan tudung yang dipakai tidak jarang dan tidak mempunyai corak yang terlalu menarik perhatian lelaki atau corak-corak lain yang tidak sesuai dengan idenditi wanita Islam. Warna yang disukai Rasulullah ialah warna putih sebagaimana sabdanya; “Pakailah pakaian berwarna putih kerana sesungguhnya ia lebih suci dan lebih baik dan kafankanlah dengannya jenazah-jenazah kamu”. (HR Imam at-Tirmizi, an-Nasai, Ibnu Majah dan Musnad Imam Ahmad dari Samurah bin Jundab r.a.).

Kena baca lebih lanjut kat SINI untuk tahu pandangan dan kesimpulan dari USTAZ AHMAD ADNAN FADZIL.


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.