BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, September 27, 2011

Jom Jadi Macam Conan!

Gambar dari SINI

Entah kenapa la kan...

Tiba-tiba nak buat entri pasal Detektif Conan ni. Siapa tak kenal Conan? Semua kenal kot detektif kecik cilik yang hebat merungkai segala misteri jenayah ni. Mengalahkan bapak-bapak polisi, dong! Ops! Yezza... Conan hanyalah watak dalam komik dan kartun bersiri kat kaca TV. Semata-mata. Takde dalam dunia realiti, okehhh!

Ramai orang suka Conan. Dia budak kecik. Sekolah rendah je lagi. Tapi otak geliga dan cerdik. Paling bijak di kalangan kawan-kawan dia. Jauh daya pemikiran. Berfikir masak-masak dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Bila terlibat dengan mana-mana kes jenayah *kononnya kebetulan*, macam biasalah kan...budak sekolah...mana lah polis-polis nak bagi kacau tempat jenayah. Apatah lagi la nak percaya kata-kata budak kecik cam Conan tu.

Tapi Conan bukan dengar kata. Biar banyak kali berbenjol kepala kena ketuk dengan Miss Ran, dia nak gak try setelkan kes tak kira lah kes kecik ke kes besar ke, semua dia nak masuk tolong gak. Bagus kan dia? Niat dia nak membantu, bukan nak menjatuhkan pihak polis pun. Dia tahu pihak polis yang dah berpengalaman semua tu lebih tinggi tempatnya dari dia, tapi dia tetap nak berusaha untuk bantu jugak. Walaupun akhirnya, yang dapat nama bila da setelkan kes tu bukan dia, tapi orang lain.

Dia simpan semua tu sebagai pencapaian dia sendiri. Hanya orang tertentu je yang tau ape yang dia dah buat. Dia tak kisah, yang penting dia puas dapat meletakkan diri dia setaraf dengan bapak-bapak polisi secara tak langsung. Kes selesai, pencapaian dia pun meningkat.

Sama gak la macam blogger-blogger muda dan blogger-blogger yang baru nak menapak dalam dunia blog ni.

Cer jadi macam Conan tu eks~ cer la...

Nanti mesti satu dunia suka kamu, dari yang umur 4 tahun sampai la yang da berumur hampir satu abad, mesti suka kamu punyaaaaaaaaaa~


Jom Kenali Blog Sunah Suka Sakura dot com


Beri latar belakang secara ringkas kenapa anda buat blog ?

Dulu nak review buku, lepas tu nak copy paste sume benda yang saya rasa nak kongsi ngan orang, lepas tu nak bawak isu kampus masa jadi wakil student, sekarang...menulis untuk berkongsi dan dari situ, saya rasa puas menulis walopun tak ramai yang baca. Alhamdulillah...

Jelaskan kenapa anda nak para blogger / pembaca singgah ke blog anda ?

Singgah la untuk baca apa yang saya tulis, amek la apa yang boleh kamu amek, sebarkan apa yang boleh disebarkan.

Berikan 5 buah blog yang menarik yang mana anda pernah jumpa selama anda mengenali dunia internet ini .

Dapur Tanpa Sempadan... - siyes la menarik dengan makanan-makanan dia.

! anGah -iNi bLoG JiWa JiWa- ! - sejak pertama kali jejak sini da jatuh cinta pandang pertama.

Blog Begins At Forty - blog uncle yang simple, satu entri satu gambar ringkas, satu caption, berpuluh-puluh komen.

Buta+Pekak+Bisu=CINTA - menarik sangat ni, tertarik hati sampai bila-bila.

Blog Review - cer klik sini kalo nak tengok blog lain yang menarik jugak sebab banyak sangat sebenarnya. Err...

Impian anda terhadap blog anda ?

Ermm...impian, adakah perlu dikuburkan? Erk! Impian saya...moga ada manfaat dari blog ni yang boleh diambil bila saya da takde nanti. Insya'Allah.

Ok, sekian terima kasih.


Dah Dapat Gaji Kan Bulan Ni?

Gambar dari SANA

Dipanjangkan daripada Ostad Jiji...

Hari ni...

Ramai yang dah dapat gaji untuk bulan ni kan?

Apa kata...

Sumbangkan sikit dari pendapatan kamu untuk mereka...

Sama-sama meringankan beban, siapa tahu, sumbangan amal jariah kamu tu, biarpun sedikit, bakal menjadi saham kamu di akhirat kelak apabila kenderaan tersebut menjadi kegunaan secara terus-menerus oleh anak-anak tahfiz yang akan membangunkan Islam, insya'Allah...


 Untuk maklumat lanjut tentang MTAQA dan keperluan sumbangan, boleh klik SINI.


P/S: Izinkan saya menyepi mencari hati...


Hari Ni Besday Kak Limah !!!

Kak Limah ooo Kak Limah...

Ni bukan Kak Limah yang dalam cite Misteri Sedenak bersama-sama Pak Cik Mat dan Papa Bennnn dulu-dulu tuuu...

Antara kisah Kak Limah yang pernah jadi penyeri blog:
Kak Limah Curang!!!
Kak Limah Mintak Undi...

Tapi ini Kak Limah jelitawan yang masih sihat walafiat otak dan pemikirannya...erk!

Hahaha... Jangan marah ye Kak Limahhhhh~~~

Saya suka skodeng blog Kak Limah ni sebab dia suka cerita benda pelik-pelik dalam blog dia.

Dari cite dia kira berapa ekor semut yang terenjit-enjit sampai la ke cerita dia dikaco oleh semut-semut *erkkk, takde pon cite ni~~~*, sume dia nak citeeeee!

Tetiba kannn masa berjalan-jalan kat FB tadi, tertengok la events kat tepi tu...

Ade nkoo nama Kak Limah keluar kat tepi tu, hari ni besday dia rupanya...

So, tak boleh nak tulis kat wall dia, saya pun buatlah entri ni...

Boleh kan Kak Limah???

Agaknya macam ni la muka Kak Limah makan kek...

Hepi besday ye Kak Limah...

Moga jadi Kak Limah yang sukses di dunia dan juga di akhirat...

Ameen...

Ape???

Kamu-kamu nak wish Kak Limah gak???

Betul keee??? Tak takut Kak Limah kejar nanti???

Ok, ok! Kalo tak takut, meh la serang Kak Limah kat SANAAAA~~~


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.