BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, September 29, 2011

Bukan Aku Tak Mahu...

Preciousness by *Lady-Tori on deviantART

Bukan aku tidak mahu berbicara lagi tentangnya.

Jauh sekali dari tidak langsung memikirkannya.

Setiap detik yang aku lalui, aku masih tidak lupa untuk terus berfikir dan berfikir. Namun biarlah aku simpan saja apa yang aku fikir untuk diriku sendiri. Semakin lama semakin menggunung segala yang dalam fikiranku. Hingga satu masa, segala yang terkumpul dalam kotak fikir akan keluar juga apabila sampai waktunya.

Kadang-kadang aku seakan-akan tidak mampu lagi untuk menjawab segala tujahan persoalan, memikirkan untuk berdiam diri dan hanya melontarkan senyum. Kerana terus-terusan berfikir sendiri menyebabkan aku kadang-kadang hilang rentak, maka aku lepaskan dahulu yang difikirkan buat seketika.

Apa yang aku pohon hanyalah sekalung doa dari kalian.

Agar Allah mempermudahkan segala urusan ini.


Saya Tak Reti Nak Buat Template Macam Sunah Suka Sakura dot com

Seorang rakan blogger, Miss Nadya, ade tinggalkan komen dan bertanya...

Komen kat entri sebelum ni

So, meh nak share... Saya share takat mana yang mampu ye, insya'Allah. Template blog saya tak lain tak bukan hanyalah template blogspot semata-mata. Cuma main edit kat Template Designer tu aje. Tak reti nak buat template gempak-gempak. Huhuhu.

First sekali, klik kat Design tu.

Design

Then, klik pulak kat Template Designer.

Template Designer

Bila bukak Template Designer tu, kamu akan nampak Blogger Template Designer yang opsyennya terdiri daripada Templates, Background, Adjust widths, Layout dan Advanced.

First sekali, klik dekat Templates. Untuk template blog saya, saya pilih template Awesome Inc. kaler hitam. Macam kat bawah ni.

Templates

Then, gi kat Background, kalo tak suka background yang sekarang tu, kamu boleh tukar dan pilih background lain kat sini.

Background

Ada banyak pilihan, boleh pilih ikut citarasa masing-masing. Macam blog saya, saya amek yang Ollustrator tu. Klik Done kalo da ok. Kalo nak buh background sendiri pun boleh, tapi tu cite lain pulak ye.

Pilihan background

Lepas tu, nak adjust Width blog kamu. Kamu nak oter bahagian post atau sidebar, mana nak besarkan atau kecikkan, kat sini la ye. Orang selalunya akan besarkan bahagian post. Kalau bagi sama besar bahagian post dengan sidebar, nanti orang konfius, mana satu nak baca kat blog kamu.

Adjust Widths

Lepas tu, dekat Layout pulak, boleh pilih rupa bentuk blog kamu macam mana. Untuk bahagian sidebar dengan footer. Ikut la kreativiti kamu ye.

Layout

Ha...yang paling best sekali nak modify adalah bahagian Advanced. Kat sini la kamu-kamu pilih font untuk blog kamu, kaler font, kaler border sume, main-main la kat sini ye. Kene rajin-rajin godek mana yang berkenan kat hati.

Advanced

Dah siap modify semua, klik Apply To Blog kat atas belah kanan tu. Boleh tengok hasilnya (sambil-sambil modify pun ade preview kat bawah sebenarnya). Kalo nak lagi masyhuk, godek-godek juga bahagian HTML kat Design yang awal-awal tadi.

Ok...all the best ye~


P/S: Pagi tadi masuk angin, petang ni cirit-birit pulak... T__T


Blog Adik-adik...

Love as you See it by ~TangoMango32 on deviantART
Cantik kan gambor ni?
Motif letak? Saje nak kongsi kecantikan dia.
Takde kaitan langsung dengan entri.

Uwekkk...

Rasa nak muntah aje. Tapi tak muntah-muntah pun. Jangan tanya da berapa bulan, sebab takde bulan pun kat langit semalam. Nak makan pun terbantut, sebab banyak angin dalam usus. Hurmmm... Takpelah, releks ye perut. Takyah makan pape hari ni.

Ermmm... Sebenarnya nak kenalkan blog adik-adik saya. Baru teringat balik. Dan baru terjumpa balik link adik yang bongsu. Boleh pulak dia buat Profile Not Available. Ggrrr... Nak tanya sendiri asyik terlupa aje, taip, taip, taip kat browser tadi, terjumpa pulak link dia. So...moh kita tengok blog diorang eks~


Ni blog adik yang study kat UKM. Lama tak jenguk blog dia, da mula speaking da kat dalam tu. Mungkin salah satu cara untuk dia improve English. Bagus, bagus. Kalo ade kesalahan grammar, sila komen kat entri dia. Hahaha~ :D


Ni blog adik bongsu. Nama blog pun ada "adik bongsu". Baru lagi blog dia ni. Sila beri tunjuk ajar ye kat dia. Kakak dia malas nak ajar. Gggrrr...

Adik lelaki yang sorang lagi tu ade blog gak, kat wordpress. Tapi, dia da tak update da, so malas nak promote. Hahaha~

P/S: Air halia sedap ke???

Masuk Angin, Tak Keluar Asap


Cane nak redakan ketidakselesaan perut sebab banyak angin?

Dua tiga hari ni perut rasa tak selesa sangat, sesak nafas pun ye jugak sebab tak dapat nak sendawa or buang angin.

Tadi sempat baca kat satu web, ape punca banyak angin dalam perut ni. Macam kat bawah:-

  • Tekanan — Individu yang tertekan/stres biasanya menelan lebih banyak angin.
  • Kerap mengunyah gula-gula getah atau mengulum gula-gula yang keras.
  • Merokok
  • Makan atau minum terlalu cepat dan makanan ditelan sebelum ia lumat. Apabila kita makan terlalu cepat, kita tidak sedar menelan lebih banyak udara dan menyebabkan masalah sedia ada bertambah buruk.
  • Gigi palsu tidak dipasang dengan baik juga menyebabkan seseorang itu menelan lebih banyak udara.
  • Minum minuman berkarbonat. Kandungan karbon dioksida dalam minuman ini menghasilkan lebih banyak gas apabila ia menjadi hangat di dalam perut. Ia juga boleh disebabkan keradangan pada lapisan dalam perut atau gastritis. Banyak perkara boleh menyebabkan gastritis dan antara paling lazim ialah jangkitan bakteria Helicobacter pylori (H pylori). Apabila bakteria ini masuk ke dalam perut, ia menyebabkan masalah kembung yang berpanjangan.
  • Makan makanan yang banyak lemak kerana lemak mengambil masa lebih lama untuk dicerna dan memberi peluang banyak gas terkumpul dalam perut.
  • Pemecahan makanan yang tidak tercerna - Bukan semua makanan diserap oleh badan. Sesetengah jenis karbohidrat, contohnya gula, kanji dan serat di dalam usus tidak dapat diserap akibat kekurangan atau ketiadaan enzim tertentu. Jadi makanan yang tidak diserap badan berpindah dari usus kecil ke usus besar yang mana bakteria baik memecahkannya dan menghasilkan gas hidrogen, karbon dioksida dan metana pada sesetengah orang. Semua gas ini akhirnya keluar melalui dubur.

Erkkkk! Tekanan ye? Hurmmm...baiklah, takmo tertekan-tertekan ye. Kalo time final year dulu, pernah gak kene serang angin ni bila tak cukup tido mengadap PSM. Tak pernah-pernah kot banyak angin dalam badan, bila da jadi camtu baru lah tahu ape punca kalau saya diserang angin.

Setiap orang mungkin mengalaminya secara berbeza.

Korang lak, cane?


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.