BLOG ENCIK SUAMI

Monday, November 21, 2011

Blog Kene Remove atau Not Found?

Da berapa banyak jugak blog yang kene remove atau not found sejak dua menjak ni. Antara mereka tu adalah Eyqasara, Abgchepika, dengan Efa Nur. Ni yang baru-baru ni la. Sebelum-sebelum ni da ramai gak kan berpengalaman blog kene remove? Tapi tak ramai yang tau cane nak menghadapi situasi yang tetiba berlaku ni dengan betul kan? Ramai yang gi menyumpah-seranah kat FB atau Twitter baru la teringat, "eh cane nak dapatkan balik ek? boleh ke dapatkan balik??"

Ermmm...meh sini nak kongsi sikit cara-cara bila blog kene remove oleh Blogger.com secara tiba-tiba. Bila kamu-kamu mendapati yang blog kamu kene remove dan tak dijumpai kat mana-mana, jangan panik. Mula-mula sekali gi website www.blogger.com dan login macam biasa.


Selalunya, bila da Sign In dengan betul, Google akan keluarkan mesej macam kat bawah ni.


Ni salah satu cara Google untuk buat verification pada akaun Google kita. Diorang nak check sama ada kita ni betul-betul manusia atau robot spammer semata-mata. So, bagi la no fon kamu yang boleh dihubungi. Bila da bagi no fon, klik "Send verification code", dia akan kuar cam kat bawah ni pulak.


Aha...no fon yang kamu-kamu bagi tadi tu, sebenarnya Google nak gunakan untuk hantar verification code, biasanya dalam 6 angka. Masukkan 6 angka tu ke dalam kotak verification code. Then klik "Verify". Google akan keluarkan window untuk Sign In balik sebagai tujuan menjaga security.


Masukkan semula password kamu, then klik "Verify" tu. Tunggu la dia loading, insya'Allah kalau ok, dia akan terus masuk ke dashboard dan kamu-kamu akan nampak balik blog kamu kat situ.

Tak ade???

Kalau tak ade tu, sabar la ye. Insya'Allah Blogger.com akan kembalikan jugak blog kamu, tapi lambat sikit. :)


Bagi Hadiah Yang Jadi Darah Daging

Gambar dari SINI

Tadi belek-belek entri Iffah Afeefah yang terlepas beberapa hari ni akibat kesibukan melampau.

Ada satu entri yang ada satu komen yang menyebabkan saya berfikir jauh. Entri Buta+Pekak+Bisu=CINTA: Apa nak buat dengan hadiah pemberian bekas kekasih hati? Tu diaaaaa. Kemain lagi tajuk dia kan? Mesti la dia buat entri ni sebab terkenang hadiah-hadiah dari bekas kekasih hati dia, pi baca sendiri, ok?

Tapi saya tertarik dengan komen adik samurai champlo...


Hadiah macam mana yang akan jadi darah daging? Macam yang adik samurai champlo tulis kat situ, hadiah berbentuk makanan dan minuman. Kalo nak bagi kat kawan-kawan, ahli keluarga, bakal isteri, bakal suami (tak sebut kekasih kat sini, sebab ape ek? Fikir sendiri, ok?) hadiah berbentuk makanan, saya rasa sangat elok sekali. Lagi elok kalo kita sendiri yang buat~~~

Pasaipa?

Sebab bila kita sendiri yang buat, kita boleh bacakan ayat-ayat Allah dan selawat nabi sambil-sambil menyediakan makanan tu. Moga-moga nanti orang yang menerima hadiah kita, tenang hatinya dan elok peribadinya. Kalau bukan kita buat pulak, contohnya beli kat kedai, pastikan la makanan yang kita bagi tu halal dan terjamin kebaikannya. Bukan ke makanan yang jadi darah daging tu akan mempengaruhi serba sedikit akhlak dan peribadi kita?

Tapi orang sekarang ni tak suka sangat hadiah berbentuk makanan kan? Sebab bila da makan, terus habis. Tak boleh dah nak jadikan kenangan... Tu la yang selalu kita fikir... Sedangkan yang sebenarnya hadiah tu kekal sampai bila-bila...hurmmm...


Pernah Terfikir Nak Letak Lagu Dalam Blog...

Blossoms by *ohsoexclusive on deviantART

Beberapa hari lepas...bukan! Semalam.

Semalam, dalam program bersama sahabat-sahabat, saya tersentuh dengan alunan lagu yang dikongsikan oleh penceramah. Rasa tenang hati bila sama-sama mengalunkan lagu tersebut. Terus terdetik dalam hati nak berkongsi lagu tu sekali dengan sahabat-sahabat pembaca blog ni. Nak sangat pembaca-pembaca yang datang ke blog ni, bila dengar lagu tu turut sama-sama rasa ketenangan dalam hati. Saya percaya, bila lagu dimainkan, secara automatik para pembaca akan turut sama mengalunkannya. Subhanallah.

Namun saya terhenti.

Blog yang ada lagu, mesti orang tak suka. Terus tekan button pangkah. Ramai yang bising sebab blog-blog yang baru naik, mesti ada lagu. Lagu pulak jenis "terkejut oh mak aiiiii" sampai gugur jantung. Tu alhamdulillah takde sakit jantung, cuma lemah semangat aje. Menyesal terlupa nak mutekan volume. Kalau ada pasang lagu lain kat laptop, bertindih-tindih pulak lagunya. Sebab tu menchikkkkk betul blog ada lagu-lagu nehhh!

Erkkk!

Selalu macam tu la kan? Jangan tipu lah. Ramai je yang tak suka blog ada lagu latar belakang. Siap buat entri bagai kan? Saya pun tak terkecuali. Boleh aje belek entri-entri lama kalo nak tengok bukti.

Tapi, ada sesetengah blog berlagu yang menggagalkan rasa marah dalam hati daripada meluap-luap. Blog berlagu macam mana tu? Cer bukak blog yang pasang lagu-lagu keTuhanan, lagu-lagu yang ada sentimental value, muzik instrumental yang sayu, insya'Allah rasa tenang hati kan? Kalau kita yang sebelum ni rasa geram ngan marah-marah pun tetiba rasa sejuk je hati bila dengar lagu-lagu macam ni.

Alhamdulillah.

Sebenarnya semua orang boleh memilih...yang punya blog dan yang baca blog...


P/S: Masih lagi berfikir-fikir nak letak lagu tu ke tak.


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.