BLOG ENCIK SUAMI

Friday, November 25, 2011

Uiks, Dah Nak Masuk Bulan 12?

Guys~ Sedar tak ni?

Tak lama lagi masuk bulan Disember.
Bulan 12 tahun 2011.
Yang bermaksud, bulan terakhir dalam tahun Masihi.
Terakhir, tahu?

Eh, awatnya saya menulis macam Tea ni?

Hurmmm...dah cek balik azam kamu-kamu semua masa awal-awal tahun dulu? Berapa banyak yang dah dicapai? Berapa banyak lagi yang belum tercapai? Ish ish ish...jangan buat-buat terkejut pulak bila saya tanya balik ni. Kan awal-awal tahun dulu da mintak saya tanyakan semula untuk pastikan azam masing-masing tercapai, tak ingat ke? *kalau ada la yang mintak tolong tanyakan*

Saya sendiri...ada azam yang nak dicapai sebelum tahun 2011 ni berakhir. Harap-harapnya tercapai lah azam tu mengikut perancangan. Apapun, kalau nak azam tu tercapai, kena la ada usaha kan? Kalau sekadar berazam tanpa usaha, tak ke mana. Lepas usaha, kena berdoa sekali. Sebab kita hanya mampu merancang. Yang menentukan segalanya jadi ke tak tu, tetap Allah yang Maha Berkuasa.

Ermmm... Tahun Hijrah pun dah nak berakhir beberapa hari je lagi...


Kenapa Eh, Ustazah! Menyepi...?

Motif letak teko?? Saja... ~Teatime and Blossoms by *BrianInInk on deviantART

Maafkan saya.

Sudah terlalu lama rasanya Eh, Ustazah! menyepi kan? Terlalu lama. Bercutikah ustazah? Atau ustazah dah pindah sekolah? Ke ustazah tengah bizi dengan benda lain? Hurmmm...

Sebenarnya, saya kekurangan idea sekarang ni. Setiap hari, menghampiri saja hari Jumaat, saya akan semakin berdebar-debar, resah dan gelisah. Kepala ligat berfikir, isu apa yang saya nak bawak masuk Eh, Ustazah! untuk Jumaat ni. Kadang-kadang sampai lewat malam hari Jumaat pun, idea tak kunjung tiba. Sedih juga bila tak mampu nak bagi apa-apa.

Sebab tu, kalau ada yang nak tahu tentang apa-apa, boleh la request kat sini ye. Saya akan cuba buat lain kali mana yang termampu, insya'Allah. Terima kasih.


P/S: Lepas ni, Eh, Ustazah! akan keluar secara random ke? Bukan lagi Jumaat? Err...


Ohhh, Mahasiswa! Nak Join Parti Politik Yang Mana Nanti?

Keratan akhbar yang sebelum-sebelum ni - gambar dari SINI

Oleh MOHD. ASRON MUSTAPHA
mohdasron.mustapha@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 24 Nov. – Kerajaan akan meminda Seksyen 15 Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1974 bagi membenarkan mahasiswa yang berumur 21 tahun ke atas menjadi ahli parti politik.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, langkah itu diambil bagi menghormati hak berpolitik seseorang mahasiswa tetapi mereka dilarang keras membawa politik kepartian ke dalam kampus.

“Kerajaan percaya kepada kematangan serta kebijaksanaan mahasiswa dan demi menghormati hak mereka yang rata-rata mencapai umur age of majority (21 tahun) kita akan meminda Seksyen 15 AUKU,” katanya.

Beliau berkata demikian secara serentak semasa membentangkan usul bagi pembatalan Proklamasi Darurat mengikut Fasal (3) Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan di Dewan Rakyat hari ini.

Akta tersebut sebelum ini menjadi topik perbincangan hangat kerana sesetengah pihak mendesak agar AUKU dihapuskan manakala sebahagian lagi mempertahan kepentingan akta tersebut. Baca lagi di SINI.

*****

So, bila Seksyen 15 AUKU dah dipinda nanti, maksudnya mahasiswa dah bebas untuk menyertai mana-mana parti politik kan? Mungkin ada yang gembira, dan mungkin ada yang kurang setuju dengan benda ni. Ye la, mesti ada ibu bapa yang tak suka anak-anak mereka sibuk berpolitik masa masih belajar. Nak anak-anak fokus pada study mungkin. Takut-takut bila da berpolitik, pelajaran terabai.

Tapi saya percaya, kalau anak-anak boleh bahagikan masa dengan baik antara semua keutamaan sebagai seorang mahasiswa dan rakyat Malaysia sekaligus, insya'Allah semua benda jadi boleh. Allah tu kan Yang Memudahkan segalanya untuk hambaNya? Cuma anak-anak tu lah nanti yang kena bijak dalam menguruskan masa masing-masing kalau benar-benar nak terlibat dengan politik.


P/S: Nak dekat dengan pilihanraya ni baru nak pinda-pinda... Mahasiswa yang berumur 21 tahun ke atas kan boleh mengundi kannnnnn... Eh, da daftar belum?


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.