BLOG ENCIK SUAMI

Monday, November 28, 2011

Ada Apa Dengan Bintulu?

Wah wah wahhhh~~~ Tetibe kan nak buat entri cenggini! Sebab ape, tadi nampak entri Cikgu Hakim yang bertajuk Ada apa dengan Melaka? So, saya pun nak jugak lah buat, ada apa dengan tempat tinggal saya nun jauh di Sarawak tu~ Kot ada yang berminat nak datang kan~

Ermmm... Bintulu ni lama-lama dulu orang kenal sebagai perkampungan nelayan aje. Sebab sangat dekat dengan laut. Kampung saya lak, Kampung Baru, Bintulu tu dekat dengan Sungai Kemena. Eh, betul ke? Err... Meh kita tengok peta!


Nampak kan Kampung Baru dalam peta tu? Dekat sangat dengan sungai tu ha... Kalo nak ke seberang sana (Kampung Jepak - dalam gambar tu Sebuan Besar New Village), kena naik bot! Tu aje yang boleh guna! Kalo tak pandai berenang, siap lah! Ok gurau saje...tu dulu-dulu lah. Sekarang ni dah ada jalan darat dah, so kalau nak ke Kampung Jepak tu dah boleh da naik kereta. Kalau sambung lagi peta ni naik atas dari Jalan Tun Razak tu, akan terus ke jalan persisir pantai... :)

Bintulu ni bandar industri. So, kat sini lebih banyak kilang daripada taman tema dan pusat membeli-belah. Hahaha! Kalau nak jalan-jalan ke kilang, sangat dialu-alukan. Wakaka~ Ops, jahatnya saya. Ok, ok. Ada beberapa tempat yang signifikan kalau korang nak datang ke Bintulu. Antaranya adalah Bintulu Promenade, Taman Tumbina, dengan Pantai Tanjung Batu, Bintulu.

Bintulu Promenade Waterfront dengan panjang 120 ekar - Selamat mengetaffkan otot kaki!

Kira macam zoo lah kat Bintulu ni... Nak masuk, kena bayar... Dalam ni ada macam-macam... Err.. Sila datang sendiri kalo nak tengok!

Tanjung Batu, Bintulu... Macam cantik sangat pulak gambar ni. Ahaha~

Tempat-tempat ni ramai yang datang setiap hari, dan semakin ramai kalau hujung-hujung minggu. Selalu kat pantai Tanjung Batu tu la family saya jalan-jalan bila semua balik ke rumah. Selain tu, kat Bintulu ni ada Taman Negara Similajau. Kat taman negara ni, terkenal dengan pantai emas dia. Orang Bintulu kata, Golden Beach. Hahaha~ Bila saya search gambar kat Google, macam menarik pulak eks Taman Negara Similajau ni. Ada chalet, ada jambatan gantung...erk! Ok, nampak sangat saya tak pernah masuk teroka lebih jauh daripada depan pejabat Taman Negara Similajau aje... =.= Meh la datang sini, teman saya masuk!

Jambatan gantung ni nak ke mana agaknya...

Aha..dulu kecik-kecik ada program ape ntah kat sini, area-area ni je la saya pernah jejak... Hahaha~

Ada jugak rumah panjang yang banyak kat sini, tapi kawasan yang pedalaman sikit lah. Kot nak menjenguk tengok budaya diorang, boleh juga runding-runding dengan kawan-kawan yang da biasa buat lawatan. Selain tu, Bintulu ada Pasar Malam, Pasar Tamu Bintulu, dengan PUB...eh! PUB ni Pasar Utama Bintulu, okeh! (Walaupun memang banyak pub pun kat sini). Kalo dari segi keraian dan perayaan pulak, Bintulu ade Festival Layang-layang dengan Bintulu Regatta. Regatta ni lawan boat rowing. Pernah gi masa kecik-kecik, meriah jugak dengan abang-abang hensem dan taf yang mengayuh sampan~ kayuh, kayuh, kayuh! Alamak, rindu pulak masa kecik-kecik dulu. =.=

Dari segi makanan, Bintulu terkenal dengan belacan Bintulu. Lagi satu, makanan tradisional masyarakat Melanau kat sini, linut atau ambuyat. Yang dibuat daripada tepung sagu. Selalunya, yang membancuh ambuyat ni, mak saya. Dia takkan bagi orang lain buat, takut tak jadi! Hahaha~ Kami selalunya makan linut ni dengan family besar. Maksudnya dengan family pak ngah dan mak usu sekali. Kadang-kadang masa kerja kenduri pun kami buat jugak. Tapi selalunya kalau saya balik rumah sekejap, mak mesti akan buat jugak sikit untuk kami-kami aje makan. ^_^

Kak Hasue pun ada buat... Makan dengan sambal asam limau dengan pucuk ubi, perghhh! Mabeles!!!

Tempat-tempat makan tu banyak. Seribu Bintang yang dekat aje dengan rumah saya pun popular jugak. Tapi nape saya tak pernah makan kat situ ek? Hahaha! Teruknya... =.= (kan boleh masak sendiri, buat apa nak gi makan kat kedai!)

Ermmm...so, da nampak kan, Bintulu ni simple aje. Tak banyak sangat tempat yang boleh dilawati. Kalau yang suka aktiviti lasak, boleh la ke Bintulu. Dekat jugak dengan Gua Niah dan Taman Negara Mulu kat Miri. Eh, tu dah masuk Miri lah! Okbai!

P/S: Gambar sume curik kat Google!

Saya Bulan Julai... Siapa Lagi Bulan Julai?

Delicate by ~Ferice on deviantART

Hari tu ada borak-borak dengan Atok Gebu, tentang rahsia bulan kelahiran ikut kajian Dato' Dr. Fadzilah Kamsah. Dah pernah carik gak sebelum-sebelum ni, dah pernah baca jugak. Cuma, saja nak kongsi kat sini yang saya punya bulan kelahiran pulak! Meh baca meh!

JULAI
  • Sangat suka didampingi.
  • Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
  • Agak pendiam kecuali dirangsang.
  • Ada harga dan maruah diri.
  • Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
  • Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
  • Sangat menjaga hati orang lain.
  • Sangat peramah.
  • Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
  • Berjiwa sentimental.
  • Jarang berdendam.
  • Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
  • Tidak suka benda remeh-temeh.
  • Membimbing cara fizikal dan mental.
  • Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.
  • Layanan yang serupa terhadap semua orang.
  • Tinggi daya simpati.
  • Pemerhatian yang tajam.
  • Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
  • Mudah dan rajin belajar.
  • Suka muhasabah diri.
  • Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
  • Suka mendiamkan diri.
  • Suka duduk di rumah.
  • Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
  • Tidak agresif kecuali terpaksa.
  • Lemah dari segi kesihatan perut.
  • Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
  • Minta disayangi.
  • Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
  • Terlalu mengambil berat.
  • Rajin dalam membuat kerja.

Wooo...hampirrrrrrrrrrrr semuanya betul! Erk! Kecuali part "mudah gemuk kalau tak kawal diet." Uiks, ye ke camtu? Ok lepas ni takmo kawal diet dah. Lalala~ Tapi siyesly, memang kebanyakan point kat atas tu menggambarkan diri saya. Kamu-kamu yang kenal rapat dengan saya tu, setuju tak???

Oh, kalau nak tengok yang kamu-kamu punya lak, boleh ke SANA eks~


P/S: Ini hanyalah kajian daripada Dato' Dr. Fadzilah Kamsah. Mungkin ada yang betul, dan ada yang salah, bergantung kepada kajian Dato' ke atas sejumlah responden. Jangan amek bulat-bulat dan terus percaya dengan segala benda kat atas ni~ Sebab Qada' dan Qadar itu tetap hak Allah... Wallahua'lam.


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.