BLOG ENCIK SUAMI

Friday, December 9, 2011

Idea Memulakan Tesis PhD

Okie...

Setelah ustazah berpenat lelah mengajar kat sekolah siang tadi, meh malam ni nak kasi tips sikit kepada kamu-kamu yang teringin nak sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi.

Hurmmm... Peringkat mana eks? Master, degree, diploma, takmo... Saya nak bagi tips untuk start buat PhD ni. Heheheh. Yang tak nak amek PhD tak yah baca. Erk! Ehhhhh, sini, sini! Baca sampai habis duluuuuu!

Ok, ok. Bagi kamu-kamu yang ketandusan idea nak mulakan tesis PhD, boleh lah try cara-cara kat bawah ni:-

1) Minat

Kamu minat apa? Dulu masa degree or master buat apa? Kalo boleh sambung yang kamu buat dulu, lagi bagus. Tambah-tambah kalo kamu minat benda tu, lagi banyak idea leh keluar nanti. Kalo tak minat, alamak aiiiii... Kena la kamu perah otak setiap hari nak fikir pasal research kamu tu.

2) Supervisor

Ada supervisor pilihan? Pensyarah kegemaran? Pensyarah yang offer research? Kalo ada pensyarah masa degree or master dulu yang ok dengan kamu, yang kamu pun suka dengan area penyelidikan dia, cuba la risik-risik kot dia nak carik student PhD.

3) Kampus

Kamu nak amek kat mana? Kampus masa degree or master dulu ke? Atau nak amek kat tempat lain? Kot la kan suka amek dekat-dekat je dengan kampung halaman. Atau pun ada angan-angan nak buat kat luar negara keeee~ Leh main-main salji dengan bunga sakura bersama insan tercinta (yang da kawen saje). Eh!


Ok, kalo takde idea gak, pi carik blogger kat atas tu. Dia tengah amek PhD.

Hailaaa~ Saya pun tak tau idea macam mana yang kamu cari ni. Terkejot saya ada yang pi carik idea nak start buat tesis PhD kat blog ni. Hahaha~


Bukan tu je... Ade yang carik perempuan melayu hitam manis berlesung pipit. Awwww~ Ade ke kat sini? Tu yang tengah baca tu, hitam manis tak? Ha? Takde lesung pipit? Alaaaa... Sorry, bukan kamu yang dicari. Nexttttt!


Eh, Ustazah! : Syirik

Eh, hari tu ada yang tanya ustazah. Ustazah tak cuti ke? Padahal dah cuti sekolah. Alaaa, ni kan sekolah ustazah, sukahati ustazah lah nak cuti ke tak. Hahaha~ *sebenarnya malas nak fikir latar tempat untuk Eh, Ustazah!*

Uiks, hari tu kan, ustazah tido rumah kawan ramai-ramai. Ada la dalam beberapa orang. Tengah-tengah nak tido tu sempat lagi borak-borak bila sorang kawan ustazah bukak cerita. Haaa... Cerita ape la agaknya tu eks?

Noraim: Eh, ustazah! Hari tu kannn...saya nampak apek kat kedai sebelah sekolah tu gi bakar duit kat pokok depan kedai dia!

Rehan: La i lahhh...betul ke???

Ustazah: La ilaha illallah, Rehan... Kena sebut penuh tau!

Rehan: Erk! Nape, ustazah? Saya tengok ramai je yang sebut pendek-pendek macam tu!

Ustazah: Berbeza maknanya tu... Bila kamu sebut "la i lah" je, dah membawa maksud "tiada Tuhan..."

Rehan: Astaghfirullahal'azim... Sepatutnya sebut penuh la kan, ustazah? Tiada Tuhan selain Allah...

Ustazah: Aha... Betul tu, jangan sampai kita tak mengakui adanya Allah tanpa sedar.

Diana: Haa... Pasal apek tadi tu, dia bakar duit??? Macam bakar duit kat kubur tu ke???

Noraim: Aha... Macam tu lah. Huhuhu... Dia nak puja ape la agaknya tu!

Azlini: Dia sorang je ke atau ade orang lain?

Noraim: Masa tu petang-petang. Macam ada ramai budak-budak duk tengok dia buat.

Ustazah: Bahaya tu. Kang ade yang terikut sekali kalau tak de sape terangkan kat diorang.

Diana: Tu lah kannn... Kalau orang Islam macam kita ni, join sekali bakar duit tu, ape hukumnya ustazah?

Ustazah: Tujuan diorang bakar duit tu sebab ape? Untuk pemujaan kan? Sebab diorang percaya adanya kuasa lain yang akan membantu diorang. Kalau orang Islam macam kita ni, patut ke percaya pada kuasa lain macam diorang?

Rehan: La ilaha illallah... Tiada Tuhan yang layak disembah melainkan Allah. Kalimah tauhid tu dah memberi maksud kepada kita, hanya Allah yang wajib kita percaya.

Ustazah: Alhamdulillah. Betul tu, bila kita meminta pada yang selain Allah, kita dah mensyirikkan Allah namanya tu~

Azlini: Syirik ni maksudnya menyekutukan Allah kan?


Ustazah: Yup, dan Allah ada berfirman dalam surah Luqman ayat ke-13, syirik tu adalah satu kezaliman yang amat besar. Dan orang yang berbuat syirik ni dosanya tak diampunkan oleh Allah.


Noraim: Naudzubillah... Takutnya bila dosa tak diampunkan oleh Allah. Kalau macam apek tu, memang sah terang-terang la syirik kan. Kita sebut ape tu? Syirik jali?

Ustazah: Aha... Syirik jali, syirik terang-terangan yang boleh menjatuhkan kita kepada kufur. Syirik ni boleh berlaku dalam tiga keadaan, melalui iktiqad, perbuatan, atau lidah.

Diana: Iktiqad tu melalui pengakuan kan, kita menafikan kewujudan Allah... Macam fahaman komunis dan atheis yang tak percaya adanya Tuhan.

Rehan: Kalau perbuatan pulak, macam apek tadi la kan? Memuja dan mendewakan sesuatu selain Allah. Bakar duit atas kubur sebab percaya kubur tu kubur keramat. Jumpa bomoh nak buat pelaris. Ish ish ish...

Ustazah: Bukan tu saje, malah kalau kita terlalu mengagung-agungkan manusia melebihi Allah pun dah jatuh syirik!

Azlini: Mengagungkan manusia? Maksudnya?

Ustazah: Kita lebih memuja-muja pemimpin daripada yang menciptakan pemimpin tu sendiri. Kita lebih obses kepada artis berbanding Allah dan Rasul. Bila kita sukakan artis tertentu, kita lebih berkobar-kobar untuk kenali diorang. Kita tampal poster diorang dalam bilik, biar setiap hari kita nampak muka diorang bila bangun dari tido. Kalau diorang datang buat konsert, kita sanggup beli tiket paling depan sekali, sampai menangis-nangis, terpekik, terlolong jumpa diorang. Cuba tanya diri kita sendiri, sejauh mana kita dah kenal Allah dan Rasul yang lebih layak kita kenali dari artis-artis tu? Berapa banyak air mata kita jatuh sebab Allah dan Rasul?

Rehan: Gulpppp! (bangun, dan menanggalkan poster besar Dato' Siti Nurhaliza di belakang pintu bilik)

Azlini: Astaghfirullahal'azim. Yang macam tu pun boleh jatuh syirik, ye ustazah? Kalau macam tu, tak boleh ke minat artis???

Ustazah: Bukan tak boleh. Rasulullah s.a.w pun tak halang kita untuk berhibur. Tapi biarlah berpada-pada dan bersederhana. Yang penting, syariat Islam tu dijaga.

Noraim: Betapa ramainya manusia kat luar sana yang tak sedar tentang tu... Huhuhu...

Ustazah: Sama-sama kita ingat-mengingatkan. Kalau dari segi lidah tu pulak, melalui kata-kata kita yang menghalalkan perkara haram dan mengaku keluar daripada Islam.

Diana: Ooo... Macam murtad la ye. Kalau ada syirik terang, mesti ada syirik tersembunyi kan?

Ustazah: Syirik kecil yang tersembunyi ni kita sebut syirik khafi. Yang ni lebih berkait kepada perbuatan riak dalam amal ibadah kita. Kita buat amal dan sesuatu perkara tu sebab nak menunjuk-nunjuk. Kita solat sebab nak orang lain tengok kita solat. Allah ada sebut dalam al-Qur'an, kalau kita mempersekutukan Allah dalam ibadah, terhapuslah amalan kita tu.


Rehan: Rugilah kalau macam tu. Huhuhu...

Noraim: Macam habuk yang berterbangan ke angkasa.

Ustazah: Erkk! Kemain lagi ayat Noraim. Hehehe... Tapi betul la tu. Kan rugi kalau kita buat banyak amal ibadah yang bukan kerana Allah, akhirnya Allah tengok ibadah kita tu macam habuk ajeee.

Noraim: Naudzubillah... Moga kita semua tak tergolong dalam mereka yang mensyirikkan Allah.

Ustazah: Masih ada masa untuk berubah. Kalau dulu kita tak tahu, bila dah tahu ni, eloklah kita perelokkan amal sikit-sikit. Insya'Allah kat akhirat kelak, kita tak menyesal beribu sesalan.


Semua: Insya'Allah...


Realiti. Itulah yang berlaku di kalangan masyarakat kita hari ini, ramai yang tanpa sedar telah mensyirikkan Allah dengan sesuatu yang tidak selayaknya disembah dan dipuja-puja. Moga kita semua dijauhkan dari perbuatan syirik, jika tersedar dari mimpi yang panjang, eloklah kita sama-sama bangun muhasabah dan berubah...


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.