BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, December 14, 2011

Dia Berjanji... Dan Dia Tidak Pernah Mungkir Janji...

mahmood ahmadinejad by ~shiapics on deviantART

"Dan Allah telah berjanji kepada orang-orang yang beriman di antara kamu dan mengerjakan amal-amal yang soleh bahawa Dia sungguh-sungguh akan menjadikan mereka berkuasa di muka bumi, sebagaimana Dia telah menjadikan orang-orang sebelum mereka berkuasa, dan sungguh Dia akan meneguhkan bagi mereka agama yang telah diredhaiNya untuk mereka, dan Dia benar-benar akan menukar (keadaan) mereka, sesudah mereka dalam ketakutan menjadi aman sentosa. Mereka tetap menyembahkuKu dengan tiada mempersekutukan sesuatu apapun dengan Aku. Dan barangsiapa yang (tetap) kafir sesudah (janji) itu, maka mereka itulah orang-orang yang fasik."

[an-Nur: 55]


-kerana dia adalah antara pemimpin Islam yang ditakuti oleh Amerika...bukan kerana dia seorang Syiah-


Culture Shock Bila Masuk U???

Terkejotttt ~gambar dari SINI

Mesti ramai yang baru masuk U ni dah lama habis mid sem test kan?

Amacam result? Ok tak? Yang anak-anak diorang baru masuk U tu, ade tanya anak-anak result cane? Yang adik-adik diorang baru masuk U tu pulak, ade follow up adik-adik kat U macam mana?

Macam mana intonasi suara diorang? Gembira? Happy go lucky? Atau lemah gemalai patah seribu?

Yang gembira tu mesti sebab result gempak kan? So nanti senang la nak score untuk final exam pulak. Kepada yang result gempak ni keep up your good work, ok? Yang suara macam hati patah seribu tu pulak, faham-fahamlah. Result tak macam yang diorang nak. Tercorner lebih-lebih sangat dari sasaran.

Mungkin ada sebilangan yang dapat result tak berapa nak ok tu, itu lahhh buat kali pertama dalam hidup dia dapat result gitu. Dulu sebelum masuk U, dia lah yang top kat sekolah, dia lah yang selalu score masa kat matrix. Kalau tak score pun, boleh tahan lahhhh jugak resultnya. Sangat-sangat selesa dengan keadaan tu.

Tapi bila habis mid sem test, rasa terkejut beruk sampai terduduk. Terpana tengok result yang tak pernah-pernah diorang dapat sebelum ni. Kecewa dan sedih tu dah tentu lah kan. Hati apatah lagi, remuk redam patah sejuta.

Buat adik-adik yang masih freshie ni, jangan sedih-sedih dengan result tu, ok? Yup, memang result tu akan affect kamu punye final result nanti, tapi jangan putus asa untuk perbaiki lagi. Dari result yang ni lah kamu nak tentukan result akhir sem nanti cane. Awal-awal sem ade course outline kan? Belek balik berapa percents yang perlu kamu score lagi. Cuba capai sebaik mungkin. Yup, da masuk U kena banyak usaha sendiri, takleh harap sangat makan disuap macam dulu-dulu. Sila rajinkan diri ye adik-adik.

Tapi ingat, belajar bukan sebab nak exam semata-mata. Belajar untuk ilmu, cari ilmu kerana Allah. Niatkan semua untuk agamaNya, insya'Allah Dia akan bantu kamu. :)


P/S: Saya tak lah ok sangat pun, sekadar berkongsi dari pengalaman.


Kita ke Hadapan atau Mundur ke Belakang?


When asked about her hijab by journalists and how it is not proportionate with her level of intellect and education, she replied:

"Man in the early times was almost naked, and as his intellect evolved he started wearing clothes. What I am today and what I'm wearing represents the highest level of thought and civilization that man has achieved, and is not regressive. It's the removal of clothes again that is regressive back to ancient times." [Noble Laurette from Yemen, Tawakul Karman]

"Manusia pada awal zaman purba hampir-hampir telanjang, dan seiring dengan inteleknya yang meningkat, manusia mula memakai pakaian. Saya pada hari ini dan apa yang saya pakai mewakili tingkat tertinggi pemikiran dan tamadun yang telah dicapai oleh manusia, dan ia tidak regresif (mundur). Sebenarnya penyingkiran pakaian itulah yang mundur ke belakang ke zaman purba kala."

Dear readers, they want 5000+ SHARE and LIKE for this beautiful quote by Sister Tawakul Karman.

Make your move right now...


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.