BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, December 18, 2011

15 + 2 Jenis Blogger Kajian Sunah Sakura!

Got Cats?? by ~GOVENORPHATT on deviantART

Selama memerhati dunia blog ni, saya berjaya mengesan beberapa jenis blogger. Jom tengok jenis-jenis yang saya berjaya kategorikan. Ni ikut kategori saya la eks~ Kalo ada kategori lain yang korang nak tambah, silakan lah buat kajian lain. :p

1. Blogger popular

Blogger ni jenis yang kalau tak update pun orang still masuk baca blog dia. Tak kisah la da lama mana dia tak update, berbulan-bulan pun bolehhh. Bila dia tak update jugak, orang duk desak-desak dia update sebab rindu nak baca entri baru. Lepas tu orang-orang yang takde blog pun duk sebut nama dia jugak. Maksudnya segenap lapisan masyarakat la suka baca blog dia kan? Eh, macam Zack Zuhairi aje kan?

2. Blogger retis

Blogger ni jenis yang muka dia terpampang dalam majalah-majalah, lepas tu keluar TV dan keluar radio jugak. Kalau bukan muka dia keluar, blog dia keluar. Blog dia mesti la ramai orang baca sebab tu sampai boleh keluar majalah, keluar TV, keluar radio kan. Kalau up entri je terus beratus-ratus online dan beratus-ratus komen. Perghhh! Macam Hanis Zalikha kan?

3. Blogger mesra peminat

Blogger ni jenis yang layan semua peminat-peminat dia sama rata. Sangat peramah di blog, Facebook dan Twitter. Walaupun kadang-kadang tak update, dia akan pastikan Facebook dia berupdate dengan status. Bila dia up status je, terus berpuluh-puluh orang Like. Semua komen dia berusaha untuk balas. So semua peminat dia senang hati dengan dia. Bagus kan? Eh, macam Ady Budika ajeee...

4. Blogger jiwang

Blogger ni entri-entri dia semua jiwang aje. Puitis semacam. Puisi pun banyak. Lepas tu kalau update status kat Facebook atau Twitter, semua cintan cintun aje. Macam dah ada banyak pengalaman bercinta. Nak nak yang dah kahwin, lagi la banyak dia boleh kongsi kan? Macam Angah Jiwa-jiwa tu~

5. Blogger tau semua

Blogger ni entri-entri dia isu semasa. Semua fakta dari seluruh pelosok dunia ada dalam blog dia. Online visitors beratus-ratus jugak sebab ramai duk cari berita. Da macam berita online pun ade jugak. Macam Borak Kosong tu lerr~

6. Blogger suka memasak

Blogger ni entri-entri dia pasal masakan aje. Ala Mat Gebu. Dah. Malas nak taip panjang-panjang.

7. Blogger da'ie

Da'ie tu maksud dia pendakwah. Blogger yang entri-entri dia berunsur Islamik, banyak menyeru pembaca untuk berbuat amalan baik dan meninggalkan benda-benda tak baik. Nak tengok contoh, pi google Dr. Cinta~

8. Blogger cecerpen-nenovel

Blogger ni entri dia banyak cerpen-cerpen, cerita-cerita, ada novelog jugak kadang-kadang. Kalau yang rajin lebih sikit tu, dah ada novel sendiri dah. Tapi kadang-kadang selit jugak lah dengan entri-entri lain. Takde la cecerpen memanjang~ Kalo gi blog diorang ni, kat sidebar tu boleh nampak dah koleksi-koleksi cerpen dan novelog dia. Eh, macam Iffah Afeefah kan?

9. Blogger politik

Blogger ni entri-entri dia semua bab politik. BN, UMNO, MIC, MCA, PAS, PKR, DAP, BEBAS semua masuk. Kadang-kadang ada yang belah BN, kadang-kadang belah PR. Masing-masing kutuk masing-masing. Kita baca pun rasa bahang-bahang nak PRU 13 aje. Macam Milo Suam kot~

10. Blogger vlog

Blogger ni entri-entri dia banyak video aje. Dia malas taip. Tapi rajin rakam video. Macam-macam isu dia bawak dalam video tu. Macam Anwar Hadi. Mat Luthfi tu kira blogger ke? Kalau kira, maka saya pindahkan nama dia untuk gantikan nama Anwar Hadi. #Eh!

11. Blogger kartunis

Blogger ni entri-entri dia banyak lukis-lukis kartun. Banyak doodle. Banyak lukisan kanak-kanak darjah 1. #Eh! Hahaha~ Pendek kata, dia bawak isi dan point melalui kartun-kartun dia. Macam wordless wednesday lak kannnn? Kalau nak tengok yang blogger kartunis ni cer taip Zunar Kartunis. Pen'doodle' lak, banyak tu kat luar sana~~~

12. Blogger Dr.

Blogger ni entri-entri dia nampak berkarisma, nampak ilmiah, nampak professional. Nak nak kalau dia memang ada pangkat Dr. Lagi lahhh ilmiah entri dia. Kalau tengok About Me punya kotak tu, nampak lah diorang ni penuntut-penuntut atau pensyarah universiti. Entri pun kadang-kadang cite pasal penyelidikan diorang. Ha!! Macam Eqbal Zack kannn!

13. Blogger dah terpesong

Alamak, blogger ni jenis yang da mula bosan dengan blog. Da mula kering idea. Mula-mula dulu je dia aktif berblog, update entri berpuluh-puluh. Lama-lama dia jadi malas nak update, duk borak-borak kat Facebook aje memanjang. Duk monolog-monolog kat Twitter sambil retweet-twit-twit-twit-twit. Mungkin ke'syok'an berborak dan bertwit telah menyebabkan dia lupa yang dia ada blog. #Eh! Tengokkkk~ Tu da terpengaruh dengan Twitter la tu, duk main #hashtag kat entri blog pulak dah! >_<

14. Blogger kanak-kanak Ribena

Blogger ni entri-entri dia macam kanak-kanak, comel gituuu. Bahasa pun kiut semacam. Yang konon-konon kiut pun ade gak. Entah, kalau masuk blog dia, automatik intonasi bacaan tu bertukarrrrr macam bunyi kanak-kanak. Eh, Puteri Katek jangan terasa tau!!!

15. Blogger $$$

Blogger ni dia berblog sebab nak duit. Berusaha dengan macam-macam cara nak dapatkan duit melalui blog. Tak kira lah dari Nuffnang ke, Innity ke, Advertlets ke mahupun iklan persendirian. Dia berusaha untuk maintain trafik blog dia sebab ada iklan yang begitu berharga kat blog dia. Kalau dia tak update kang, tak amanah pulak kan! Macam... (sila isi tempat kosong)

16. Blogger suka hentam

Blogger ni ade jugak??? Adeeee... Entri dia asyik mengutuk orang aje kerjanya. Semua benda dia tak puas hati. Ini tak kena, itu tak kena. Asyik kritik memanjang. Alternatif takde lak dia bagi. Lepas tu kalau ade yang sekepala dengan dia, komen-komen kat entri dia, semua duk join mengutuk sekali. Hurmmm...macam, macam, macam...

17. Blogger tak kisah

Blogger jenis yang biaq pi la depa~ Malas nak masuk campur. Kau jaga kain kau, aku jaga kain aku. Jaga baik-baik keyhhh, takut ada orang selak nanti! Whooopppssss!


Hahaha~ Sebenarnya banyak lagi jenis yang lain. Tapi tak larat da nak fikir. Ni pun sekitar blogger yang saya kenal la, yang kurang kenal sangat tu, kot-kot ade yang leh masuk dalam mana-mana list kat atas, masukkan la sendiri eks~ Saya letak satu nama je yang nampak dominan. Ada banyak lagi nama-nama lain sebenarnya yang boleh masuk list kat atas ni. Mana-mana yang tersenarai tu, jangan kecik hati kalo gurau lebih-lebih kat atas ni. Amponnn maaf dipinta~ Ekeke~

Apepun matlamat kamu berblog, pandai-pandai la bawak diri ye~ Ape yang kita tulis kat sini, kat akhirat kelak akan dinilai oleh Allah... Semua... SEMUANYA, tak akan terlepas dari nilaian Allah. :)


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.