BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, December 21, 2011

Kenapa Saya Tak Pernah Tahu Duit Kertas RM20 Pernah Ada?

Model-model duit kertas

Teruknya saya.

Serius saya tak tahu pun duit kertas RM20 pernah ada masa zaman dulu-dulu. Dan saya tak pasti sama ada saya tak tahu atau tak ingat langsung yang duit ni pernah ada. Yang saya tahu, duit kertas RM2 je yang pernah ada dulu tapi sekarang dah tak ada.

Saya tahu pun sebab tadi baca entri Norfa dengan entri Penulis Senja. Tentang wang ringgit Malaysia siri baru yang akan diedarkan pada bulan Julai tahun depan. Dalam entri-entri tu baru lah saya nampak duit kertas RM20 yang kaler kuning keemasan tu.

Tapi serius... Saya tak ingat langsung. Sampai tanya kat adik kampus yang duk sebelah saya ni, pernah ke ada duit kertas RM20???

Dia kata ada.

Sah lah saya ni ketinggalan.

Ke duit tu tak pernah sampai Bintulu???

Err...

UPDATE: Terima kasih kepada Libriati yang bagi link duit RM20 lama ni. Ok, ingat sudah. Memang duit kertas RM20 sangat-sangat rare digunakan masa zaman dulu-dulu. Sebab tu la tak ingat kan, tambah-tambah bila tak pernah dapat sampul duit raya berisi duit kertas RM20. Hahaha~ :p


Saya Tak Reti Nak Buat Feed Bergambar

Ada blogger yang inbox saya di FB.

Nak tau cara untuk buat feed bergambar macam blog saya yang lagi satu, Selera Sakura. Kalau nampak kat situ, feed Pak Cik Mat dengan Kak Ummi Zaihadi adalah feed bergambar. Feed macam ni sangat sesuai digunakan di blog masakan atau blog fotografi. Kalau nak guna kat blog biasa pun boleh juga. Kelebihan dia berbanding feed biasa, lebih jimat ruang so lebih banyak entri boleh masuk kat feed tu.

Contoh feed bergambar dari blog Selera Sakura

Sebenarnya, mula-mula dulu Kak Ummi Zaihadi yang tanya saya, macam mana cara nak buat feed macam ni. Masa tu, saya memang tak tahu. Kak Ummi tunjukkan satu blog masakan yang guna feed macam ni. Dia nak buat yang macam tu jugak. Then saya cuba explore dari link Bloggerplugins.org pada widget tu. Alhamdulillah lepas godek-godek gadget yang ada pada Blogger.com, terjumpa jugak gadget ni. Then try test banyak kali, dapat la hasil dia.

Meh sini nak ajar cara buat dia...

1. Add a gadget kat Design > Page Elements

2. Pilih option 'Featured'


3. Pilih option Recent Posts dari Bloggerplugins.org (biasanya yang bawah sekali)


4. Lepas tu, ubah option yang ada pada gadget tersebut ikut kesesuaian pada blog kamu.


1 - Tajuk feed kamu
2 - Tinggi feed tu nanti, kalau lebih dari satu baris, maka bertambah la tinggi feed tu
3 - Ni kalau just nak letak feed blog sendiri, biar je My Blog, tapi kalau nak dari blog lain, pilih The Blogger Blog Below
4 - Kalau pilih blog lain, isi url blog lain tu kat sini
5 - Ikut kesesuaian saiz template blog kamu, nak letak berapa banyak recent posts
6 - Yang ni, kalau setakat nak gambar yang keluar, 0 kan aje
7 - Snippet style ni pilih Thumbnail kalau nak gambar je keluar
8 - Lepas tu, pilih Any Thumbnail
9 - Ni saiz Thumbnail kamu nanti, ikut kesesuaian saiz template jugak

9 perkara ni je yang penting. Selebihnya tu abaikan je. Kalau taknak ade link Bloggerpluginns.org, pilih "No :(" pada Show Powered by Link. Lepas tu Save configuration kamu.

Cuba tengok hasil dia. Kalau tak puas hati, ubah lagi mana yang perlu. Kamu kena gigih berusaha nak bagi dia nampak elok. Selamat mencuba ye~ ^_^


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.