BLOG ENCIK SUAMI

Monday, January 2, 2012

Kuat dan Sabar...

Adore by *sugarcoat on deviantART

Rasulullah s.a.w kata, sakit itu penghapus dosa. Kalau kita sakit, tu tandanya Allah tengah hukum dosa-dosa kita kat dunia. Bila sakit, kita mesti rasa sangat lemah kan. Sangat tak mampu dan lesu. Rasa tak berdaya nak buat apa-apa.

Kalau kena sakit yang pelik sikit, mungkin ada yang tinggal solat dan amal ibadah. Terlupa yang saat-saat macam ni la sangat perlu untuk bergantung harap pada Allah. Kena ingat selalu, tiada daya dan upaya bagi seorang manusia itu melainkan dengan kekuatan yang Allah berikan untuk dia menghadapi musibah dengan penuh kesabaran.

Ada dua point kat situ, kuat dan sabar.

Dan jangan lupa, sakit itu juga makhluk Allah...


P/S: Terima kasih untuk mesej pada malam ambang tahun baru yang buat saya lupa sekejap bahawa saya tengah sakit.


18 comments:

JIJI YU said...

semua dari ALLAH..Dia beri sebab dia tau kemampuan hambanya

delarocha said...

semoga cepat sembuh

FasiHaH SupiaN said...

sakit penghapus dosa..bertabahlah dan bersabar

Iffah Afeefah said...

Sakit tu smntara deq sunah

aimie amalina said...

akak
dah minum x air kembang semangkok tu
carik taw..elok utk demam..

betol..dgn sakit tu buat kita dkat dgn Dia.

semoga cepat sembuh kak :)

Syafiq Ahadin said...

sakit apekah??? get well soon.

Niena Pengembara Ilahi said...

maka janganlah mengeluh bila ditimpa kesakitan, cepat2 baik ye adik sunah, :)

Cik Pulau said...

semua tu dari Allah kan..
moga cepat sembuh..^^,

Rozuan Ismail said...

wan pon sakit.ulser 6 ketul.huhu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

moga cpt sembuh adik..tlg doakan akak juga cpt sembuh ye

H.J said...

tak ingat tuhan lg time sakit tak tahu la..hehe

diana said...

sakit buat kita lebih menghargai diri sendiri..

maszull said...

assalamualaikum sunah...benar tu sakit adalah ubat penghapus dosa2 kitakan..... mama doakan sunah cpt2 sembuh yer...

kiera'sakura said...

sakit tue indah sebenarnye... :)

mas saari said...

moga sunah cepat sembuh dan aktif berblog lagi..

Tea said...

Dalam sakit itu pasti ada hikmahnya disayangi dan dijaga dgn baik...

deen azmee said...

ye.. betul tu kak sunah.. sakit tu tanda Allah nak uji hamba2Nya..

LelakiSemalam said...

sakit memang mujarab untuk kembali mengadapnya...

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.