BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, January 28, 2012

Tumblr Itu Bukan Botol Air... Eh!

Dalam entri semalam, ramai gak yang dah pernah ade tumblr.

Tapi ramai jugak yang tak tau ape itu tumblr. Yang pasti tumblr itu bukan botol air macam gambar kat bawah ni.

Gambar: Google

Dan tumblr bukan jugak kereta batman macam kat bawah ni.

Gambar: Google

Tapi tumblr itu adalah salah satu laman sosial macam blog, Facebook dan Twitter. Kamu boleh share macam-macam kat situ ikut kategori macam kat bawah ni.


Tumblr ade dashboard. Sama macam blogspot. Dekat dashboard tu akan keluar post-post dari tumblr yang kamu-kamu follow. Dari dashboard jugak la kamu boleh klik button bentuk Love kat post diorang yang bermaksud kamu suka post tu (pendek kata, Like button lerr). Kamu boleh gak reblog post (macam Retweet gak) yang dia da publish tu dengan klik button "reblog" kat sebelah bentuk love tadi. Dan kamu boleh tengok da berapa ramai yang Like dan Reblog post tu kat bilangan notes sebelah button "reblog" tu pulak.

Hoh? Tak dapat bayangkan???

Ok ok... Cer jeling-jeling gambar bawah ni.


Tu kat dashboard tumblr kita. Then kalo kita tengok kat page tumblr kita pulak, pada post yang kita da reblog, akan ada link asal dia dari mana. Tu yang saya maksudkan malam tadi, automatik da backlink pada pemilik asal dia *kalo pemilik asal dia lak upload dari mana-mana, tu tak tau lahhh!* Contoh macam dalam gambar kat bawah ni.


Ape? Gambar-gambar je?

Tak lah... Macam-macam kamu boleh post kat tumblr. Nak buat entri panjang-panjang macam blog? Pun boleh juga. Ikut la kamu nak buat apa. Hee~ Kadang-kadang saya post ayat dari twitter dan Facebook kawan-kawan gak kat tumblr, letak la source dia dari mana. Leh jenguk kat tumblr saya ye --> http://sunahsakura.tumblr.com


P/S: Budak baru belajar... Kalau salah, tolong tunjukkan...


27 comments:

Syafiq Ahadin said...

semangat nampak. hehe! ketagih kang, baru tau. muahahahahaha!

Miss Nadya said...

best r kak sunah ni..

tapi seyesly nad tak aktif kat tumblr..nk join tumblr nih..:D

Suhaili Sarif said...

akak ade gak tp x aktif langsung #eh

Tea said...

Better sini jer yunk.... Gi sane tak best (ni statement org takde bende alah tu)

maszull said...

assalamualaikum sunah...ntah la mama pun x ada tumblr ni...ada blog sudah la byk2 kang mama dah x reti nak wat apa tapi kalau menarik boleh gak try hehehehe...:)

Anonymous said...

tumblr untuk orang jiwang #eh

-dia-

fRaMe+LenSeS said...

suka jugak. banyak koleksi gambar nadh dari website tu. :)

laskar pelangi said...

tumblr untuk orang yg jiwang lebih! hik3

ErnieFaizal Siti said...

macam best jugak..tapi blog yang satu ni pun saya terkial-kial nak tulis apa..nak tambah lagi satu? adehhh..tapi tak cuba tak tau kan?

JIJI YU said...

ko br ada kann

Iffah Afeefah said...

Takmola
byk bnde nk jage

layan tumblr trus xbuat keje pape

die mngade kn

aizamia3 said...

belum nak nengok lagi..

mas saari said...

takde tumblr pun! heheheee

nuruashia ♥ said...

wawhhh..sys da ade tumblr..kak limah xsmpat nk buat hohoh

[sutera kasih] said...

tak prnh try lg..tp mcm best kan tumblr tu hehe

era-kecik said...

takde tumblur, tapi nampak cam best.. hehe

ieyza afieyna said...

ieyza ade tumblr jugak..tpi xactive.. kat citu bnyak post gambar2 je kn.. ;)

Cik Pulau said...

lalalala~
tak ada ponn...

ayen =D said...

aku nampak dia mcm blog biasa je... hahahaha.. :p reblogged tu tak berapa nk faham.. mcm, klu bkn idea asal kita senang la gitu ek? hehehe..

Sunah Sakura said...

@ayen =D

aha...senang je...reblog je...try la.. :)

Eza Boom Boom said...

ngeh2,Eza akan try ada tumblr suatu masa nanti. tunggu ada camera canggih manggih. :P. Erk, macam lama lagi kan? :P

Ujie said...

biasa dgr tapi kini baru ku tahu..^_^

tapi kalo ada mcm2 tak terlayan pulak..

kiera'sakura said...

owh ingtkan botol air tadi... hihihihi

Noraim said...

sy pun baru berjinak jinak dgn tumblr neh. hee. xreti mane lg guna.

Kalamhati said...

tumblr akak dh lama terbengkalai..hehe

FasiHaH SupiaN said...

cambest jeee

Подтверждаю (fadzli) said...

as salam..
wah! sunah ada tumblr ;)
dan baru cek. erk. follower2 ada tumblr baru buat.

waaa..semangat betul! masing2
teruskan usaha ;)

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.