Tumblr Itu Bukan Botol Air... Eh!

Dalam entri semalam, ramai gak yang dah pernah ade tumblr.

Tapi ramai jugak yang tak tau ape itu tumblr. Yang pasti tumblr itu bukan botol air macam gambar kat bawah ni.

Gambar: Google

Dan tumblr bukan jugak kereta batman macam kat bawah ni.

Gambar: Google

Tapi tumblr itu adalah salah satu laman sosial macam blog, Facebook dan Twitter. Kamu boleh share macam-macam kat situ ikut kategori macam kat bawah ni.


Tumblr ade dashboard. Sama macam blogspot. Dekat dashboard tu akan keluar post-post dari tumblr yang kamu-kamu follow. Dari dashboard jugak la kamu boleh klik button bentuk Love kat post diorang yang bermaksud kamu suka post tu (pendek kata, Like button lerr). Kamu boleh gak reblog post (macam Retweet gak) yang dia da publish tu dengan klik button "reblog" kat sebelah bentuk love tadi. Dan kamu boleh tengok da berapa ramai yang Like dan Reblog post tu kat bilangan notes sebelah button "reblog" tu pulak.

Hoh? Tak dapat bayangkan???

Ok ok... Cer jeling-jeling gambar bawah ni.


Tu kat dashboard tumblr kita. Then kalo kita tengok kat page tumblr kita pulak, pada post yang kita da reblog, akan ada link asal dia dari mana. Tu yang saya maksudkan malam tadi, automatik da backlink pada pemilik asal dia *kalo pemilik asal dia lak upload dari mana-mana, tu tak tau lahhh!* Contoh macam dalam gambar kat bawah ni.


Ape? Gambar-gambar je?

Tak lah... Macam-macam kamu boleh post kat tumblr. Nak buat entri panjang-panjang macam blog? Pun boleh juga. Ikut la kamu nak buat apa. Hee~ Kadang-kadang saya post ayat dari twitter dan Facebook kawan-kawan gak kat tumblr, letak la source dia dari mana. Leh jenguk kat tumblr saya ye --> http://sunahsakura.tumblr.com


P/S: Budak baru belajar... Kalau salah, tolong tunjukkan...

27 comments:

  1. semangat nampak. hehe! ketagih kang, baru tau. muahahahahaha!

    ReplyDelete
  2. best r kak sunah ni..

    tapi seyesly nad tak aktif kat tumblr..nk join tumblr nih..:D

    ReplyDelete
  3. akak ade gak tp x aktif langsung #eh

    ReplyDelete
  4. Better sini jer yunk.... Gi sane tak best (ni statement org takde bende alah tu)

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum sunah...ntah la mama pun x ada tumblr ni...ada blog sudah la byk2 kang mama dah x reti nak wat apa tapi kalau menarik boleh gak try hehehehe...:)

    ReplyDelete
  6. tumblr untuk orang jiwang #eh

    -dia-

    ReplyDelete
  7. suka jugak. banyak koleksi gambar nadh dari website tu. :)

    ReplyDelete
  8. tumblr untuk orang yg jiwang lebih! hik3

    ReplyDelete
  9. macam best jugak..tapi blog yang satu ni pun saya terkial-kial nak tulis apa..nak tambah lagi satu? adehhh..tapi tak cuba tak tau kan?

    ReplyDelete
  10. Takmola
    byk bnde nk jage

    layan tumblr trus xbuat keje pape

    die mngade kn

    ReplyDelete
  11. wawhhh..sys da ade tumblr..kak limah xsmpat nk buat hohoh

    ReplyDelete
  12. tak prnh try lg..tp mcm best kan tumblr tu hehe

    ReplyDelete
  13. takde tumblur, tapi nampak cam best.. hehe

    ReplyDelete
  14. ieyza ade tumblr jugak..tpi xactive.. kat citu bnyak post gambar2 je kn.. ;)

    ReplyDelete
  15. aku nampak dia mcm blog biasa je... hahahaha.. :p reblogged tu tak berapa nk faham.. mcm, klu bkn idea asal kita senang la gitu ek? hehehe..

    ReplyDelete
  16. @ayen =D

    aha...senang je...reblog je...try la.. :)

    ReplyDelete
  17. ngeh2,Eza akan try ada tumblr suatu masa nanti. tunggu ada camera canggih manggih. :P. Erk, macam lama lagi kan? :P

    ReplyDelete
  18. biasa dgr tapi kini baru ku tahu..^_^

    tapi kalo ada mcm2 tak terlayan pulak..

    ReplyDelete
  19. owh ingtkan botol air tadi... hihihihi

    ReplyDelete
  20. sy pun baru berjinak jinak dgn tumblr neh. hee. xreti mane lg guna.

    ReplyDelete
  21. tumblr akak dh lama terbengkalai..hehe

    ReplyDelete
  22. as salam..
    wah! sunah ada tumblr ;)
    dan baru cek. erk. follower2 ada tumblr baru buat.

    waaa..semangat betul! masing2
    teruskan usaha ;)

    ReplyDelete

Dah abis baca tadi?

Terima kasih tinggalkan komen~ ;)

Powered by Blogger.