Monday, March 19, 2012

Bahkan Baru Hidup 25 Tahun Pun...

Big old tree by ~oriontrail on deviantART

Sepohon kayu daunnya rimbun
Lebat bunganya serta buahnya
Walaupun hidup seribu tahun
Kalau tak sembahyang apa gunanya
Walaupun hidup seribu tahun
Kalau tak sembahyang apa gunanya

Kami berkerja sehari-hari
Untuk belanja rumah sendiri
Supaya Allah menjadi sayang
Kami berkerja hatilah riang
Supaya Allah menjadi sayang
Kami berkerja hatilah riang

Kami sembahyang fardhu sembahyang
Sunat pun ada bukan sebarang
Hidup di kubur yatim piatu
Tinggallah seorang dipukul dipalu
Hidup di kubur yatim piatu
Tinggallah seorang dipukul dipalu

Dipukul dipalu sehari-hari
Barulah ia sedarkan diri
Hidup di dunia tiada bererti
Akhirat di sana sangatlah rugi
Hidup di dunia tiada bererti
Akhirat di sana sangatlah rugi

- Sepohon Kayu - Saujana -


Selamat Hari Isnin! Mari bekerja sambil beramal!


P/S: Kadang-kadang lagu-lagu lama dan simple macam ni pun mampu buat hati kita gementar.

15 comments:
Write Comments
  1. tolong cari lirik,

    "di pondok kecil, di pantai ombak, berbuih putih, beralun alun..."

    lagu tu pun best gak Sunah.

    ReplyDelete
  2. lagu yang begitu mendalam maknanya.. mengapa ramai gagal menghayatinya?

    ReplyDelete
  3. Struggling to better muslimah Insya Allah... :)

    ReplyDelete
  4. nak dengar Sunah nyanyi live, boleh??

    ReplyDelete
  5. ayat yg dihighlight tu mcm sesuai ja utk yg suka bg alasan kubo masing2.. hehe..

    ReplyDelete
  6. pernah perform nasyid lagu nih waktu kecik2

    ReplyDelete
  7. lagu yg didendangkan dari kecik sampai besar :)

    ReplyDelete
  8. dulu famous sangat masa waktu sekolah lagu ni...

    ReplyDelete
  9. betol kak sunah
    kekadang mende tu simple je tapi hakikatnye mampu menerbitkan rasa muhasabah yg teramat dlam hati ni kan..

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com