BLOG ENCIK SUAMI

Monday, March 19, 2012

Bahkan Baru Hidup 25 Tahun Pun...

Big old tree by ~oriontrail on deviantART

Sepohon kayu daunnya rimbun
Lebat bunganya serta buahnya
Walaupun hidup seribu tahun
Kalau tak sembahyang apa gunanya
Walaupun hidup seribu tahun
Kalau tak sembahyang apa gunanya

Kami berkerja sehari-hari
Untuk belanja rumah sendiri
Supaya Allah menjadi sayang
Kami berkerja hatilah riang
Supaya Allah menjadi sayang
Kami berkerja hatilah riang

Kami sembahyang fardhu sembahyang
Sunat pun ada bukan sebarang
Hidup di kubur yatim piatu
Tinggallah seorang dipukul dipalu
Hidup di kubur yatim piatu
Tinggallah seorang dipukul dipalu

Dipukul dipalu sehari-hari
Barulah ia sedarkan diri
Hidup di dunia tiada bererti
Akhirat di sana sangatlah rugi
Hidup di dunia tiada bererti
Akhirat di sana sangatlah rugi

- Sepohon Kayu - Saujana -


Selamat Hari Isnin! Mari bekerja sambil beramal!


P/S: Kadang-kadang lagu-lagu lama dan simple macam ni pun mampu buat hati kita gementar.


15 comments:

zulfikar hazri said... Reply to comment

tolong cari lirik,

"di pondok kecil, di pantai ombak, berbuih putih, beralun alun..."

lagu tu pun best gak Sunah.

Muhammad Saiazuan Norhalik said... Reply to comment

lagu yang begitu mendalam maknanya.. mengapa ramai gagal menghayatinya?

rosmina samin said... Reply to comment

Struggling to better muslimah Insya Allah... :)

JIJI YU said... Reply to comment

Ak dulu solo nasyid weh

kiera'sakura said... Reply to comment

kan kak... :)

Sari Yusa Ibrahim said... Reply to comment

nak dengar Sunah nyanyi live, boleh??

mas saari said... Reply to comment

penuh pengisian lagu ni..

Solihin Zubir said... Reply to comment

ayat yg dihighlight tu mcm sesuai ja utk yg suka bg alasan kubo masing2.. hehe..

Rozuan Ismail said... Reply to comment

pernah perform nasyid lagu nih waktu kecik2

lavenderlover said... Reply to comment

like saujana..=)

Noraim said... Reply to comment

lagu yg didendangkan dari kecik sampai besar :)

Iffah Afeefah said... Reply to comment

Ermm muhasbah dgn lgu bgs jgkkn?

FasiHaH SupiaN said... Reply to comment

dulu famous sangat masa waktu sekolah lagu ni...

aimie amalina said... Reply to comment

betol kak sunah
kekadang mende tu simple je tapi hakikatnye mampu menerbitkan rasa muhasabah yg teramat dlam hati ni kan..

Cik Pulau said... Reply to comment

suk lagu ni....

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (58) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (9) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (51) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.