BLOG ENCIK SUAMI

Monday, March 19, 2012

Bahkan Baru Hidup 25 Tahun Pun...

Big old tree by ~oriontrail on deviantART

Sepohon kayu daunnya rimbun
Lebat bunganya serta buahnya
Walaupun hidup seribu tahun
Kalau tak sembahyang apa gunanya
Walaupun hidup seribu tahun
Kalau tak sembahyang apa gunanya

Kami berkerja sehari-hari
Untuk belanja rumah sendiri
Supaya Allah menjadi sayang
Kami berkerja hatilah riang
Supaya Allah menjadi sayang
Kami berkerja hatilah riang

Kami sembahyang fardhu sembahyang
Sunat pun ada bukan sebarang
Hidup di kubur yatim piatu
Tinggallah seorang dipukul dipalu
Hidup di kubur yatim piatu
Tinggallah seorang dipukul dipalu

Dipukul dipalu sehari-hari
Barulah ia sedarkan diri
Hidup di dunia tiada bererti
Akhirat di sana sangatlah rugi
Hidup di dunia tiada bererti
Akhirat di sana sangatlah rugi

- Sepohon Kayu - Saujana -


Selamat Hari Isnin! Mari bekerja sambil beramal!


P/S: Kadang-kadang lagu-lagu lama dan simple macam ni pun mampu buat hati kita gementar.


15 comments:

zulfikar hazri said...

tolong cari lirik,

"di pondok kecil, di pantai ombak, berbuih putih, beralun alun..."

lagu tu pun best gak Sunah.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

lagu yang begitu mendalam maknanya.. mengapa ramai gagal menghayatinya?

rosmina samin said...

Struggling to better muslimah Insya Allah... :)

JIJI YU said...

Ak dulu solo nasyid weh

kiera'sakura said...

kan kak... :)

Sari Yusa Ibrahim said...

nak dengar Sunah nyanyi live, boleh??

mas saari said...

penuh pengisian lagu ni..

Solihin Zubir said...

ayat yg dihighlight tu mcm sesuai ja utk yg suka bg alasan kubo masing2.. hehe..

Rozuan Ismail said...

pernah perform nasyid lagu nih waktu kecik2

lavenderlover said...

like saujana..=)

Noraim said...

lagu yg didendangkan dari kecik sampai besar :)

Iffah Afeefah said...

Ermm muhasbah dgn lgu bgs jgkkn?

FasiHaH SupiaN said...

dulu famous sangat masa waktu sekolah lagu ni...

aimie amalina said...

betol kak sunah
kekadang mende tu simple je tapi hakikatnye mampu menerbitkan rasa muhasabah yg teramat dlam hati ni kan..

Cik Pulau said...

suk lagu ni....

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.