Kaya La Camniiiiiiiiiiiii.... Nak Jadi Amah Gak!!!

March 16, 2012

Terkezuttttt bila baca paper pagi ni.

Kaya la amah kalo gaji minimum pun dah RM700 hanya untuk satu tugas khusus aje.

Start bulan depan, kalo orang Malaysia nak amek amah, kena amek banyak-banyak sebab diorang da buat pengkhususan kerja. Kalo tugas dia cuci pinggan aje, maka cuci pinggan aje sampai bila-bila. Kalo mengasuh bayi, mengasuh bayi aje sampai bila-bila. Kalo memasak, memasak je sampai bila-bila. Kalo membasuh baju, basuh baju aje la jugak sampai bila-bila ponnn.

Bila bayangkan, rasa macam dah gaya orang-orang kaya punya pembantu rumah lak. Kan selalu dalam movie-movie, drama-drama Korea, pembantu rumah diorang sampai berpuluh-puluh orang, rupanya mungkin atas sebab yang sama macam dalam berita tu, tugas dikhususkan. Hohoho~

Tapi setakat ni, ada empat bidang je yang dikhususkan. Memasak, mengasuh bayi, menjaga orang tua, dan mengemas rumah.

Tukang update blog takde kayyyy...

Kalo amah tu kaya dengan gaji minimum tu, yang amek dia kerja pun lagi kaya la kan. Erk!


P/S: Kang jangan ada kes majikan lari dari rumah lak kang. =.=

You Might Also Like

25 Comments

  1. waduhhh, mahalnya kos hidup sekarang kan,... amah pun dah naik harga... hahaha....

    ReplyDelete
  2. lebih baik buat sendiri jelah kerja2 rumah tu...

    ReplyDelete
  3. x kisah nk byr gaji rm700.. tapi makan ko bayar sndiri! pakaian ko beli snediri! bil elektrik, air, tepon ko byr sndiri! makan ko beli sndiri! sewa umah pon ko kena bayar!


    wahahhaha.. giler kejam! dah lar semua majikan tanggung.. araceittt~~!!!

    ReplyDelete
  4. wakakaka.. sunah ni kelakar la bagi komen kat blog saya.. bikin saya tergelak je.. ehehehe..

    salam pagi Jumaat..

    ReplyDelete
  5. semua kos idup dah meningkat kan :)

    ReplyDelete
  6. amat2 melampau..

    bdw, cantik sgt blog nie..hehe

    ReplyDelete
  7. jadi amah lagi kaya dari blogger.haha

    ReplyDelete
  8. mahal gile kotttt... toksah la pakai amah... hehe

    ReplyDelete
  9. perghh@ banyak tu gaji amah. tp kalau kerja baik2 takde buat hal berbaloi kot gaji tu.

    ReplyDelete
  10. xleh hire org gaji
    saya tak kaya =-=

    ReplyDelete
  11. Saya nak cari amah la, 4 orang.. eh?

    ReplyDelete
  12. hehehe
    agak2
    dlm jobstreet tu nnti mest ade vacancy amah kan
    hihihihi

    ReplyDelete
  13. Susah-susah sangat, buatlah sekolah untuk jadi amah untuk orang Malaysia.Bayar RM700 pun berbaloi.

    ReplyDelete
  14. kalau tukang update blog pun ada, haishh. entah laa kak. hehhe

    ReplyDelete
  15. klu amah tu buat kesemua sekali..? kaya2..

    ReplyDelete
  16. wahh.. baik lagi jadi amah camni.. haha

    ReplyDelete
  17. SALAM.. KALAU RM700 NI DIBAWA BALIK INDONESIA BOLEH JADI BERJUTA-JUTA RUPIAH.. KAYO2

    ReplyDelete
  18. SALAM.. KALAU RM700 NI DIBAWA BALIK INDONESIA BOLEH JADI BERJUTA-JUTA RUPIAH.. KAYO2

    ReplyDelete
  19. SALAM.. KALAU RM700 NI DIBAWA BALIK INDONESIA BOLEH JADI BERJUTA-JUTA RUPIAH.. KAYO2

    ReplyDelete
  20. Amboiii.. Lepas ni ramai la kot yg gaji kecik2 tu tukar profession jd amah plak.. haishh..

    ReplyDelete
  21. nak jadi amah jugak!hoho.. tapi amah kat umah sendiri.hehe

    ReplyDelete
  22. sanggup buat sendiri kerja rumah daripada ada amah berat tulang dalam rumah....

    ReplyDelete
  23. ksimpulan wt keje sndri

    elakkan dr amik amah

    lau tdesak amikla satu

    mahai kan?

    ReplyDelete
  24. kalau tgk dari site positif nya, lepas nie mungkin kerukunan rmah tangga lebih harmoni.. bila kerja terpaksa dikongsi bersama suami isteri. semoga ada diantara mereka yg kat luar tue mengambil hal nie sbg sesuatu yg positif... Amin :)

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com