BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, March 8, 2012

Pernah Jadi Atlet Sukan?

Track - Free desktop wallpapers download

Semalam cousin saya datang menjenguk saya.

Cousin yang sekarang ni berumur 11 tahun. Anak bongsu mak ngah yang duk sebelah rumah. Dia sekolah sama dengan sekolah rendah saya dulu. Ikutkan, dalam ahli keluarga besar, saya orang pertama sekolah kat situ, then adik-adik sepupu lain pun menyusul. Sekarang, tinggal cousin saya tu je la lagi yang belum 'grad' sebab tahun depan baru nak UPSR.

Semalam, dia datang sebab macam nak bagitau sesuatu. Saya pulak buat dek aje. Bila dia da nak balik rumah semula, saya tiba-tiba bertanya, "Kak Ya darjah berapa?"

Kami memanggilnya Kak Ya walaupun nyata dia paling bongsu antara semua. Dia berhenti dan menoleh ke arah saya. "Darjah 4."

Ok, saya da tanya untuk kali kedua sebenarnya. Saja nak panggil dia semula. Then, dia pun mula buka cerita.

"Kak Ya lompat tinggi kat sekolah tadi."

Gulppp. Lompat tinggi tuuu~ Saya ni yang lagi tinggi dan kurus daripada dia pun tak pernah buat lompat tinggi. Tengok orang buat dan tolong pasang palang yang jatuh ade la. Hahaha~ Kak Ya akan mewakili rumah sukan dia untuk lompat tinggi pada hari sukan sekolah nanti. Bila ditanya, apa lagi yang dia join, dia kata lari 200 meter. Waaa~ Kecik-kecik cili padi budak ni.

Bila bercerita dengan dia tu, teringat lak zaman-zaman sekolah saya dulu.

Atlet 50, 100, 4 x 50, 4 x 100 m

Ni masa sekolah rendah sama macam Kak Ya. Dapat la jugak pingat kat situ. Jaguh olahraga ni tauuuu! Masa tu semangat dengan kawan-kawan sekolah nak jadi juara sukan sekolah. Paling seronok bila rumah sukan dapat markah paling banyak antara semua.

Atlet 200, 4 x 200, 400, 1200 m

Ok, ni zaman sekolah menengah. Taring da kurang da. Mula amek jarak jauh, tapi tak pernah dapat pingat pun. Wakaka~ Sebab da makin ramai atlet yang lebih hebat. Kita masuk just nak isi kekosongan aje. Kira atlet tangkap muat la ni. Wahaha~ Pernah gak join yang lari berpagar, pengalaman tu yang best~ :)

Atlet lompat jauh

Ni masa sekolah rendah dengan menengah, dua-dua pernah join. Tapi tak pernah gak dapat pingat. Hahaha~ Tapi seronok woo main lompat-lompat ni. Seronok sebab lompat dia ada style. Lepas tu leh challenge kawan-kawan, sape lompat lagi jauh. Wahaha~ Dan paling tak best bila da habis jauh, tettttttt naik bendera merah. Rupanya batal sebab terlebih pijak garis putih. =.=

Atlet rejam lembing

Hoh? Ade gak eh? Tak ingat sangat la. Tapi rasa pernah gak main lembing masa sekolah dulu-dulu. Cuma tak sampai jadi atlet kot. Uiyooo, takut la nak rejam-rejam ni. =.=

Atlet bola jaring

Haaa~ Ni memang kegemaran. Masa sekolah rendah dengan sekolah menengah, aktif jugak main bola jaring ni. Masa sekolah menengah, siap ada group sendiri. Uptown Girl nama dia. Sempena kegemilangan Westlife masa tu, katanyaaaa~ Masa ni, coach kitorang lelaki, kawan sekelas gak. Selalu berlatih petang-petang. Saya? GS - Goal Shooter. Dapat la piala Perak sebab masa final kalah dengan group kakak-kakak senior. Pernah gak jadi C - Center, WA - Wing Attacker, GA - Goal Attacker, yang mana akhirnya saya semput sendiri. Hahaha~

Atlet renang

Ha??? Mana ada. Saya tak pandai berenang lah!!!

Sukan paling tak disukai

Bola tampar - sebab nanti tangan sakit sampai merah-merah. =.=


Ekeke~ Saja kenang balik zaman sekolah dulu. Sekarang ni, memang da tak dapat la nak main semua tu. Da jarang sangat bersukan. Da cepat semput dah. Kalau main bola jaring (paling last masa degree) pun da terkial-kial sebab da lama tinggal. Huhuhu~

Tak pe lah, da tiba masa untuk orang lain pulak kan? Hukum alam silih berganti, sekejap kita kat atas, sekejap kita kat bawah. Nikmat Allah yang tidak terhingga untuk kita bila kita punya kelebihan lebih dari orang lain. Tinggal kita je nak manfaatkan nikmat tu kat mana~ Bukan setakat bab stamina dan sukan-sukan ni je, malah semua nikmat yang Allah bagi dalam kehidupan kita, manfaatkan la sebaiknya. :)


P/S: Blueberry Cheesecake hias dengan krim ok tak ek?


14 comments:

fRaMe+LenSeS said...

perghhhhh. atlet upanye boss ni. tapi awat tade gaya tatau? lalalalalala~~

man yusoef said...

acara paling tak disukai..LONTAR PELURU..HAHAHAHA..benci tahu main benda nih..favorite semestinya olahraga pecut 100M, time sekolah rendah siap wakil sekolah lagi..sekolah rendah jela -___-

kaizen said...

sy dah beralih ke arah pengurusan atlit... dlu mase awl dip still atlit tp sejak 2010 da jdi pengurus pasukan...

*sy jugak dealer baju tok team n klas so kalo rase2 nk buat baju kelas tu leh la try cntc2 sy... harge bleh kasi baik punyer

hudahassan ^^ said...

tak suka maen bola tampar ke ? kite master dalam bola tampar dan bola jaring . dua2 boleh maen . Paling suka bola jaring sbb dari skola rendah practise :)

[k]o{q}i[n] said...

not a sportsman.. :p
btw, cheesecake x sesuai letak krim, sbb nnti terlampau muak

Anum said...

wow rupanya dia ahli sukan nie

Papa-NtiQ said...

Tengkiu yer Sakura sebab singgah dan follow blog saya hari ni kat www.blogmakanbest.blogspot.com banyak lagi entry2 yg saya nak masukkan tapi tak de masa nak upload gambar2 makanan..kejap tadi sempat tulis satu lagi post...so bila kluar ngan geng2 kat JB tu refer la kat blog saya hehehe

Rozuan Ismail said...

wan plak paling suka bola tmpar.huhu

maszull said...

assalamualaikum sunah...wah semua acara ada ek tahniah sbb aktif dlm sukan tapi skg mcm mana aktif lg x..?

best kan kalau kia aktif dlm sukan ni mama pun dulu akif juga masa sekolah2 dulu lompat tinggi paling suka n bola jaring pun mama pernah wakil daerah Muarlg dok kat GA atau WA..

tu semua hanya tingal kenangan je..

sea_lavender said...

sea_lavender zaman sekolah rendah dan menengah je la~~~
ble da masuk u tak involve langsung...
coz tk de geng kot..
rindu la... berlari ats trek.. netball,merentas desa, bola baling, lompat jauh =( rindu sgt...
duk u malu la kot...huhu

kiera'sakura said...

kira pun x suka bola tampar tue, tangan kurus x sesuai main tue...

nk sepak bola blh la..hihihi

mas saari said...

akak pun atlet jugak, semua acara masuk! tapi sekarang dah pencen.. jadi atlet bowling je! hehehee

FasiHaH SupiaN said...

sy suka sports..apepun sports, tapi xreti swimming, baru ni blaja squash! bestttt!!! bola tampar tu ma feveret dolu2.hehehe

Syafiq Ahadin said...

Kak Sunah atlit? hehe! sama laa... tapi sekadar isi tempat kosong. saya just tahu main bdminton, yang lain tak reti sangat. hoho! noob!

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.