BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, March 10, 2012

Puisi Aku Rindu


Sukmaku bersuara,
rinduku padamu berbicara,
kadang lepas di hati sayu,
kadang di dalam jiwa rasa pilu,
bertanya mengapa kita tidak saja bersatu.

Kadang tidak tertahan,
kadang rasa mahu dilepaskan,
tetapi tahu akhlak masih menjadi batasan,
tinggal aku rindu,
sungguh aku memerlukan belas dan kasihan.

Kadangkala air mata seperti mahu mengalir,
rasa tidak lagi mampu bertahan.
Takut nanti tersungkur dalam dugaan,
sungguh aku memerlukan kekuatan.

Wahai kasihku, apakah engkau punya jawapan?

--------------------------------

Oh cintaku,
Janganlah engkau dipeluk kelemahan,

Rindulah aku dalam doamu,
dalam langkah ketaatanmu kepadaNya,
biar Dia yang mengawal rindu ini,
agar kekal dalam batasanNya.

Aku tidak akan lari,
di sini aku sedia menanti,
engkau turun dari mempersiapkan diri,
menjemputku pada hari yang sama kita nanti.

Datanglah dengan pakaian Ilahi yang kau sedang sulami,
sabar agar tiada cacat celanya nanti,
luahlah rindumu dengan pelbagai amalan kebaikan,
agar Tuhan kita mencurahkan keberkatan.

Sibukkan dirimu wahai saktiku,
agar nanti engkau tidak lemah kala memimpinku.

1940
090312
Irbid,
Jordan


11 comments:

nabila azmi said...

sgt2 sedap puisi ini....suke..copy tau=)=)....thanks sharing=)

Kalamhati said...

Indah..=)


Lama tak menjenguk sini..sgt2 bizi..huhu

maszull said...

assalamualaikum sunah...wah bestnya puisi cinta tu..:)

sea_lavender said...

puitis sekali ~~
drpd hilal asyraf ek..
sea_lavender da tk on9 fb tak thu sgt..huhu...
erm rindu 'kamu'krna Allah dan agama pada-Nya.. Ya Allah apa2 jua rindukan diri pada -Mu terlebih dahulu... :')

Hafizah Zainal Abidin said...

Nice blog..btw saye da follow awak..

BOLEH MINTAK TOLONG X ? NAK TENGOK IKLAN YG AWESOME X ? TOLONG BUKA N LIKE SEMUA LINK NI PLEZZ ? :)

http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/SamsungLMFAO
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/SunwayMar
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/Celcom77
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/HotlinkBagus
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/GEPhoto
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/GEPhoto
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/LoraxMY
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/HiShopJH
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/UDevonScreenProtector
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/churpchurp-invite
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/B52SaltLamp
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/OrangeHairArtStudio

Iffah Afeefah said...

ye sandarkan rindu pada yang satu

Gen2Merah said...

memang indah... (",)

kiera'sakura said...

kala rindu mencengkam mmg sakit kan...

mas saari said...

nice..suka!

msredcheesecake said...

rindu sapa? hhee...

saya pun rindu....

Sis-Lin said...

Salam Sunah...

Dah lama sis tak update Tumblr tu...huhuhu ikut mood..

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.