BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, April 29, 2012

Saya Rasa, Kena Ada Jugak...

Erm..

Bila dengar maklumat terkini dari salah seorang senior semalam...

Saya rasa kena ada yang menceburkan diri dalam bidang teknologi ketenteraan, so boleh buat counter attacks untuk mana-mana jenis serangan pihak musuh. Gulppp.

Dulu saya berminat dengan bidang ni, siyesly jujurnya saya gitau, saya pernah apply untuk join UPNM punya jawatan akademik sebab nak berkecimpung dalam bidang teknologi ketenteraan masa da habis degree, tapi takde rezeki mungkin kat sana. Allah Maha Mengetahui kan, rezeki kita kat mana. Dan mungkin Dia nak kita capai sesuatu untuk Islam tu dengan cara yang paling Dia sukai.

Teknologi ketenteraan, antara salah satu dari beribu impian yang saya pernah ada satu masa dulu. Dan mungkin jugak tu antara impian yang pernah saya kategorikan satu ketika dulu, sebagai impian yang dikuburkan. Erm... Tapi kali ni macam da naik balik je impian tu, kalau bukan saya yang realitikan, teringin nak lihat impian tu dilunaskan oleh pihak lain.

Yup, sangat-sangat penting sebenarnya kajian teknologi ketenteraan ni, untuk negara, malah untuk agama juga. Kalau pihak luar da jauh ke depan dengan teknologi diorang, kenapa kita masih nak berada kat belakang kan? Kalau diorang da nak guna gelombang mikro untuk pekakkan telinga kita, kenapa kita tak cuba kaji macam mana nak counter balik benda tu dengan teknologi jugak.

Ye, benda ni sangat sensitif. Tapi boleh direnungkan, dan saya tahu benda macam ni sangat-sangat sulit dan urusan paduka baginda.

Maaflah kalau saya ni sangat menakutkan.

=.=


P/S: Apapun, tiba akhir zaman, teknologi ketenteraan akan kembali seperti zaman silam, semuanya akan jadi tradisional.


15 comments:

JIJI YU said...

aku tak sngka plak ko ni cam ada ganas2 gitu..nak counter attaccck bagai..kata suwittt..

aDisH.sHidA said...

gluuurp sunah minat ketenteraan erk...semoga berjaya...hehe

kura said...

amboi. berjiwa ketenteraan rupanya akak ni. sy idak la.. hehhe

kura said...

amboi. berjiwa ketenteraan rupanya akak ni. sy idak la.. hehhe

kiera'sakura said...

kira blh rasa semangat meluap2 membara dlm hati akak masa bce entry nie...

maszull said...

assalamualaikum sunah...wah x sangka sunah minat dlm bidang ketenteraan ni...caya la :)

zaujah until jannah said...

sume nye akan jd tradisional..?? maksud nye cm ne tuh...??

Sunah Sakura said...

@zaujah until jannah

semua akan kembali kepada tombak, panah, dan pedang....

Kancil 8349 said...

jom main game komputer general..tu boleh tingkatkan pengalaman dalam ketenteraan...hehehe

Iffah Afeefah said...

Haha ai cm jiji

tanjat sungguh yu kate yu mnat bnde2 gni
#no wonderla cerpen yu perang manjang

ayen =D said...

eerrr.. tiba2 sama, impian yang dikuburkan untuk aku juga je macam... masa interview kerja UTM, aku cakap nak buat research utk military! haaa..!

Zyla said...

wah! akak hebat! apapun akak, kmk kagum dgn ktk. well done, mun pmpn lain gago mk jadi cikgu, nurse, lawyer, accoutant.. tp ktk. wow!thnks a lot sbb brk kmk pendedahan ttg tk.

Zyla said...

wah! akak hebat! apapun akak, kmk kagum dgn ktk. well done, mun pmpn lain gago mk jadi cikgu, nurse, lawyer, accoutant.. tp ktk. wow!thnks a lot sbb brk kmk pendedahan ttg tk.

Muslimah Optimis said...

lama xkomen kat sini.. semoga berjaya sunah.. teknologi ketenteraan ini untuk menaikkan semula islam..ameen..semoga berjaya

Eera Shera said...

nk join kak sunah.. mari berjuang!

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.