Wartawan Hati Kering

April 01, 2012

Kalau nak jadi wartawan, kena ada sifat takde perasaan.

Kalau bukan secara semulajadi jenis hati kering, kena la buat-buat keras hati jugak bila bertugas. Atau pun belajar sikit-sikit sampai la hati tu macam da tak berapa lembut sangat dah.

Sebab pe ek?

Sebab bila tengah cover satu event yang terlalu bergumbira, takde la wartawan ni jadi terlampau excited sangat sampai terlebih sudah. Dan bila cover satu event yang tetiba tanpa disangka-sangka terlalu menyentuh hati sampai sebak nak nangis, takde la wartawan ni ikut menitiskan air mata jugak. Last-last, tak dapat la nak capture moment objek yang tengah menangis kat depan sebab dia sendiri pun tak dapat nak kawal tangisan sendiri. Padahal, tu la moment emas kata orang, yang susah nak dapat kat mana-mana.

Dan bila wartawan ni jenis hati kering, takde la dia mudah terpengaruh dengan sentimen-sentimen luar yang mungkin akan menggagu-gugat berita atau artikel yang dia bakal buat. Dan tak la dia mudah tergoyah iman dan terasa hati kalo wartawan dari media lain pandang serong kat dia bila dia buat berita pelik-pelik hot sikit dari diorang.

Ohhooo... Susah gak nak jadi wartawan berjaya. Sebab tu la kot saya ni duk kat meja editor aje dari dulu.


P/S: Baru ku sedar kita sama-sama bergerak dalam media (konon, padahal da lama sedar)...tapi media kita nyata berbeza haluan.

You Might Also Like

12 Comments

  1. setuju.............

    lagipun y penting wartawan tak reti penat, tapi kak ayu jer yang dah jauh sangat.. hehehhe

    ReplyDelete
  2. susah jadi wartawan ni... kena pandai tanggung risiko atas cerita yang ditulis!

    ReplyDelete
  3. world of paparazzi.. menjadikn orng photograpy ni in bad image

    ReplyDelete
  4. wah entry y hangat

    ai pon jadi penulis pon terase nk jage ati orang

    tak layak jdi wartawan nmpaknye

    ReplyDelete
  5. fuhh, shiema memang tak boleh lah, hati cepat tersentuh. terlalu ikut hati kan. lagipun bukan pandai sgt pon ckp shiema ni.

    ReplyDelete
  6. Sy tak boleh jadi wartawan sebab hati sy selembut tauhu Hihihihi :-p

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum sunah....yer la jadi wartawan ni kena keras sikit kalau x susah juga....:)

    ReplyDelete
  8. maknanya kira nie hati lembab lah.. #Ehh

    ReplyDelete
  9. Salam nk minta tlg cover event leh x

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com