BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, July 21, 2012

Yang Mudah Pun Ok...

reading Quran al Karim by ~islamicwallpers on deviantArt
"Sesungguhnya Tuhanmu mengetahui bahawasanya kamu berdiri (solat) kurang dari dua pertiga malam, atau seperdua malam atau sepertiganya dan (demikian pula) segolongan dari orang-orang yang bersama kamu. Dan Allah menetapkan ukuran malam dan siang. Allah mengetahui bahawa kamu sekali-kali tidak dapat menentukan batas-batas waktu itu, maka Dia memberi keringanan kepadamu, kerana itu bacalah apa yang mudah (bagimu) dari al-Qur'an. Dia mengetahui bahawa akan ada di antara kamu orang-orang yang sakit dan orang-orang yang berjalan di muka bumi mencari sebahagian kurnia Allah; dan orang-orang yang lain lagi yang berperang di jalan Allah, maka bacalah apa yang mudah (bagimu) dari al-Qur'an dan dirikanlah solat, tunaikanlah zakat dan berikanlah pinjaman kepada Allah pinjaman yang baik. Dan kebaikan apa saja yang kamu perbuat untuk dirimu nescaya kamu memperoleh (balasan) nya di sisi Allah sebagai balasan yang paling baik dan yang paling besar pahalanya. Dan mohonlah ampunan kepada Allah; sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."

[Orang yang berselimut: Ayat terakhir]

Ramadhan ini, apa kata kalau sebelum ini kita jarang-jarang bermanja dengan kitab Allah, kita perdekatkan lagi diri dengannya. Mulakan dengan yang mudah-mudah, bukan untuk cepat khatam, tapi untuk mengajar diri istiqomah membudayakan al-Qur'an. Mulakan dengan sedikit-sedikit, lama-lama tambahkan berdikit-dikit, insya'Allah ada kebaikan di penghujungnya.

Jom! :)


7 comments:

SoLy SoLicious said...

InsyaAllah mudah-mudahan ^^

Noraim said...

insyaAllah kak Sunah. doakan sy sentiasa istiqomah dgn jalan ni :)

Hanis MY said...

salam ramadhan kareem Sunah...

Asyiqin Haulisah said...

akak salam ramdhan too. jom sama2 kita tingkatkan amalan bulan puasa ni. :)

Ardini Humaira said...

sama2 kita pertingkatkan amalan di bulan barakah ini :)

aimie amalina said...

betoolll ;)

jadikan ramadhan anak tangga utk terus mendekati dan mengamalkan isi kitab-Nya ;)

kiera'sakura said...

kdang2 klu rasa mlas kena pyscho diri sndiri.. hihi

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.