Wednesday, September 5, 2012

Hodgkin’s Lymphoma... Lagi Ilmu Baru...

Siti Hajar Hassan & Zainulfaqar Yaacob

Maklumat lanjut di Facebook

Apa itu limfoma?

Limfoma merujuk kepada barah dihasilkan daripada sistem limfatik badan. Sistem limfatik termasuk noda limfa (juga dikenali kelenjar limfa), timus, limpa, tonsil, adenoids (pengumpulan tisu limfatik pada bahagian belakang hidung) dan sum-sum tulang (dipanggil limfatik atau saluran limfa) yang berkaitan. Dalam limfoma, sebahagian sel dalam sistem limfatik dikenali sebagai limfositik meningkat tanpa kawalan.


Jenis limfoma

Ada dua jenis, bergantung kepada bentuk sel barah (malignan). Ia dikenali sebagai Hodgkin’s Lymphoma atau penyakit Hodgkin (HL) dan Non-Hodgkin Lymphoma (NHL).

 • Hodgkin’s Lymphoma, dinamakan sempena Thomas Hodgkin, pelajar dan pakar perubatan pertama menerangkan penyakit itu pada 1832. Jenis ini biasa ditemui pada kanak-kanak dewasa atau remaja. Lymphoma jenis ini didefinisikan dengan kehadiran sel barah yang spesifik dipanggil sel Reed-Sternberg, di dalam noda limfa atau organ terbabit.
 • Non-Hodgkin’s Lymphoma. Gelaran ini digunakan terhadap semua jenis Lymphoma. Insiden Non Hodgkin Lymphoma meningkat sepanjang hayat kanak-kanak meningkat remaja. Dalam non-Hodgkin’s Lymphoma, ada peningkatan jenis limfosit yang spesifik (iaitu sejenis sel darah putih di kelenjar limfa).

Peningkatan perebakan limfosit juga kelihatan seperti barah darah leukemia, kadangkala menyukarkan untuk mengenal pasti antara limfoma dan leukemia di kalangan kanak-kanak.

Pada amnya, pesakit yang menghidap limfoma tidak membabitkan sum-sum tulang atau sedikit saja, manakala pesakit leukemia pula membabitkan sum-sum tulang secara menyeluruh.

Walaupun kedua-dua jenis ini terjadi daripada sistem limfa, ia membabitkan bahagian badan berlainan, merebak secara berlainan juga bertindak terhadap rawatan secara berlainan.


Simptom limfoma

 • Cepat letih
 • Hilang berat badan
 • Demam
 • Kesukaran untuk menelan
 • Berpeluh pada waktu malam
 • Pembengkakan nodus limfa di dalam abdomen boleh menyebabkan kembung dan ketidakselesaan yang menyekat saluran najis dan menyebabkan sembelit, loya dan muntah.
 • Pembesaran timus atau noda limfa di dada yang mengakibatkan penekanan saluran udara, menyebabkan pernafasan berbunyi, berdengkur, sesak nafas atau kesukaran bernafas.
 • Kegatalan kulit dalam kes-kes Hodgkin’s Lymphoma
 • Noda limfa yang terletak di permukaan biasanya tidak sakit, oleh itu ia terus membesar tanpa disedari.

Bagaimana mahu mengenal pasti limfoma?

Sambung SINI

6 comments:
Write Comments
 1. bermula lah daripada sekarang mengamalkan gaya hidup yang sihat!:)

  ReplyDelete
 2. ish.. sounds scary..

  harap ramai sudi menghulurkan bantuan

  ReplyDelete
 3. mcm kenal akak ni MPP USM..
  Kalat pesakit yg dapat HL mmg akan selalu letih,tak bermaya..tu belum masuk kemo lagi, banyak cycle utk dihabiskan...
  harap akak hajar tabah menghadapi dugaan Allah ini...

  ReplyDelete
 4. erm teringat sppu ai y ade kanser tu

  xtau la nasibnye cmne

  ReplyDelete
 5. ok..wlupn x phm sgt tp smoga Puan Hajjar cpt kmbali sihat..aamiin Ya Allah.

  ReplyDelete
 6. assalamualaikum sunah...amalan yg baik untuk kesihatan...:)

  ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com