BLOG ENCIK SUAMI

Friday, November 23, 2012

The Last Blossom

The Last Blossom of Spring by *polarpoisson on deviantART

Satu hari nanti...

Aku juga mahu kembali...

Mohon tunggu aku...

Till then...

Fi amanillah!


Wednesday, November 21, 2012

Wordless Palestine












Friday, November 16, 2012

Do I Have To Kill It Too?

I have this kind of feeling since I read Abang Eq's entry on his blog that day.

It keeps rolling in my mind.

Should I?

Do I have to?

He decided to kill his facebook (in that entry) until next year. What a long time to keep yourself away from all those things to focus on your PhD research. But I saw him on it a few days back. And he just updated his facebook an hour ago. =.="

And...did you know that the entry is gone?

No where to be found on his blog anymore.

Never mind! Hahaha~ XD

I just wanna share his thoughts back then.

He makes me think.

As for me, should I kill my facebook for -- may be until the end of this month? Or until I complete my research thesis? And same question goes to my tumblr, blogdrive and twitter accounts.

Ermmm...

But my younger sister said, "Actually, it's the thing that you can control without killing it. If there's a will, there's a way..."

Oh, I should think deeply!

Eh, maybe just forget it!

Leave it, I have other things with higher priority to be thought of... =.="


Thursday, November 15, 2012

Save Palestin Konon!


Entah lah.

Mungkin tak ramai yang tahu apa sebenarnya sedang berlaku kepada rakyat Palestin sekarang ni. Rakyat? Kalau puak perampas, Yahudi Zionis, mendengar (baca: membaca) perkataan ni, mungkin mereka akan mengejek-ejek artikel ni (kalau mereka faham dan tahu guna google translator). Ye lah, kan mereka bermati-matian menghalau penduduk asal Palestin untuk dapatkan tanah negara tu, lalu dijadikan negara mereka. Konon-konon mereka lah rakyat yang memiliki tanah rebutan tu.

Yang itu mungkin ramai sedia tahu, tak banyak pun, sikit-sikit je la. Boleh dilambangkan macam satu tasik terbiar yang dalam, ada seekor serangga yang boleh berdiri atas air tasik tu (biasa tengok kan?), sejauh mana yang kita 'tahu' tu ibarat sejumlah air yang kaki serangga tu sentuh kat permukaan air tasik tu ler gamaknye kan???

Hurm.

Entah-entah serangan Israel ke atas Semenanjung Gaza semalam pun kita tak tahu. Tak sedar. Tak peka. Malah tak peduli.

Tak ada kat sana, tak kena kat kita, so what???


Monday, November 12, 2012

Fi Amanillah...


Ameen... ^_^


Sunday, November 11, 2012

Hampir Ke Situ...

Cherry blossom by =Lileya on deviantART

Aku sadar bukan mudah
Untuk mengejar mimpi indah
Pernah suatu ketika dulu
Ku punya harapan besar
Kini aku tak pasti
Dapatkah ku miliki

Sudah jauh kita tempuh
Kekalkanlah impian lalu
Mungkin ada hikmah
Yang akan menunggu
Di penghujung jalan
Biar nanti kecewa
Setidak-tidaknya mencuba

(korus)
Jika halangan menduga perjalanan kita
Janganlah kau putus asa
Karena ku ada di sisi setia menemani
Andai semangatmu gugur
Genggamlah tanganku
Kita hampir ke situ

Adakala ku terasa
Ketabahan tak setegar
Tetapi apakan daya
Berhenti separuh jalan
Percayalah padaku
Aku yakin kita mampu

(ulang korus)

Biar orang katakan
Rapuhnya harapan
Bukan mereka tentukan lagi
Kau ada aku dan aku punya kamu
Amanlah akhirnya tetap bersama
Oh

Hampir Ke Situ - Mendua

--- kerana kamu mendengarkan Biar Sampai Ke Bintang, telah lama ingin aku kongsikan ---


Saturday, November 10, 2012

Barakallahulakum!

Alhamdulillah.

Bulan November ni ramai sahabat yang mendirikan masjid. Banyak undangan walimah dari utara ke selatan (dari timur ke barat takde sebab takde undangan event kat FB dari Sabah & Sarawak). Terutama dalam beberapa hari ni. Ada juga yang baru selesai bernikah semalam.

Buat rakan blogger Bro Framestone dan pasangan, Iera Kan.


Buat rakan seperjuangan Siti Hadjar Mohd Arshad dan pasangan, Mohd Taufik Rizal.


Buat sahabat baik blogger Nadzri Azlan dan pasangan, Syakira Yaakub.


Buat rakan penyelidikan UTM, Syafiq Affandi dan pasangan, Marini Aisyah.


Buat rakan UTM, Siti Fadilah Abd Latip dan pasangan, Mohamed Izzuddin Abu Bakar.


Juga buat rakan JKM KTC, UTM, Noorazmi Ab Rahman dan pasangan, Aisyah Yusof.

بارك الله لكما وبارك عليكما وجمع بينكما في خير

Baraka Allahu lakuma wa baraka alaikuma wa jamaa' baina kuma fee khair.

Terima kasih atas ingatan dan undangan ke majlis perkahwinan kalian. Mohon kemaafan atas ketidakmampuan untuk turut hadir meraikan. Hanya doa dari jauh yang ku kirimkan, moga Allah memberkati masjid yang dibina, insya'Allah. Ameen. :')


Friday, November 9, 2012

Kerana Pernah...

Blossom in pink by ~Strawberry-Mood on deviantART

Pernah.

Pernah saya berikan setinggi kepercayaan. Dan dengan rasa percaya itu saya diberi sebesar kekuatan. Mungkin tidak ramai yang menyedari, bahawa rasa percaya itu hakikatnya menguatkan. Lalu hari-hari yang mendatang ditempuh tanpa peduli apa pun rintangan.

Pernah.

Pernah saya diberi sedalam kelukaan. Apabila rasa percaya dipulangkan dengan pengkhianatan. Hingga saya tertanya-tanya di manakah erti kejujuran? Sedangkan itulah yang paling diinginkan dalam persahabatan. Malah dalam setiap perhubungan dengan sekalian manusia seluruh alam.

Pernah.

Kerana pernah itu membuatkan saya lebih berhati-hati. Malah kadang-kadang terlebih waspada. Terlalu curiga dan penuh syak wasangka. Bimbang terjebak dalam kisah-kisah dongeng dan rekaan. Hingga saya sendiri disedarkan bahawa prasangka itu dosa.

Allah... Allah...

Siapa saya hendak menilai jujurnya manusia?

Orang kata, teruskan memberi. Jangan diingat keburukan orang lain pada kita, tapi ingatlah keburukan kita pada orang lain. Jangan dilupa kebaikan orang pada kita, tapi lupakan kebaikan kita pada orang lain.

Maka, lepaskan semua rasa, teruskan menjadi tangan yang di atas.


P/S:
Bila terdetik saja rasa itu, beristighfarlah dengan sebanyak-banyaknya kerana Allah sedang menguji hati kamu sendiri. Biar syaitan jatuh terduduk.


Tuesday, November 6, 2012

Jangan Tanya Saya Okay!

Malam ni tadi jaga exam.

Sampai awal. Pukul 7.45 malam. Sebab Dr da pesan datang awal sikit, nak tolong edar paper soklan. Tapi masa da sampai tu, Dr-Dr yang lain da siap edar da. Ade dua orang je Dr masa tu, saya student wakil Dr yang pertama sampai.

Jadi, saya pun belek-belek la paper exam diorang tu. Subjek Principle of Communications.

Oh! Soklan sama macam time saya amek exam ni dulu. Fuh!

Tapi sayang sekali...

Jangan angkat tangan dan panggil saya bila ada soklan yang takleh jawab, sebab saya dah tak ingat langsung macam mana nak solve soklan tu!

T_T

Ni la yang orang duk kata, student kita ni belajar sebab nak amek exam je, bukan belajar untuk ilmu dunia akhirat. Gulppp!

Insaf kejap.

Sedihnya tak dapat nak bantu.


P/S: Subhanallah, pensyarah Isyarat dan Rangkaian saya dulu masih ingat lagi saya sebagai student dia.


Maaf, Saya Tak Tahu!


Surat rayuan pengurangan saman da siap.

Maaf, saya memang tak tahu tu tempat khas untuk staff. Sejak dari semester lepas lagi, sejak guna kereta pergi kampus dan fakulti, tak pernah tahu tu adalah tempat khas untuk staff. 

Sebab takde papan tanda yang bagitahu tu kawasan khas untuk staff dan pelawat universiti.

Serius saya terkejut dan bingung bila labmate bagitahu kereta saya kena saman.

Mohon lepas ni, pihak universiti buat usaha untuk menaiktaraf tempat letak kereta di dalam kampus dengan label yang sesuai. Duit banyak kan boss~~~ Huhuhu.


*Mohon juga selenggara lif fakulti yang asyik rosak.


Friday, November 2, 2012

Haruskah Terus Ditanggung Rasa Ini...


Memang pedih.

Apatah lagi kalau dibiarkan lama-lama.

Entah siapa saja yang boleh bertahan, tanpa berbuat apa-apa. Sakit dan perit yang ditanggung hingga kadang-kadang menitiskan air mata. Hanya dia yang merasa, kerana hanya dia yang memikul, sedangkan yang lain hanya melihat tanpa duduk di dalam jalan cerita.

Walau beberapa kali berusaha untuk keluar dari belenggu yang menjerut rasa, akhirnya tetap juga terpaksa kembali. Sakit dan pedih ditanggung sendiri. Terus bertahan dari hari ke hari, tidak langsung meminta untuk simpati.

Bukan tidak ada yang sudi memberi dan menawarkan diri untuk berkongsi. Boleh saja dihitung dengan jari berapa banyak yang cuba mendekati, tapi terus bertemu titik henti. Maaf, kerana diri tidak mahu bergantung harap pada yang tidak pasti.

Namun sampai bila harus menanggung semua rasa sakit ini?


Rasa pedih.


Perit.


Kering.


Kontang.


Penat dan lesu.


Sebelum menjadi lebih teruk, apa kata kita pakai Eye Mo dulu?


Bagi lembap sikit mata tu sebelum meneruskan kerja-kerja depan laptop dalam lab yang ber'air-cond'.

Ok?


P/S: Ini iklan Eye Mo semata-mata. =.="


Thursday, November 1, 2012

Hari Yang... Erm... Penat


Hari yang agak memenatkan.

Semalam dapat tempahan daripada pensyarah kat kampus. 100 biji apam polkadot dengan 2 biji kek karamel. Maka pagi-pagi tadi da start buat kek. Siap 2 biji, keluar beli barang untuk apam polkadot pulak. Sekaligus beli barang untuk sebiji kek karamel dan kek lapis tempahan kawan pulak. Balik dari beli barang terus mengapam.

Mengapam ni kekadang stress jugak. Bila apam mula masuk angin dan berlubang, pepandai la kontrol emosi. Kalo tak, bole basi kot apam tu sebab pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa...eh! =.="

Petang tadi hampir Maghrib, baru apam siap (maaf atas panggilan-panggilan yang tak dijawab semasa sibuk mengapam). Erm...lepas Maghrib gi hantar dulu tempahan pensyarah tu, leh tengok gambar yang dia ambil kat SINI pulak~ Cantikkkk gambar dia amek!!! Alhamdulillah, selesai urusan jual beli yang pertama hari ni. :)

Lepas hantar apam, bergegas pulak ke usrah. Jojet-jojet kejap ngan kengkawan usrah, then balik, kul 9 sampai umah. Sambung buat kek karamel tempahan kawan lak. Perisa yam dan coklat. First time kot buat perisa ni, cantik jugak kejadiannya. Alhamdulillah. Dan kek ni la yang masih duk dalam oven tu, lagi 10 minit api atas dan bawah. Err...

Maka, hari ini masih belum habis lagi la maknanya kan? =.="


P/S: Kepala pun sudah terlalu penat untuk semuanya. Diam lebih baik.


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.