BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, November 15, 2012

Save Palestin Konon!


Entah lah.

Mungkin tak ramai yang tahu apa sebenarnya sedang berlaku kepada rakyat Palestin sekarang ni. Rakyat? Kalau puak perampas, Yahudi Zionis, mendengar (baca: membaca) perkataan ni, mungkin mereka akan mengejek-ejek artikel ni (kalau mereka faham dan tahu guna google translator). Ye lah, kan mereka bermati-matian menghalau penduduk asal Palestin untuk dapatkan tanah negara tu, lalu dijadikan negara mereka. Konon-konon mereka lah rakyat yang memiliki tanah rebutan tu.

Yang itu mungkin ramai sedia tahu, tak banyak pun, sikit-sikit je la. Boleh dilambangkan macam satu tasik terbiar yang dalam, ada seekor serangga yang boleh berdiri atas air tasik tu (biasa tengok kan?), sejauh mana yang kita 'tahu' tu ibarat sejumlah air yang kaki serangga tu sentuh kat permukaan air tasik tu ler gamaknye kan???

Hurm.

Entah-entah serangan Israel ke atas Semenanjung Gaza semalam pun kita tak tahu. Tak sedar. Tak peka. Malah tak peduli.

Tak ada kat sana, tak kena kat kita, so what???


9 comments:

Citarasa Rinduan said...

sedih dan simpati..

bab2 org seagama dgn kita kn ambil tau. sama2 solat hajat agar sediakala

reenapple said...

tak ramai yang ambil tahu tntang ni.. huuu. Berdoa sahaj saudara3 kita selamat.

akmall said...

lamanya tak buka blog Sunah ni... cantik. warna hijau, saya suka.

Rozuan Ismail said...

kadang2 kita ni nak save palestin tapi bermusim je. sekarang ni mcm dah kurang pulak nak save plastin. dulu2 mcm byk

Arpiiz said...

wah tajuk tu, buatkan saya salah baca..huhu

nur amalina athman said...

berdoa, bukan untuk hari ni atau dalam keadaan mcm ni saja. Tapi kalau boleh berterusan. Bantu sekadar apa yang kita boleh lakukan.

udin said...

setuju dgn statement sunah.. x ramai yg ambil tahu isu2 mcm ni.. sebab tak kena dkt batang hidung sendiri kan.. hurm.. sama2 la kita doakan keselamatan saudara seIslam kita disana..

maszull said...

assalamualaikum sunah...marilah kita berdoa utk rakyat2 palestin...:)

kiera'sakura said...

tak mampu tlong pape. hnye mampu tlong berdoa dn sumbang apa yg mampu je =(

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.