BLOG ENCIK SUAMI

Friday, December 21, 2012

Facebook Bakal Upgrade Lagi Dengan Antara Muka Baru

Tu dia tajuk.

Macam blog teknologi la pulak rasanya. Hehe.

Sebenarnya nak kongsikan interface baru Facebook yang sedang diupgrade sikit-sikit secara berperingkat. Berperingkat sebab bila saya update status pasal Facebook da bertukar, yang lain duk tanya, bertukar macam mana? 

Err...bila tengok dari Facebook housemate, "owhhhhh, aku je ke yang bertukar?" Mungkin sebab saya antara pengguna awal Facebook, atau Mark pilih yang konon-konon aktif kat Facebook dulu (yeke?).

Bertukar macam mana tu? Meh tengok dua gambar ni.


Mohon klik untuk bagi jelas.

Kalau tengok kat bahagian Timeline (gambar kiri):

  1. Nama Facebook user da naik kat Facebook Cover.
  2. Sedikit info kita terletak sebelah Facebook Default Picture dan betul-betul bawah Facebook Cover.
  3. Aha, yang ni yang paling saya suka. Tabs untuk Timeline, About, Friends, Photos, dan lain-lain da jadi lebih kemas dan menarik.
  4. Activity Log masih ada, dan kat bawah tu ade tunjuk berapa Followers Facebook user tu. Da tak guna perkataan Subscribers da.
  5. Segala Facebook update dari status, link, gambar terletak dalam column sebelah kiri. Tak lagi 2 column macam sebelum ni.
  6. Column sebelah kanan pulak penuh dengan Recent Activity, Friends, Photos, Likes, Maps, Events dan lain-lain.

Dan bila kita klik kat tab atas tu, contohnya tab About (gambar kanan), rupanya akan jadi macam tu lerr. Lebih luas ruang yang diambil.

Nampak lebih kemas dan tak serabut kan?

Mohon jeles.

Tunggu la korang punya bertukar pulak!


13 comments:

Anum said...

ooooo bertukar lagi ek

Shahada Fauzi said...

kenape akak punye tak tukar pon lagi? hahaha..tapi akak ade perasan ade satu button baru kat sebelah simbol setting..yg tu je baru ade..kui3..

eZmALiZa said...

jadi best ke tak kak sunah? mcm dulu masa kene tukar ke timeline, kite tak suke...wuwuww

~miss dyeLa~ said...

datang cni..:)

نورعيم said...

erkkk tak dapat bezakan pn lagi. takde beza pn sgt kan akak. cuma lebih kemas je. tp sy punya tak tukar lg. hee.


IQ = Iez Qis said...

kak sunah, camne ek nakprint skrin whole page cmtu? dri dlu tertanye2

nuruashia said...

kak limah rinduuuuuu singgah blog kak sunah :(

btw, nk jelesh jugak lah! :P

korie hensem said...

oh yea,, xprasan pulak.

nk tgok blik lah

Mas Zull said...

assalamualaikum sunah...asyik nak kena tukar yg baru jer kan...:)

Muslimah Optimis said...

@IQ = Iez Qis

senang je Qis.. Tekan "CTRL dan -" serentak sampai kecik terus dapatlah macam tu..

Muslimah Optimis said...

heheheh.. cik sunah, saya punya pun dah lama dah bertukar.. :-)

Iffah Afeefah said...

ai xpasan lg

sat ai p stalk fb sendiri

kiera'sakura said...

tunggu dia tukar je nt baru nak explore ke dh tukar tp xprasan errrr

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.