Friday, December 21, 2012

Facebook Bakal Upgrade Lagi Dengan Antara Muka Baru

Tu dia tajuk.

Macam blog teknologi la pulak rasanya. Hehe.

Sebenarnya nak kongsikan interface baru Facebook yang sedang diupgrade sikit-sikit secara berperingkat. Berperingkat sebab bila saya update status pasal Facebook da bertukar, yang lain duk tanya, bertukar macam mana? 

Err...bila tengok dari Facebook housemate, "owhhhhh, aku je ke yang bertukar?" Mungkin sebab saya antara pengguna awal Facebook, atau Mark pilih yang konon-konon aktif kat Facebook dulu (yeke?).

Bertukar macam mana tu? Meh tengok dua gambar ni.


Mohon klik untuk bagi jelas.

Kalau tengok kat bahagian Timeline (gambar kiri):

  1. Nama Facebook user da naik kat Facebook Cover.
  2. Sedikit info kita terletak sebelah Facebook Default Picture dan betul-betul bawah Facebook Cover.
  3. Aha, yang ni yang paling saya suka. Tabs untuk Timeline, About, Friends, Photos, dan lain-lain da jadi lebih kemas dan menarik.
  4. Activity Log masih ada, dan kat bawah tu ade tunjuk berapa Followers Facebook user tu. Da tak guna perkataan Subscribers da.
  5. Segala Facebook update dari status, link, gambar terletak dalam column sebelah kiri. Tak lagi 2 column macam sebelum ni.
  6. Column sebelah kanan pulak penuh dengan Recent Activity, Friends, Photos, Likes, Maps, Events dan lain-lain.

Dan bila kita klik kat tab atas tu, contohnya tab About (gambar kanan), rupanya akan jadi macam tu lerr. Lebih luas ruang yang diambil.

Nampak lebih kemas dan tak serabut kan?

Mohon jeles.

Tunggu la korang punya bertukar pulak!

13 comments:
Write Comments
  1. kenape akak punye tak tukar pon lagi? hahaha..tapi akak ade perasan ade satu button baru kat sebelah simbol setting..yg tu je baru ade..kui3..

    ReplyDelete
  2. jadi best ke tak kak sunah? mcm dulu masa kene tukar ke timeline, kite tak suke...wuwuww

    ReplyDelete
  3. erkkk tak dapat bezakan pn lagi. takde beza pn sgt kan akak. cuma lebih kemas je. tp sy punya tak tukar lg. hee.


    ReplyDelete
  4. kak sunah, camne ek nakprint skrin whole page cmtu? dri dlu tertanye2

    ReplyDelete
  5. kak limah rinduuuuuu singgah blog kak sunah :(

    btw, nk jelesh jugak lah! :P

    ReplyDelete
  6. oh yea,, xprasan pulak.

    nk tgok blik lah

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum sunah...asyik nak kena tukar yg baru jer kan...:)

    ReplyDelete
  8. @IQ = Iez Qis

    senang je Qis.. Tekan "CTRL dan -" serentak sampai kecik terus dapatlah macam tu..

    ReplyDelete
  9. heheheh.. cik sunah, saya punya pun dah lama dah bertukar.. :-)

    ReplyDelete
  10. ai xpasan lg

    sat ai p stalk fb sendiri

    ReplyDelete
  11. tunggu dia tukar je nt baru nak explore ke dh tukar tp xprasan errrr

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com