BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, January 25, 2012

Bila Terlalu Banyak Untuk Dipilih

Hidup adalah ujian untuk membuat pilihan.

Ya, itu kata seorang teman seperjuangan. Saya setuju dengan kata-kata tu. Mana-mana yang bijak memilih dalam hidupnya, adalah antara yang terhebat selepas matinya kelak. Lebih kurang macam tu la bunyinya.

Bila diuji dengan begitu banyak pilihan, sampai tak nampak jalan untuk dipilih, memang rasa sangat membingungkan. Dalam dilema untuk membuat keputusan. Risau kalau tersilap kata putus, tersalah pula tindakan yang akan diambil. Malah mungkin akan tercicir sesuatu yang lebih penting dari semuanya.

Istikharah dan musyawwarah adalah antara proses yang dituntut dalam Islam bila nak buat pilihan dan keputusan. Mohon petunjuk daripada Allah agar diberi kekuatan dan kecenderungan ke arah sesuatu antara semuanya, moga-moga ada keberkatan dalam apa yang dipilih. Sambil-sambil tu tanya pandangan pada yang berpengalaman dan kita boleh percaya, mungkin mereka ada pendapat yang boleh membantu kita memilih.

Dan sekarang saya punya begitu banyak perkara untuk diputuskan seberapa segera yang boleh. Terlalu...

Moga Allah berikan petunjuk...


P/S: Kadang-kadang kita kena korbankan sebahagian untuk dapatkan sebahagian...


Dah Biasa Buat, Sebab Tu Tak Rasa Apa!

Ye, memang mudah sangat macam dia cakap tu.

Entri Papa Ben yang bertajuk Sememangnya menulis blog amat mudah ! tadi buat saya nak kongsi sekali. Dah banyak sangat kot orang lain buat entri bawak isu yang sama. Kalau bukan kat blog, kat status-status FB para ustaz dan ilmuwan agama pun banyak sentuh bab-bab ni. Dah banyak kali ulang, tapi still susah masyarakat kita nak ubah benda yang dah biasa buat.

Benda apa? Harapnya yang membaca ni tak bosan dengan isu yang sama. Isu aurat. Isu tayang gambar yang mendedahkan aurat dekat blog dan dekat FB. Gambar perempuan seksi dan menggiurkan hati lelaki. Gambar lelaki pakai seluar pendek atas lutut dan nampak pusat. Bukan setakat gambar orang Melayu Islam, bahkan gambar orang bukan Muslim yang mendedahkan aurat, tetap haram.

Memang susah nak ubah secara mendadak. Daripada tayang banyak-banyak tanpa rasa apa-apa (eh, da biasa buat, tak rasa apa kalo tengok punnn~), kepada tak tayang langsung. Tapi boleh cuba ubah sikit-sikit. Kalau rasa-rasa sebelum ni ada banyak gambar kat blog atau FB yang tak berapa nak elok, cuba buang sikit-sikit. Bukan terus dibiarkan macam tu aje walaupun da sedia tahu benda tu haram. Sebelum ni memang orang tak pernah cakap, tapi sekarang da ramai kan yang sebut-sebut? Bukan ke sepatutnya bila kita dah tahu, kita akan usaha untuk tak buat lagi?


Guys~~~ Ketahuilah, bila hati tak rasa apa langsung kalo buat maksiat, tu tandanya hati tu dah jauh sangat dengan Allah. Naudzubillah. Sedangkan selemah-lemah iman pun bila hati kita rasa benci pada perbuatan maksiat depan mata kita. Bayangkan kalo hati kita tak rasa apa-apa. Tak kisah la maksiat yang orang lain buat atau maksiat yang kita sendiri buat, kita rasa biasa aje. Tu tandanya apa tu??? Fikir-fikirkan.

Alhamdulillah bila kita dah ada keinginan untuk berubah jadi lebih baik. Kita mula stop share gambar-gambar yang mendedahkan aurat, sebab kita faham dengan dosa dan murka Allah kalo kita buat macam tu. Kalo nampak orang lain buat, kita pun usaha nak tegur diorang. Sebab kita takmo diorang dapat dosa kan? Takkan kita nak dapat pahala sorang-sorang? Bila kita da ada niat tu, sebaiknya kita istiqamah dengan usaha kita. Bukan sekejap-sekejap kita patuh, jap lagi kita ingkar. Suke ke kalo Allah main-main dengan kita, jap bagi rezeki, jap lagi tak bagi??? Tak suke kan???


So, why not kita usaha untuk istiqamah? Buat sikit-sikit pun Allah dah suka...

Kalau saya pun ada buat silap, sila tegur saya sekali!


P/S I: Istiqamah untuk cegah maksiat dalam apa pun... Bukan setakat isu aurat, banyak lagi maksiat yang nampak biasa dalam masyarakat kita...

P/S II: Betulkan yang biasa, biasakan yang betul...


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.