BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, January 28, 2012

Tumblr Itu Bukan Botol Air... Eh!

Dalam entri semalam, ramai gak yang dah pernah ade tumblr.

Tapi ramai jugak yang tak tau ape itu tumblr. Yang pasti tumblr itu bukan botol air macam gambar kat bawah ni.

Gambar: Google

Dan tumblr bukan jugak kereta batman macam kat bawah ni.

Gambar: Google

Tapi tumblr itu adalah salah satu laman sosial macam blog, Facebook dan Twitter. Kamu boleh share macam-macam kat situ ikut kategori macam kat bawah ni.


Tumblr ade dashboard. Sama macam blogspot. Dekat dashboard tu akan keluar post-post dari tumblr yang kamu-kamu follow. Dari dashboard jugak la kamu boleh klik button bentuk Love kat post diorang yang bermaksud kamu suka post tu (pendek kata, Like button lerr). Kamu boleh gak reblog post (macam Retweet gak) yang dia da publish tu dengan klik button "reblog" kat sebelah bentuk love tadi. Dan kamu boleh tengok da berapa ramai yang Like dan Reblog post tu kat bilangan notes sebelah button "reblog" tu pulak.

Hoh? Tak dapat bayangkan???

Ok ok... Cer jeling-jeling gambar bawah ni.


Tu kat dashboard tumblr kita. Then kalo kita tengok kat page tumblr kita pulak, pada post yang kita da reblog, akan ada link asal dia dari mana. Tu yang saya maksudkan malam tadi, automatik da backlink pada pemilik asal dia *kalo pemilik asal dia lak upload dari mana-mana, tu tak tau lahhh!* Contoh macam dalam gambar kat bawah ni.


Ape? Gambar-gambar je?

Tak lah... Macam-macam kamu boleh post kat tumblr. Nak buat entri panjang-panjang macam blog? Pun boleh juga. Ikut la kamu nak buat apa. Hee~ Kadang-kadang saya post ayat dari twitter dan Facebook kawan-kawan gak kat tumblr, letak la source dia dari mana. Leh jenguk kat tumblr saya ye --> http://sunahsakura.tumblr.com


P/S: Budak baru belajar... Kalau salah, tolong tunjukkan...


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.