BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, March 14, 2012

Mohon Klik LIKE Boleh?

Mohon bantuan sahabat-sahabat untuk LIKE status sahabat kita ni boleh?

Klik LIKE aje untuk bantu dia menang Kamus Besta bernilai RM598~~~


Then klik button LIKE...

Tak payah register ape-ape pun... Hehe...

Terima kasih untuk yang tolong LIKE...

Moga rahmat Allah bersama kamu kerana membantu sahabat dalam usaha menyebarkan ilmu... :)



P/S: Ramai gak blogger yang join contest ni rupanya... All the best untuk semua...


Dia Menulis Tentang Memasak Yang Didorong

Apam polkadot saya yang tak comel

Kiera yang menulis kat SINI.

Dan saya setuju juga tentang beberapa point dalam entri dia. Kalau nak diikutkan, saya masa muda remaja dulu tak pandai memasak. Malah, saya tak mahu belajar untuk memasak. Sebab ada mak, yang boleh memasak macam-macam makanan yang sedap, buat apa saya nak belajar memasak?

Bahkan, masa muda remaja dulu, mak tak pernah ajak masak ke dapur. Jarang sekali meminta kami membantu di dapur. Mak lebih suka kami belajar dan menghadap buku sekolah. Sampai arwah nenek pernah bising sebab mak tak ajar kami memasak.

Tapi semua tu mula berubah sedikit demi sedikit bila zaman muda remaja menginjak ke zaman tua remaja. Zaman tua remaja maksudnya, zaman akhir remaja. Belum dewasa lagi. Mak sudah mula membanding-bandingkan kami dengan sepupu yang lebih tua dari kami. Dia boleh memasak dan membantu ibunya di dapur. Tetapi masih juga, kami jarang memasak di dapur. Hanya sebagai pencuci pinggan yang setia.

Tapi berakhirnya zaman matrix memperlihatkan perubahan sedikit demi sedikit lagi kepada aktiviti di dapur kami. Mak mula mengajar cara-cara memasak sayur dan menggoreng ikan. Maka, dah bertambahlah skill memasak selain menjerang air dan memasak mee segera. Mula berjinak-jinak mencampur macam-macam dalam telur goreng juga.

Semasa saya belajar degree, mak mula berniaga kuih-muih 3 seringgit. Sebabnya bapak dah habis kontrak kerja. Maka, pendapatan dan belanja keluarga dominannya dari jualan kuih-muih 3 seringgit. Bila cuti semester, nak tak nak, kena memasak untuk family sebab mak sibuk menyiapkan kuih-muih. Mula memasak macam-macam jenis lauk sambil bertanya kepada mak apa yang perlu dicampak ke dalam kuali selepas satu-satu ramuan.

Kegilaan semakin menjadi apabila selalu menonton rancangan Chef at Home, Sugar, Nigella Feast, dan macam-macam lagi di saluran Asean Food Channel Asttro. Tangan pun menggatal nak buat kek dan dessert. Sangat best untuk adik-adik sebab hari-hari makan kek. Bila da nak balik kampus sebab cuti da berakhir, semua buat muka monyok sebab takde sape nak masak sedap-sedap dah.

"Tak payah la balik, ye?"

Ayat yang selalu mak guna untuk mengumpan. Tapi seperti biasa, ayat tu tak pernah menjadi. =.=

Saya tak kisah untuk memasak. Saya lebih kisah kalau orang tak terisi perut sebab takde makanan. Sebab tu, saya tak kisah memasak hari-hari dengan penuh bersungguh-sungguh. Tapi bak kata Kiera, memang sedih kalau kita memasak, tetapi takde sape yang nak makan. Atau, makanan tak dihabiskan bila da masak dengan bersungguh-sungguh dan penuh kasih sayang.

Bukan kerana makanan tak sedap, tapi sebab takde mood nak makan atau takde selera makan atau dah kenyang awal sangat. Erm...bukan la tak ikhlas memasak, tapi sedih kalau makanan dibazirkan. Oleh itu, yang memasak tu la kena menghabiskan makanan yang dimasak sebab tak nak makanan tu menangis. Eh!

So, lepas ni kalau nak masak, kena tanya dulu. Nak makan ke tak? Eh, perut rasa lapar pulak cakap pasal makan ni. =.=


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.