BLOG ENCIK SUAMI

Friday, March 16, 2012

Kaya La Camniiiiiiiiiiiii.... Nak Jadi Amah Gak!!!

Terkezuttttt bila baca paper pagi ni.

Kaya la amah kalo gaji minimum pun dah RM700 hanya untuk satu tugas khusus aje.

Start bulan depan, kalo orang Malaysia nak amek amah, kena amek banyak-banyak sebab diorang da buat pengkhususan kerja. Kalo tugas dia cuci pinggan aje, maka cuci pinggan aje sampai bila-bila. Kalo mengasuh bayi, mengasuh bayi aje sampai bila-bila. Kalo memasak, memasak je sampai bila-bila. Kalo membasuh baju, basuh baju aje la jugak sampai bila-bila ponnn.

Bila bayangkan, rasa macam dah gaya orang-orang kaya punya pembantu rumah lak. Kan selalu dalam movie-movie, drama-drama Korea, pembantu rumah diorang sampai berpuluh-puluh orang, rupanya mungkin atas sebab yang sama macam dalam berita tu, tugas dikhususkan. Hohoho~

Tapi setakat ni, ada empat bidang je yang dikhususkan. Memasak, mengasuh bayi, menjaga orang tua, dan mengemas rumah.

Tukang update blog takde kayyyy...

Kalo amah tu kaya dengan gaji minimum tu, yang amek dia kerja pun lagi kaya la kan. Erk!


P/S: Kang jangan ada kes majikan lari dari rumah lak kang. =.=


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.