BLOG ENCIK SUAMI

Friday, March 23, 2012

Susahnya Jadi Doktor

Gambar dari SINI

Jadi doktor tu susah.

Sebab nanti kena bertarung dengan nyawa manusia. Tambah-tambah kalau doktor bedah. Sekali silap dalam operasi leh bawak maut. Uhuhu. Sebab tu kena plan strategi betul-betul sebelum start ape-ape pembedahan. In case kalau jadi ape-ape dalam masa pembedahan berjalan, doktor dah bersedia untuk tangani.

Bukan tu je, jadi doktor pun kena main dengan perasaan banyak manusia. Orang-orang yang mengharapkan kita untuk sembuhkan orang-orang kesayangan diorang. Kadang-kadang kita menggembirakan hati diorang dengan berita pembedahan yang berjaya, kadang-kadang kita jugak yang kena tenangkan diorang bila berlaku musibah dalam pembedahan tu.

Tapi...lagi susah bila jadi doktor kepada orang-orang yang kita sayang. Bila mana orang yang kita sayang tu sakit, dan kita pulak jadi doktor yang handle kes dia. Mesti main dengan macam-macam perasaan, kali ni termasuk perasaan kita sendiri pulak. Dan bila kita 'gagal' dalam kes saudara sendiri, perasaan bersalah mengiringi sampai bila-bila. Sebab tu lah ada hospital yang tak bagi doktor amek kes pesakit yang ada pertalian saudara dengan diorang. Hurmmm...

Susah kan jadi doktor?

Saya salute sama doktor kat luar sana yang da banyak selamatkan nyawa manusia. Saya kagum dengan doktor yang walaupun gagal dalam pembedahan, tetap terus berusaha untuk tak ulang kesilapan yang sama ke atas pesakit lain. Malah, lebih respek kepada doktor-doktor yang mampu buat manusia lain berfikir di sebalik setiap kejadian - kematian, kesakitan, kesembuhan dan sebagainya - yang berlaku.

Kerana kadang-kadang musibah itu bisa membuka mata hati manusia.


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.