BLOG ENCIK SUAMI

Monday, March 26, 2012

Tadi Tanya Dr. Nurul Sesuatu...

picture by They make house calls...

"Tarik nafas... Lepas..."

"Tarik nafas... Lepas..."

Lama doktor mendengar bunyi degupan jantung dan memeriksa paru-paru menggunakan stetoskop di belakang badan. Tak pernah doktor memeriksa saya selama doktor ini memeriksa saya. Siap minta buka kot labuh yang saya pakai sebelum dia menyambung memeriksa lagi. Mungkin melihat pada rekod saya tiga bulan lepas, dia jadi begitu prihatin.

Kemudian dia memeriksa suhu badan. Panas sedikit. Masa saya membetulkan pashmina yang dipakai, terdetik soalan di hati saya. Sesuatu yang buat saya tertanya-tanya sejak kebelakangan ini.

"Doktor...bulu kucing...berbahaya tak untuk manusia?"

"In case of ape tu? Semput?"

"Err...tak, tak! Boleh ke bulu kucing tu nanti membentuk gumpalan dalam badan manusia?"

"Eh, tak lah. Gumpalan macam mana pulak ni?"

"Err...saya ade tengok satu cerita tu. Dia buat pembedahan, lepas tu dia keluarkan satu benda ni, macam gumpalan ketumbuhan. Lepas tu sambil pegang benda tu, dia kata...'sebab ni la saya tak suh awek saya bela kucing'..."

"Cite ape yang awak tengok ni?"

"Dr. House...err..." Doktor wanita itu sengih sedikit mendengar jawapan saya.

"Sebenarnya, bulu kucing ni takde la berbahaya sampai macam tu sekali. Kalau semput pun, bulu dia setakat lintas kat hidung kita je. Lagipun, paru-paru kita ni ada ape nama tu...then, bila kita bla-bla-bla *hilang fokus*..."

"Ooo...just kes semput asma tu je la ye..."

"Aha...biasalah kalau Amerika selalunya akan ade penyakit pelik-pelik. Tapi kalau Malaysia ni, takde la penyakit camtu..."

"Ooo...ok ok..."

"Saya bagi awak ubat ni dulu ye. Setakat ni macam tak perlu antibiotik lagi bila dengar paru-paru awak tadi. Tapi kalau hari Khamis nanti tak elok lagi, datang balik ye."

"Ok, terima kasih doktor."

Bila tengah taip ni, baru teringat... Tadi lupa nak tanya doktor, kalau termakan bulu kucing banyak-banyak ape jadi ek?


Aku Buat Silap, Kau Tengok Aje, Ok?

Kawan Senja by ~Bl4ckNinj4 on deviantART

Ape guna berkawan kalau memasing buat hal sendiri?

Kau, kau. Aku, aku. Aku buat silap, kau tengok aje, ok? Hurmm... Sekarang ni, susah nak carik kawan yang boleh tegur kita kalau kita buat silap. Lebih ramai yang nak kita terus buat benda yang Allah tak suka sebab diorang pun buat jugak. Kurang sorang yang buat dosa, buat diorang rasa tak best. Kang kurang penghuni neraka, terlebih-lebih pulak penghuni syurga.

Hoh??? Betul ke macam tu??

Haishhh. Sebab tu la korang berkawan kay? Sebab kalau dia buat silap, korang tarik tangan dia balik ke jalan yang betul. Kalau korang lak buat silap, dia tarik tangan korang lak. Kalau dua-dua buat silap? Orang luar yang tengok dan cuba tarik tangan korang...tapi kadang-kadang benda tu tak berhasil sebab dua-dua da terrrrkuat sangat dengan perbuatan mungkar. Tak nampak da benda tu tak elok. Masa ni, moga-moga Allah bukakan pintu hidayah untuk korang.

Tapi kan, mustahil takde terfikir langsung dalam akal dan hati dua orang kawan tu yang benda yang diorang buat tu tak patut diorang buat. Mustahil takde timbul langsung persoalan tentang benda tu berdosa ke tak. Sebab pe? Sebab da banyak sangat da ilmu leh dapat kat sana-sini. Dalam internet pun dari sebasic-basic pergaulan lelaki perempuan sampailah ke bunuh-membunuh, banyak je disebut kat sana-sini.

Cuma, letaknya kat manusia yang punya hati je lagi nak start bila n kat mana...

Berat tu tanggungjawab seorang kawan!


P/S: Bersyukurlah bila terfikir walaupun sedikit, itu maknanya hati kamu masih belum mati. Tapi ingat! Setakat terfikir sahaja, belum cukup!


Dia Happy Hari Ni

Happy Frog by =FriendFrog on deviantART

Hari ni dia happy.

Mood dia happy.

Dia dapat parcel. Parcel dari luar negara. Sampai dekat ofis kolej. Dia bawak terus gi lab. Sampai lab, dia bukak parcel. Dia sangat happy. Sebab dia dapat jersi. Jersi Liverpool dengan Chelsea. Jersi Liverpool kaler merah. Jersi Chelsea kaler hitam. Jersi Chelsea tu cantik. Dia beli online.

Saya tanya dia, harga berapa?

Dia takmo gitau. Then saya cakap, mesti sebab dia takut saya membebel, then dia akan rasa menyesal beli benda tu, dan terfikir-fikir yang dia boleh beli benda lain dengan duit tu. Dia kata, cane tahu ni???

Lorhhh...hari tu kan dia cakap camtu gak bila saya tanya pasal headphone Beats yang dia beli tu. =.=

Dia sengih. "Ha'ah lah..."

Lepas tu kami gelak sama-sama.

Dia happy, saya pun rasa happy jugak. Walaupun sebenarnya saya jeles tengok jersi Chelsea yang cantik ittewww. Tapi dia tak bagi saya amek gambar jersi baru dia. =.=

K, tu saje untuk hari ni. Ni labmate saya yang suh tulis kat blog. Kbai.

Eh, dia perempuan kayy~


P/S: Menaip sambil kesat hidung berair. Ade yang nak tukar hidung dengan saya?


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.