BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, May 19, 2012

Jom Mandi~~~

Sape tak mandi lagi tu haaa?

Ish ish ish. Tau tak, mandi ni ada banyak kelebihan dia? Meh baca meh~

Gambar dari cahayacinta.com

  • Mandi boleh mengurangkan atau mengelakkan tekanan dan membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh badan.
  • Dengan merendamkan kaki ke dalam air panas selama beberapa minit, ia dapat membantu menyembuhkan pelbagai penyakit atau masalah yang mengganggu kesihatan diri antaranya seperti sakit kepala, selsema, hidung berdarah, sembelit dan kekurangan tidur.
  • Mandi air panas pada suhu sekitar 32 hingga 35 darjah Celsius pula akan membuka ruang yang dapat mengeluarkan toksin, menurunkan paras gula, memelihara usus besar serta menyembuhkan masalah sakit otot.
  • Menurut kajian saintis dari Jepun pula, apabila berendam di dalam air panas selama 10 minit, ia boleh memperbaiki tahap kesihatan jantung terutama kepada golongan lelaki.
  • Kajian dilakukan oleh New England Journal of Medicine mendapati dengan berendam selama 30 minit dalam air suam amat baik untuk penghidap kencing manis. Amalan ini dapat menurunkan paras gula dalam darah sebanyak 13 peratus.
  • Mandi air sejuk pun ada kelebihannya. Ia berfaedah untuk meredakan ketegangan.

Haaa... Nak sihat tak??? Pi mandi sekarang!!!

Sumber: RAPI 15 Mei 2012


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.