BLOG ENCIK SUAMI

Friday, June 22, 2012

Da Masuk Waktu ke Belum Ek?

Gambar dari fitrahworld

Erm... Dah lama tak buat entri Eh, Ustazah! pada hari Jumaat. Blog pun da jarang-jarang update sekarang ni kan? Bizi katanyaaa. So, hari ni nak update sesuatuuu. Ehem ehem~

Kamu-kamu semua pernah tak mengalami keadaan tak tau waktu solat da masuk ke belum, yang mana kamu sampai kat satu tempat baru, takde orang yang kamu-kamu boleh tanya, apetah lagi bila duk dalam hutan bercamping sakan, jauh sesangat dari masjid-masjid dan surau yang bila masuk waktu solat ade azan berkumandang?

Bila dalam situasi macam ni, mesti susah kan nak tau bila sebenarnya waktu solat. Haaa... Sebenarnya, ada kaedah lain untuk tahu waktu solat ni dengan menggunakan matahari. Maksudnya, ni untuk tempat yang boleh nampak matahari lerr. Itu limitasi entri ni, ok? Jangan tanya pasal bulan pulak. =.=

Ok, untuk 5 waktu solat fardhu, kedudukan matahari yang boleh kita tengok adalah semacam berikut:

Zuhur - Mula bila matahari start condong ke sebelah barat dan bayang mula condong ke sebelah timur.

Asar - Mula bila bayang lebih panjanggggg dari objek asal.

Maghrib - Mula dengan tenggelamnya semua bulatan matahari.

Isyak - Mula bila hilangnya cahaya merah kat tempat matahari terbenam.

Subuh - Terbitnya fajar, cahaya kat tempat matahari naik sedikit demi sedikit dan semakin lama semakin terang.

So, lepas ni, kalo duk tepi pantai or dalam hutan, boleh la rujuk matahari ye~ ;)


Sumber: "Anda Bertanya Ustaz Azhar Idrus Menjawab", m/s: 22


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.