BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, July 19, 2012

Soooo Malaysian!: Salah Hon

Erm. Al-kisahnye...

Situasi 1

Tempat: Simpang empat lampu isyarat tiga arah.
Masa: Lampu hijau ke kanan, lampu merah ke hadapan dan ke kiri.

Saya memandu kereta berlabel P menghampiri simpang lampu isyarat, mengambil line kanan. Ya, saya memilih line ini untuk membuat U-turn ke kanan.

Namun...

Ada kereta di hadapan sedang berhenti dengan tenang dan tanpa rasa bersalah. Sebab dia bukan nak ke kanan, tapi nak ke hadapan.

Saya biarkan saja, nak hon, rasa kesian, kang paksa dia gerak, dia kena langgar lak dengan kereta dari arah lain. Kawan sebelah dah mula 'panas'.

Situasi 2

Tempat: Simpang empat lampu isyarat tiga arah.
Masa: Lampu sedang merah untuk semua arah.

Saya masih di line kanan. Lampu bertukar hijau untuk laluan ke hadapan dan ke kiri. Kereta di hadapan mula bergerak. Maka, saya ke hadapan sedikit.

Oh, apakah??? Kereta di belakang mula membunyikan hon tak henti-henti.

Kawan sebelah: Ehhhh, dia tak nampak ke lampu isyarat tu???

Saya: Dia salah line la tu, nak gerak ke?

Kawan: Tak payah, kau da bagi signal kan? Dan ni line ke kanan. Dia yang salah.

Hon masih berbunyi bertalu-talu. Saya... Saya... Ye, saya tahu saya ada label P pada kereta saya... Tapi saya biarkan saja hon berbunyi sambil terus menunggu lampu isyarat ke kanan menjadi hijau.

Pemandu kereta belakang?

Dia membelok ke kiri bila tiada kenderaan dan menderum laju ke hadapan.



Oh, sooooooooo Malaysiannnn!


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.