BLOG ENCIK SUAMI

Friday, July 27, 2012

Sampai Berjujuran Air Mata

Ibu Gebu yang kata.

Komen dia kat entri NI menceritakan macam tu. Saya pun pelik kenapa sampai berjujuran air mata Ibu Gebu bila baca ayat kat note TU. Err.. Hanya Ibu Gebu yang mampu menjawab persoalan tu.

Berbalik kepada hal malam ni.

Entah nape la semua benda yang saya buat malam ni tak berapa nak menjadi. Kesian betul apam polkadot yang baru dibuat tadi. Yang first dengan second round, alhamdulillah ok. Start yang ketiga dan seterusnya, mula la berlobang-lobang. Banyak ruang udara yang pecah masa proses mengukus. Lepas tu, ingat macam ok la kot, tak teruk sangat lubangnya housemate cakap. So, nak susun masuk dalam tupperware. Tengah duk menyusun, tetiba je talam tempat kumpulkan apam polkadot tu terbalik. Tumpah semua yang baki dalam tu. Allah... Memang menguji kesabaran betul. Saya berhenti mengukus dan mengisi cup. Saya tahu, cup yang selepas-selepas ni, hasilnya takkan seperti first and second round, mesti akan berlubang-lubang. Akan buat penat saje kalau teruskan. Maka, saya fikir buat balik esok pagi je la.

Termasuklah kek karamel yang tak berapa menjadi.

Dah la customer nak esok. Huhuhu. Entah sempat ke tidak nak buatnya.

Bila fikir-fikir balik, mesti ada yang Allah nak tegur saya dalam amalan-amalan saya seharian. Mungkin ada lompang dalam perniagaan yang saya buat. Tambah-tambah bulan puasa ni. Allah... Allah... Dia sudah tentu sedang menguji kesabaran saya. Malah, juga menegur saya kat mana-mana yang tak betul.

Masa untuk muhasabah diri sebelum tidur.

Ya Allah... Permudahkanlah urusan hambaMu ini pada esok hari dan hari-hari akan datang.

Ameen.


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.