BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, October 23, 2012

Untuk Tiga Hari...

FKAB, versi lama... Sekarang da ada perkataan "DAN ALAM BINA" kat nama tu...

Dah tiga hari kat sini.

Dari hari Ahad hari tu. Ahad tu, sampai aje UKM Bangi, terus gi Dewan Gemilang, cari adik kecintaan yang sedang bertugas menjaga booth Occupational Therapy. Berpusing dua kali jugak sebab terlajak tempat nak parking. Tak biasa kat tempat tu kan, nak buat macam mana...=.="

Lepas jumpa adik, jumpa pulak adik blogger Along Usop. Dia la yang tolong sewakan bilik hostel kat Za'ba. Bersusah-payah tu dia dapatkan bayaran terendah. Maka, haruslah saya belanja dia makan malam tu bersama-sama adik saya. Kikiki. So, sesapa yang teringin nak cari bilik hostel kat UKM lenkali boleh berunding dengan Along Usop kayyy~

Lepas makan, kami pergi ke kolej, tengok bilik. Adik ikut sekali. Ok, saya ada roomate, dan dia adalah junior kepada blogger Azlini Mustofa a.k.a Cik Pulau. Hewhewhew. Dia ada kat sini sebab konvo. Oh ye, dia konvo hari ni! Tahniah Farah! Moga lebih sukses dan jadi cikgu berwibawa lepas ni! ^_^

Bila da dapat tengok bilik dan kenal roomate, masa untuk hantar adik balik ke Dewan Gemilang. Masa ni, Along Usop da takde, da menghilang tanpa jejak. Bhahaha. Ape lagi, redah aje laaaa jalan mencarik dewannye. Alhamdulillah, senang nak jumpa. Berpisah dengan adik, gerak pulak balik ke kolej. Haaa, salah jalan lagi nkoo! Tapi jumpa jugak lepas tu. Thanks GPS! :p

Hari kedua la saya da kena terus mendaftar untuk bengkel Network Simulator 2. Ke FKAB jam 8 pagi, sebab dalam poster tulis registration kul 8 pagi. Sampai depan Bilik Mesyuarat Fakulti, eik, takde sape punnn. Kat situ jugak la saya bukak netbook, carik contact number organizer bengkel tu. Mr. Ibrahim cakap, "you can come at 8.30 for registration."

Owhhh, ada rupanya. Ingatkan batal. =.="

Sementara menunggu jam 8.30 pagi, saya pun merayau-rayau kejap kat area berdekatan, survey surau wanita kat mana, lif kat mana, tempat leh duduk lepak kat mana, dan sebagainya. Then, saya gi Bilik Mesyuarat Fakulti balik, da ada orang punnn~ Alhamdulillah, dapat register dan bayar yuran RM50 dengan adanya keahlian IEEE.

Hari pertama banyak bercakap pasal introduction untuk Network Simulator 2. Dan sebenarnya, bengkel ni lebih kepada untuk beginner yang masih tak tau sama ada nak guna software mana untuk research diorang (so, untuk yang da guna Network Simulator 2 tu, bukan takleh datang, cuma jangan kecewa kalo tak sampai apa yang korang nak). Suka part Prof. Dr. Mahamod Ismail bercakap, dia kongsi pasal kes-kes student masa viva. Ramai guna Network Simulator 2, tapi hanya keluarkan graf. Dari mana dan macam mana graf tu keluar, diorang tak tahu. Itu la mashaalahnyeeeewww~ =.="

Student PhD beliau, Mr. Ghassan A. Abed pulak awal-awal da pesan, sebelum amek keputusan nak guna NS2, fikir masak-masak dulu dan cuba cari alternatif lain. Kalau betul-betul da terdesak nak guna, bersedialah untuk sentiasa berada dalam kekeliruan yang berpanjangan. Hambekk nkoo~ Down beb dengar dia cakap camtu! T_T

Tapi down tak lama, sebab lepas Zohor, jumpe kengkawan yang buat benda hampir sama ngan kita. Walaupun diorang tak guna NS2, (ada gak yang guna) diorang share la apa yang diorang buat, dan suggest ape yang patut kita buat. Kita rasa bersemangat la kan nak buat yang terbaik macam diorang, insya'Allah~ Hari kedua ni jugak lah saya belajar install NS2 dalam Windows 7. Sebelum ni tak pernah tahu pun boleh install NS2 directly, hanya pernah tahu buat dual boot OS atau pun guna virtual box untuk install benda alah tu. =.="

Hari ketiga, banyak buat exercise dengan tutorial. Yang ni da pernah explore sendiri dulu-dulu. Bila ulang balik ape yang pernah dibuat dulu, terdetik pulak ape yang patut saya buat lepas ni untuk master saya. Alhamdulillah Allah bagi ilham, cuma kena lebih berusaha kannn~ Da terlalu-lalu-lalu-lalu-laluuuuuu suntuk masa sekarang ni haaa! >_<

Hari ni jugak, saya dapat simpulkan, ada beza antara berbahas dengan penuh kelembutan dan berbahas dengan emosi. Kalau kita nak bagi pendapat kita kat orang, dan andai bercanggah sekali pun, kalau terlalu ikutkan emosi dan tertegang urat leher, orang lain susah nak faham apa kita nak. Tapi bila kita explain dengan lemah lembut dan berhemah, berdessuuupppp masuk ke dalam dada, terus fahammmm dan dapat ilmu baruuu! Fuhhh~ Tapi saya dengar je la diorang bertukar-tukar pendapat, nak menyampuk terkelu lidah, nkoo!

Apepun, macam tu jugak la kan, dalam pergaulan kita seharian dengan orang lain di sekeliling kita. Bercakap dengan emosi dan bercakap dengan ilmu tu berbeza, k? ;)

Untuk tiga hari ni, tu la yang boleh saya kongsi. Panjang pulak kan entri saya akhir-akhir ni, tu sebab da jarang update, sekali update panjang berjelaaaa. Takmo baca, sudah!

Bila keluar dari tempurung, baru kita sedar, ada orang lain yang lagi tak tahu apa-apa dari kita...#Muhasabah


P/S: Hari ni saya dapat roomate baru pulak, kakak keja pejabat polis, dia amek master psikologi wooo~~~


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.