BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, December 8, 2012

Memang Susah, Tapi Kalau Tak Cuba, Tak Tahu!

Saya setuju.

Bak kata Haris Khairuddin, memang susah nak tinggalkan maksiat kalau da terbiasa buat apatah lagi kalau yang baru-baru nak ketagih bermaksiat.

Tapi sebenarnya semua benda tu dengan izin Allah insya'Allah boleh kita handle.

Satu benda je yang paling penting bila nak jauhkan diri dari maksiat ni. Kena cari apa punca kita buat maksiat tu. Kenapa kita boleh 'terbuat' maksiat tu? Bahkan bagi yang tahu maksiat tu maksiat (maksudnya dah tahu, buat maksiat tu Allah marah, beb! Bila Allah marah, dapat apa?), kenapa terus jugak buat maksiat yang dimaksudkan? Apa sebabnya sampai kita 'ketagih' nak buat maksiat lagi pada masa akan datang?

Bila da tau punca, jauhkan punca tu dulu. Memang susah. Tapi kena berusaha kalau betul-betul nak Allah redha kita hidup kat dunia (kan ke memang tujuan hidup kita adalah untuk dapat redha Allah kat dunia?). Awal-awal memang rasa macam keberatan dan cuba nak cipta macam-macam alasan, tapi try la tahan diri tu. Tau tak, orang yang paling baik adalah yang paling mampu menahan dirinya dari nafsu yang membuak-buak?

Paksa la diri jauhi punca maksiat untuk menjauhi maksiat.

Tak kisah la maksiat apa pun yang korang buat.

Dan jangan buat hangat-hangat tahi ayam lak, usaha untuk kekal berterusan.

Tak cuba, tak usaha, tak tahu kan?


P/S: Maksiat itu adalah segala perbuatan yang melanggar suruhan Allah s.w.t.


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.