BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, December 13, 2012

Kamu Rasa, Kamu Ingin, Tapi...

cherry flower by ~julkusiowa on deviantART

Manusia memang punya macam-macam perasaan.

Perasaan yang melahirkan macam-macam keinginan. Kadang-kadang keinginan dicapai dengan usaha, kadang-kadang juga keinginan dibiarkan berlalu sepi.

Yang mampu mencapai kerana dia punya keyakinan, yang tidak mampu mencapai juga kerana dia punya keyakinan. Cuma yakinnya dalam konteks berbeza.

Yang berjaya itu yakin sepenuh hati bahawa impian boleh direalisasikan jika bersungguh. Yang tidak mampu itu pula yakin bahawa keinginan itu memang tidak akan berjaya digapai walau berusaha sekuat mana pun.

Tapi benarkah?

Atau kata-kata itu hanya filosofi ilusi.

Hakikatnya semua terletak pada diri. Jika mahu sampai ke seberang sungai, harus ditongkah arusnya, bukan hanya berdiri di gigi air melihat pada sungai yang mengalir.

Angkat kaki, cecahlah dasar sungai, teruskan menongkah arus sambil yakin bahawa janji Allah itu pasti benar.


P/S: Kalau tak pandai berenang, pergi belajar berenang.


Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (51) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.