BLOG ENCIK SUAMI

Friday, December 21, 2012

Jangan Dikejar Bayang-bayang...


“Jangan dikejar bayang – bayang, kerana bayang – bayang boleh hilang dalam malam. Jangan dipuji pelangi di awan, kerana serinya akan hilang tanpa sebarang pamitan. Dan jangan dikejar cinta yang telah dibuang, kerana ianya tak akan pulang seperti yang kita mahukan..” - Kathy Tuah.

Mula-mula nampak dia post kat satu group e-novel kat Facebook.

Nice sangat ayat kat atas ni. Ayat yang ada dalam cerpen terbarunya di blog. Terus tergerak hati nak baca cerpen yang dimaksudkan.

Apa yang boleh saya katakan, penuh dengan kejutan, ada banyak benda tersirat, ada macam-macam mesej yang dia nak sampaikan...pendek kata, sesuatuuu sangat!

Nak try masuk dalam plot cerita? Jom baca kat SANA.


Facebook Bakal Upgrade Lagi Dengan Antara Muka Baru

Tu dia tajuk.

Macam blog teknologi la pulak rasanya. Hehe.

Sebenarnya nak kongsikan interface baru Facebook yang sedang diupgrade sikit-sikit secara berperingkat. Berperingkat sebab bila saya update status pasal Facebook da bertukar, yang lain duk tanya, bertukar macam mana? 

Err...bila tengok dari Facebook housemate, "owhhhhh, aku je ke yang bertukar?" Mungkin sebab saya antara pengguna awal Facebook, atau Mark pilih yang konon-konon aktif kat Facebook dulu (yeke?).

Bertukar macam mana tu? Meh tengok dua gambar ni.


Mohon klik untuk bagi jelas.

Kalau tengok kat bahagian Timeline (gambar kiri):

  1. Nama Facebook user da naik kat Facebook Cover.
  2. Sedikit info kita terletak sebelah Facebook Default Picture dan betul-betul bawah Facebook Cover.
  3. Aha, yang ni yang paling saya suka. Tabs untuk Timeline, About, Friends, Photos, dan lain-lain da jadi lebih kemas dan menarik.
  4. Activity Log masih ada, dan kat bawah tu ade tunjuk berapa Followers Facebook user tu. Da tak guna perkataan Subscribers da.
  5. Segala Facebook update dari status, link, gambar terletak dalam column sebelah kiri. Tak lagi 2 column macam sebelum ni.
  6. Column sebelah kanan pulak penuh dengan Recent Activity, Friends, Photos, Likes, Maps, Events dan lain-lain.

Dan bila kita klik kat tab atas tu, contohnya tab About (gambar kanan), rupanya akan jadi macam tu lerr. Lebih luas ruang yang diambil.

Nampak lebih kemas dan tak serabut kan?

Mohon jeles.

Tunggu la korang punya bertukar pulak!


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.