BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, January 23, 2013

Nak Lebih Cinta!

Sedang-sedang makan pisang goreng panas itu, berkira-kira hendak menghabiskannya atau tidak. Perut taklah terlalu kenyang. Cuma malas nak mengunyah, masa pun da lewat. Pisang goreng tinggal satu.

Sambil-sambil berkira-kira itu, teringat hari istimewa esok.

Lalu pisang goreng terus ditelan masuk ke dalam perut.

Bila teringat hari esok, terus berfikir-fikir eloklah lepas ni amalkan macam ni. Nak decide apa pun, terus amalkan benda ni. Tak kiralah dari perkara remeh-temeh sampailah ke perkara yang melibatkan hidup mati.

Kata sayangkan dia, kata dia istimewa, kata dia sumber inspirasi... Kan?

So, tak salah pun kalau nak decide apa-apa, terus ingat dia.

Ingat tu bukanlah bayang-bayangkan wajah dia. Tapi, ingat dan fikirkan kalau dia dalam situasi memilih, dia akan buat apa. Segala kelakuan dia, tindakan dia, perbuatan dia, pilihan dia.

Sunnah kan?

Ikut Sunnah dapat pahala.

So, lepas ni, kalau nak decide apa-apa, ingat Rasulullah s.a.w. Baru lebih mendalam rasa cinta! :')

Salam Maulidur Rasul!


8 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Salam maulidurRasul.. Sunah

NadiRah said...

salam maulidur rasul.. :)

reenapple said...

Salam maulidur rasul juga.. =)

ERNA said...

اللهم صل على سيد نا محمد وعلى اله و صحبه وسلم

Salam maulidur rasul

http://alongwawaerna.blogspot.com

the malay male said...

selawat ke atas nya

FarhanahAdzlan said...

salam maulidur rasul :) moga2 kita dapat berjumpa dengan Rasulullah di akhirat kelak :)

cahayasemulajadi said...

Thanks akak...bila baca ni baru saya lega da rasa keputusan yang saya buat insyaALlah betul.

Mas Zull said...

assalamualaikum sunah...salam maulidur rasul juga yer...:)

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.