Buku Lama, Buku Baru...


Kalo da tahap writing dalam buat research ni, buku lama memang kena bukak.

Tak kisah lah dah berapa banyak buku baru untuk tulis dan conteng-conteng benda baru yang kita belajar tiap-tiap hari, bila da sampai masa nak buat part literature review dalam thesis, nak tak nak memang kena belek balik buku-buku lama yang dah rabak.

Sebab ape, tak rajin nak search semula kat google ape yang kena search. Sebab rasa-rasa sebelum ni da pernah buat benda ni, da pernah catat kat mana-mana. So, itu la gunanya buku nota dalam research ni. Kira macam log book la.

Dulu masa final year, projek akhir tahun tu, kan semua student dididik untuk buat log book? Kena isi ape yang dibuat setiap hari dalam log book tu. Sama jugak masa latihan industri, kena update buku log setiap hari dari start masa bekerja sampai ke habis waktu pejabat.

Ape gunanya?

Boleh dibelek semula bila masa memerlukan.

Sama macam hidup kita kan? Sesekali, masa lampau tu kita boleh jenguk-jenguk ziarah bila perlu, dan kita jugak kena tau, masa lampau tu bukan tempat terbaik untuk kita tinggal, hanya sebagai persinggahan untuk renungan kehidupan akan datang.

Hidup kita kat dunia ni pun, sekadar persinggahan.


P/S: Dan saya merapu lagi... =.=" Thanks kak Ita Yuzie untuk buku tuuuu~

7 comments:

  1. buku lama pun masih berguna kan...

    pergh 1 laptop 1 pc tu...syabas syabas

    ReplyDelete
  2. @aDisH.sHidA

    banyak2 PC pun tak guna kak kalo kalo kalo....tak tau nak kalo kan ape...hahaha

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum sunah...buku lama tetap di simpan walaupun buka buku baru...:)

    ReplyDelete
  4. dan dalam kehidupan bila terkadang rasa dada tue tinggi sangat kena semak balik buku lama supaya jatuh ke bawah balik tingginya dada tue :p

    ReplyDelete
  5. kita hidup 2 kali, setelah mati akan dibangkitkan kembali utk kehidupan yg kekal abadi, mungkin buku lama boleh dibaca utk mengenal kehidupan pertama yg pernah ditinggalkan

    *rindu sgt dgn sunah, kakakecik, awin & blog ibugebu yg dah semakin tebal sawangnya... dilanda kesibukan duniawi yg entah bila berkesudahan T_T

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com

Powered by Blogger.