BLOG ENCIK SUAMI

Monday, April 29, 2013

Hujan di Kampung


Bumi Kampung Baru, Bintulu dibasahi hujan pagi ini.

Alhamdulillah, sejukkkkk aje rasanya...!

Disebabkan ade yang nak tengok gambar kampung. Nah, satu gambar aje dulu ye? Ni pun amek dari jendela rumah sambil sembunyik belakang langsir. Ahahahaha! Besar gedabak kayyy jendela rumah saya. Kekadang kena tunduk-tunduk kalau nak lalu ruang tamu takut ade jejiran lelaki ternampak, kena kawen lak kang! Ehhhh!

Nampak kan dari gambar tu, rumah jejiran dekat aje antara satu sama lain? Itu lah yang saya maksudkan sebelum ni. Hiks! Kawasan menghijau tu dulu tempat mak berkebun. Ade mini kebun dia tempat kitorang bercucuk tanam jejagung dan kekacang panjang masa kecik-kecik dulu. Sekarang kebun tu da takde dah. Yang ade hanyalah pepokok bunga berduri-duri ajeee sekarang ni. Mak pun da kurang sihat sangat nak bercucuk-tanam lagi. Hurmmm.

Tinggal berapa hari aje lagi nak mengundi. Dah istikharah untuk pilih pemimpin kamu? :)


Thursday, April 25, 2013

Tak Kampung Sangat Pun

Ade jugak ek yang nak tengok gambar kampung saya?

Malu lah nak tunjuk.

Sebab tak ada lah kampung sangat pun. Nama aje Kampung Baru, tapi rumah memang dekat-dekat. Tak jauh-jauh macam kampung yang pernah saya jejak. Sebab tu bila satu ketika dulu singgah ke Sabak Bernam, Selangor atau menjelajah jauh ke Kubur Panjang, Kedah, hati saya benar-benar jatuh.

Suka!

Suasana kampung macam tu cukup mententeramkan hati. Alhamdulillah. :)

Tapi kat kampung saya still lah ada bunyi ayam berkokok, bunyi itik menguek, cuma lembu memang jarang-jarang nak nampak. Haha! Yang selalu ada, angsa jiran kejar kitorang kalo lalu depan rumah diorang, kambing mengembek kat tepi-tepi jalan yang kitorang duk ejek sebab tak suka mandi. Errr...

Kalau nampak saya post gambar pantai tu, jauh sikit dari rumah. Kena naik kereta kalo nak berkelah di tepi pantai. Tu pun ermmmmmmmmmmm.....datanglah sendiri tengok! :p

Nanti-nanti insya'Allah saya kongsikan gambar, ye! :)


P/S: Menaip sambil tengok OASIS. Suka tengok Tasha, balu arwah Achik...solehah sangat!


Wednesday, April 24, 2013

Saya di Kampung!

Wah!

Lamanya senyap kat blog! Hehe...

Saya berada di kampung halaman sekarang. Bercuti agak lama dari biasa. Alkisahnya, sepatutnya saya balik ke Skudai dah 29 April ni, tapi disebabkan tarikh mengundi 5 Mei, maka saya panjanggggggkan cuti saya sampai lah lepas mengundi baru balik Skudai. Fiu fiu fiu~


Hajat asal nak temankan mak berjumpa dengan doktor pakar kat Klinik Pakar Hospital Bintulu semalam. Tapi bila dah sampai hospital, nurse tu cakap tarikh appointment dah ditukar kepada 18 Jun. Alahai, kesian mak. Dah lah tengah demam. Pergi jauh ke Nyabau nak jumpa doktor, terus tak jadi. Hurmmm. Patut call je dulu sebelum pergi tadi.

Dari hospital, sempat pula tengok tapak rumah dekat Kampung Sg. Plan. Alaaa tak amek pulak gambar. Mak ngan bapak nak amek buah kuini. Rumahnya macam tu aje lah. Dari dulu masa saya kecik-kecik lagi sampai saya dah hampir 26 tahun ni, masih macam tu jugak. Tak ade perubahan. Entah bila nak duduk situ, tak tahu. Bapak pun sibuk tolong mak sekarang, tak ada masa nak sambung buat rumah tu. Huhu.

Dan saya pula baru hari ni nak buka laptop.

Sebab teringat kerja yang supervisor bagi. Kena siapkan 2 journal, sekurang-kurangnya satu da siap dalam masa bercuti ni. Tengoklah, insya'Allah kalau rajin nanti saya taip lah journal tu.

Boleh camtu? =.="


Wednesday, April 17, 2013

Api Lawan Api...

Ke pejabat fakulti tengahari tadi.

Bangunan baru memang cantik. Nampak bersih dan kemas lagi. Terima kasih kepada senior MPP fakulti yang proposed bangunan ni dulu. Wahhhh ucapan khas untukmu! Kikiki.

Tujuannya nak jumpa dengan sorang staff pasca siswazah. Nak tanya tentang thesis dan yuran tu lerrr. Kot lah boleh hantar jugak walaupun tak setel lagi bendanya. Kena ikhtiar jugak walau macam mana pun.

Mula-mula memang payah benar nak explain kat dia.

"Erm, saya nak hantar thesis, tapi yuran tak bayar lagi. Saya dah gi SPS, dah buat pengecualian yuran, tapi dalam seminggu dua baru update kat web. Boleh tak saya hantar thesis?"

EH! Macam senang pulak bila dah taip. Tadi kemain susah nak explain kat dia sampai hampir-hampir saja kami bertegang urat.

Ya, saya perasan, suara dia semakin lama semakin tinggi. Dan suara saya tidak kurang tingginya.

Bila saya sedar itu, terus saya cakap dalam hati, sabar Sunah! Api lawan api lain jadinya! Saya tak nak pula kena black list dengan staff yang sangat saya hormati kerana kredibiliti dia ni.

Saya kendurkan sedikit suara. Cuba berlembut dan tunjukkan borang pengecualian yuran kepada dia. Dia ambil, duduk, dan belek something dalam komputer.

"Ok, macam ni. Awak pergi bendahari, minta surat perlepasan yuran. Bagitahu kat diorang, awak nak hantar thesis. Kepilkan dengan thesis awak, boleh hantar pada saya. Biar saya check dulu semuanya bagi lengkap."

"Owhhh! Boleh ye hantar lepas tu?"

"Yup, surat perlepasan yuran tu jaminan dari bendahari pada kami. Bukan surat-surat lain, termasuk surat dari supervisor, memang kami tak terima. Hanya dari bendahari saje, sebab kami tahu proses tu memakan masa, tapi dengan jaminan dari bendahari, kami boleh terima thesis awak."

Subhanallah, macam tu je? Alhamdulillah!

Insya'Allah esok cuba selesaikan benda-benda ni pulak.


P/S I: Staff ni manusia juga, bukan robot. Diorang ada perasaan, tentu dah tension melayan student yang macam-macam karenah termasuk saya ni. Err.

P/S II: Bila anda marah, ketika berdiri, maka duduklah...bila anda marah, ketika duduk, maka berbaringlah...ada hikmah kenapa Allah menetapkan sedemikian.


Sampai Bila Pun Tak Setel

Emosi berkecamuk benar pagi ni.

Seriously down.

Dah lama memendam rasa agaknya, akhirnya air mata menitis jugak bila bercakap dengan kakak senior kat telefon. Benar-benar tension dengan apa yang berlaku. Benar-benar rasa tidak puas hati dengan sistem.

Sistem yang bercanggah.

Contohnya; pihak fakulti kata, tak boleh terima thesis kalau pelajar belum membayar yuran pengajian. Kalau nak buat pengecualian atau pengurangan yuran pula, kena pergi Sekolah Pengajian Siswazah, isi borang dan hantar sebelum tarikh sekian-sekian. Untuk dapat pengecualian yuran pengajian 100%, thesis mestilah dah dihantar sebelum tarikh sekian-sekian tersebut. Kalau tak hantar thesis lagi, maka yuran pengajian hanya boleh dikurangkan 50%.

Ehhhh! Peliknya!

Kenapa perlu buat sistem yang bercelaru macam ni? Fakulti kata macam ni, SPS kat macam tu, kan dah jadi pertindihan.

Ya, memang lah takut pelajar dah hantar thesis tapi tak bayar yuran lepas tu, tapi tak semua kot macam tu. Itu mungkin pelajar yang tak sungguh-sungguh nak grad. Kenapalah ada masalah macam ni timbul dulu-dulu. Terus terkesan pada kami-kami yang sekarang ni. Sangat menyusahkan keadaan.

Nak hantar thesis pun tak terhantar-hantar.

Kalau dah macam ni, tunggu lepas PRU aje!


Tuesday, April 16, 2013

Nak Pakai Skirt Pendek

QudwahStyle.com

Terpegun jap tengok gambar ni kat newsfeed FB tadi.

Fancy nyeeeee.

Macam high class gituuu.

Then baca sampai habis, owhhhhh niceeee!

Rupanya QudwahStyle buat gambar ni.

Bagus kan? Berapa banyak bisnes online kat luar yang dalam masa yang sama, berusaha untuk bagi nasihat kepada pelanggan mereka supaya menutup aurat?

Ada baca dalam al-Ustaz isu no berapa tak ingat, tapi antara yang baru jugak lah. Pembaca tanya, apa hukum kalau dia menjual pakaian yang tak menutup aurat dengan sempurna? Ustaz jawab, tak salah kalau dia pasti pakaian yang dijual tu akan digunakan dengan aurat ditutup atau kalau pakaian tu jenis tak menutup aurat; akan digunakan di rumah sahaja. Tak salah juga kalau dia tak tahu apa yang pelanggan akan buat dengan pakaian yang dibeli di butiknya. Kiranya, penjual ni tanggungjawab dia sampai barang bertukar tangan lah. Bila dah jadi milik pembeli, maka tanggungjawab berpindah kepada pemilik yang baru.

Tapi ustaz pesan jugak, adalah baik kiranya kalau penjual pakaian bagi pandangan tentang aurat dan mencadangkan cara menggunakan pakaian yang dijual di butik mereka mengikut syariat Islam. Ilmu tersebar, pahala pun dapat, kan?

Nak tengok pelbagai produk QudwahStyle, boleh ke SINI, ok? :)


Hanya Kerana Sayang

in the middle of the dawn by ~arbebuk on deviantArt

Susahnya kalau berada di tengah-tengah.

Antara orang-orang yang dekat dengan kita.

Yang kita hormati dan yang kita senangi.

Bila sesuatu berlaku di antara mereka, atau mungkin pada orang lain, tapi sedikit sebanyak tercalit pada salah seorang daripada mereka, kita menjadi orang yang dirujuk.

Mendengar cerita dari sebelah pihak saja tidak cukup untuk memberi gambaran yang sebenar akan apa yang telah tercalit. Yang mampu kita buat adalah sejujurnya berkongsi apa yang selama ini kita tanam dalam hati.

Ya, tatacara bergaul dengan ramai orang itu ada pelbagai resepinya.

Dan untuk yang kali ini, neutralkan segala rasa.

Cukup sampai situ.

Hanya kerana sayang.


Monday, April 15, 2013

Empat Biji Donat


Alhamdulillah.

Lepas je update entry tadi, terus bukak peti ais dan potong kek karamel versi tebal sedia ada. Perisa Yam dan Strawberry. Customer punya, tapi tak apa lah, esok boleh buat lain. :)

Potong-potong, letak dalam tupperware then selak kain tirai gerigi besi. Nampak makcik-makcik tu tengah borak-borak dengan khusyuknya.

"Mak cik, mak cik!" Panggil saya.

Mak cik tadi menoleh. Saya lambai meminta dia datang mendekat. Cepat saja dia datang. Hihi.

"Nah, amek lah."

"Rasa ye? Mekasihhhh."

Bahagia.

Kemas-kemas perkakas potong kek dan masukkan kek dalam peti ais semula.

"Mana adik ni tadi, dikkkkk!" Terdengar suara mak cik tadi memanggil. Bergegas saya ke belakang semula.

"Ye, mak cik!" Nampak bayang-bayang mak cik di sebalik tirai sambil menghulur tupperware saya.

"Kami tengah buat operasi ni haaaa. Nahhh, makan!"

Alhamdulillah, dapat 4 biji donat buat bekal ke kedai malam ni. :)


Kisah Kek Karamel dan Jiran Saya

Banyaknya benda nak kongsi kat sini.

Sampai dah tak tercerita dah. Erk!

Cerita terkini, masa tengah cuci-cuci perkakas buat kek karamel promosi 10 hari sempena mengundi jap tadi (ni dah kenapa panjang sangat, saja la tu nak promote!), tiba-tiba aje dikejutkan oleh jiran rumah belakang. Dia selak-selak kain tirai yang buat tutup gerigi besi demi menjaga aurat kami semasa memasak gittewww; dah dah!

Ok, dia selak-selak kain tu, sambil bertanya, "dik, buat kek ye?"

Omaii. Kesiannya jiran saya, meh bukak jap kain tirai tu. Mak cik rumah belakang atau rumah sebelah-sebelah ni mungkin (tengok, nampak sangat tak berapa nak bertegur sapa dengan jiran =.=").

"Ye, mak cik. Saya buat kek." Saya senyum sambil cuci-cuci segala mangkuk dan besen.

"Ooo, kamu yang pakai kereta Viva tu ye. Berapa kamu jual tu?"

"Biasa saya jual RM30, sekarang ni tengah buat promosi 10 hari sampai hari Jumaat ni RM25 je mak cik."

"Haaa, RM25 xxx!!! RM25!!!" Mak cik tu bagitau mak cik lagi sorang. "Dia selalu bau!"

"Owhhh..." terkedu saya sambil-sambil terfikir sesuatu yang lain.

"Nanti boleh lah tempah kat kamu aje ye! Ade Facebook?"

Tu dia mak cik ada facebook jugak ye.

"Saya ada Facebook, tapi cari blog lebih senang. Search Selera Sakura, ye mak cik."

"Selera Sakura. Ok ok!"

Kemudian terdengar dia bercakap-cakap dengan mak cik lagi sorang. Saya pulak melayan perasaan sendiri. Jauh menung, jauh fikir.

Ya, rasa bersalah. Bagi jiran hidu, tak pernah bagi rasa. Bukan tak pernah terlintas di hati nak bersedekah, tapi masa ni belum sempat, bahkan untuk santapan diri sendiri. T_T


Saturday, April 13, 2013

Ingatkan PAS Dah Start Kempen Guna Nuffnang, Rupanya...

Terpegun sekejap tadi bila nampak iklan Nuffnang.

Ye lah, tetiba aje keluar macam ni.


Sape-sape yang tahu isu semasa sekarang ni pun, gerenti terpegun sekejap kot.

Macam bendera PAS kan, kan, kan?


Bila keluar caption kat gambar tu macam kat atas ni, terfikir-fikirlah sejenak dua jenak.

Ni isu ape eh?

Manifesto ape ni?

Ape yang 12 tahun, 70 tahun ni?

Apa kaitan dengan sarapan-sarapan pulak.

Hurmmmmm.

Jenuh fikir.

Tetiba tengah syok fikir tu, keluar pulak lahhhhh gambar ni!


Lorhhhhhhhhhhhhhh!

Iklan MILO rupanya!

Hahaha!


P/S: Tu lah, kalau dah waktu pilihanraya, semua nak nampak politik aje.


Thursday, April 11, 2013

Bila Dah Mengidam!


Alahai.

Dah lama sangat mengidam sebenarnya.

Setiap kali pergi ke AEON Taman U mesti nak ke bahagian buah-buahan. Mesti nak belek-belek bekas Korean Strawberry. Mesti nak teragak-agak nak beli ke tak.

Beberapa hari lepas ada lah jugak terlerai keinginan tu bila makan dua tiga biji buah strawberry masa kenduri kawan. Teruja gila rasa masa tu sebab dapat jugak melayan anak tekak ni. Haigoo. Teruknya, dah macam orang mengandung. Erk!

Hari ni, bila nampak lagi kat AEON Taman U, dengan dihasut oleh budak kyoshiro87 tu, makaaaaaa terbeliiiiiiiiiii lah pulak!!!


Nak buat macam mana, kan?

Cantik sangat!

Malam ni dinner ni je lah!


P/S: Gambar ni tak edit tau, serius cantik kamera BP2 ni! Alhamdulillah!


Wednesday, April 10, 2013

Soalan Yang Tidak Perlu Dijawab...

Semalam, saya terserempak dengan dia lagi.

Kali kedua, di tempat yang sama, cuma situasinya berbeza. Kali pertama dulu, dia bersama suaminya, naik eskalator sambil berpegangan tangan. Pasangan kahwin muda dan cinta selepas nikah, boleh saya gelarkan begitu? Sweet sangat.

Kali kedua ini, saya jumpa dia di surau. Mulanya, saya tak pasti itu dia, walaupun saya rasa itu dia. Cuma selepas berwudhuk, barulah saya pasti itu dia bila kami sama-sama memandang cermin. Dia berpusing ke belakang dan secara spontan, tangan saya hinggap di perutnya.

Perut ibu mengandung lima bulan.

Ya Allah, perasaan apa ya, bahagia mungkin.

Sungguh!

Kami bersalaman dan berpelukan, kemudian berbual-bual seketika tentang hidup masing-masing kala ini. Bertanya perkembangan terkini sampai lah dia membuka satu soalan cepu emas.

"Sunah bila lagi? Jangan lama-lama... Calon dah ada kan?"

Saya terdiam seketika. "Wallahu-"

"Eh, jangan jawab, jangan jawab. Allah Maha Mengetahui." Dia memotong terlebih dahulu.

Saya pandang dia.

"Allah akan bagi...pada masa yang tepat, insya'Allah..." katanya sambil senyum.

"Insya'Allah... Doakan ana ya!"

Dan kami bersalaman untuk berpisah lagi, pertemuan yang singkat, tapi cukup untuk membuatkan air mata saya mengalir dalam doa seusai solat Maghrib. Moga-moga Allah memberkati dia dan keluarganya. Ameen...


Tuesday, April 9, 2013

Ninetology Black Pearl II Yang Meresahkan Hati


Ya.

Benda inilah yang meresahkan hati saya beberapa hari ini. Sebab benda ni jugak lah saya tertunggu-tunggu PosLaju datang ke rumah. Huhuhu.

Ye lah, ini first time saya buat urusan jual beli kat Lelong. Macam mana saya boleh terbuat ni? Semuanya bermula dari tertengok handphone senior yang cantik lah amat. Errr. Dia beli guna rebat SKMM tu. So, saya rasa macam nak jugak memandangkan harga dia masih dalam kemampuan, insya'Allah.

Ninetology Black Pearl II ni harga asal dia RM599. Bila tolak rebat SKMM RM200 jadi RM399. Then, company Ninetology sendiri bagi rebat RM100, kita hanya perlu tambah RM299 je lepas tu. Not bad lah dengan dia punya specs yang alhamdulillah, memuaskan hati saya. Specs dia boleh tengok kat blog Nisa Kay. Bahaha, malas nak taip!

Memula dulu cari, cari, cari kat kedai area Johor ni, dah siap pergi DiGi centre semua, hasilnya hampa. Sebab diorang tak jual kat sini. Senior yang ada handphone ni pun, beli kat KL. Hari tu, nampak kawan post status, tempat yang senior ni beli handphone tu dah habis stok jugak. Keciwa keciwa keciwa. T_T

Then hari tu, senior tu turun Johor, borak punya borak, dia suggest tengok kat Lelong. Haigoo. Boleh percaya ke Lelong? Kami search time tu jugak, dan jumpa satu seller area Penang. Nampak nama kedai, IC verified, rating agak tinggi dengan positif comments. Kawan-kawan cakap, kalau nak beli barang kat Lelong, elok cari yang ada kedai. Lebih boleh dipercayai. Insya'Allah.

Lepas contact seller dia, dan berurusan pasal SKMM semua, dalam masa sehari je da buat pembayaran. Tepuk dahi sendiri, masih ada rasa takut kena tipu beb. Of course la kan? Huhu. Khamis lepas, seller tu dah pos handphone ni kepada saya. Sehari selepas saya membuat pembayaran. Uiyoo, kalau betul, memang efisien la kan?


Dan alhamdulillah, memang efisien pun dengan bukti dalam gambar ni ha! Cuma pihak PosLaju je yang kurang sikit efisiennya kali ni. Erm, sape-sape yang berminat nak dapatkan Ninetology Black Pearl II kaler putih (tu je tinggal), ade baki 3 biji lagi kat Joe Lim, boleh jenguk link Lelong dia kat SINI ye~

Astaghfirullahal'azim wa alhamdulillah...~


Monday, April 8, 2013

Alahai PosLaju

Alahai.

Beberapa hari ni, asyik diuji kesabaran saya ni.

Sejak Jumaat lepas saya tertunggu-tunggu parcel Poslaju. Bila check kat website, parcel dah sampai kat processing centre PPL JB pada hari Jumaat pukul 8 pagi. Itu pun, saya check lepas pukul 3 petang baru dapat status. Sejak pagi sampai petang tu, website Track & Trace Poslaju ada masalah untuk search tracking number. Mungkin server down, so saya email ke Customer Care Poslaju untuk tanya masalah yang sedang dihadapi. Dapatlah autoreply yang cakap email akan dibalas dalam masa 3 hari bekerja.

Nak tunggu email dibalas, memang tak lah kalau macam tu gayanya. Saya cari maklumat contact number PPL JB. Akhirnya jumpa juga, tapi masa tu da lebih pukul 5 petang. Panggilang of course tak akan diangkat dah. Malang lagi bagi saya, Sabtu minggu lepas adalah Sabtu pertama bulan April. PosLaju cuti. So, memang hari Isnin jugaklah baru saya dapat parcel kalau ada pun.

Hari ni, pagi tadi saya check lagi tracking number parcel saya. Eh? 8 April 2013, pukul 6 pagi sekali lagi parcel saya sampai kat processing centre PPL JB. Pelik. Kenapa dua kali status macam tu. Dah rasa tak best dah. Terus call customer care kat line 1300300300. Tak pernah berjaya. Number memang busy. Saya try call PPL JB pula. Ada dua nombor dalam website Poslaju. Dua-dua nombor, berdering tapi tak diangkat. Banyak kali saya cuba. Sampai dah nak meletup dah.

Then, sekali tu panggilan saya bersahut. Alhamdulillah, staff perempuan jawab. Tapi, dia kata dia bukan staff untuk check barang. Kena call nombor yang lain pula. Dia bagi dua nombor lagi, salah satunya yang dalam website poslaju. Saya try call dua-dua nombor. Memang, memang tak berjawab. Dan ada satu masa tu, dua-dua nombor busy. Geram pula saya dibuatnya. Masa saya call, tak angkat pula, orang lain call boleh pula angkat. Huwaaaaaaaaaaaaaaa!

Rileks kejap main Sugar Crush Candy yang saya tak berapa nak faham tu, lepas tu try call lagi. Barulah berjawab. Saya bagi tracking number, then dia kata hari ni parcel tu akan dihantar ke rumah. Huhuhu. Alhamdulillah bila dah tahu status barang. So, saya pun start la baking tempahan kek karamel dua biji oleh jiran setaman. Dengan harapan, PosLaju akan sampai petang-petang macam biasa. Maka, sibuklah saya kat dapur bertungkus lumus siapkan kek yang nak diambil pukul 2 petang.

Dalam masa tu, tak ada pulak saya dengar PosLaju datang ucap salam ke, hon ke. Pukul 2 petang, customer datang ambil kek. Terdetik hati nak check peti surat bila customer tu pun jenguk peti surat saya dari luar.

Huwaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Ada notis pemberitahuan dari Poslaju dalam peti surat tu. Arghhhh!!! Geram sangat-sangat! Kenapa tak dengar apa-apa pun bila diorang datang. Tak sedar pun. Selalunya PosLaju akan masuk ke dalam sampai depan pintu rumah. Kenapa kali ni langsung tak dengar bunyi enjin kereta pun???

Geram!! Geram!!!! Esok kena pergi Larkin ambil sendiri parcel!!!

Baik ambil sendiri dari hari Jumaat lagi!


Friday, April 5, 2013

Alahai Stress Nya

Hari ni hari paling banyak dugaan kot.

Stress. Memang.

Tengahari tadi, ambil Mulan dari vet. Mulan berjahit kat perut. Doktor bagi ubat sapu dengan antibiotik. Tanpa rasa was-was, saya bagi je la dia telan antibiotik. Kemudian, saya sapu ubat sikit kat luka. Mulan yang mulanya ok dan happy jumpa anak-anak dia lepas seharian ditahan kat wad, bertukar jadi resah gelisah. Dia berlari ke sana ke mari lepas terjilat ubat sapu tu. Lidahnya terjelir macam anjing.

Saya called doktor tersebut. Mulanya dia minta saya datang balik ke klinik bawak Mulan, dia nak tengok. Mengenangkan agak jauh juga perjalanan, saya cakap kat doktor tu tak pe lah, saya tengok dulu sampai petang. Saya tanya juga, memang dia akan jilat luka dia ye?

Baru lah doktor tu cakap, owhhh dia jilat ubat sapu tu. Ubat sapu tu pahit, lepas ni jangan sapu. Alahai, cuba lah cakap awal sikit. Ni Mulan da jadi tak tentu arah dah. Lama dia dalam keadaan macam tu sampai lah dia tertidur dalam bilik air yang sejuk.

Petang sikit saya nak tengok semula, Mulan dah tak ada dalam bilik air. Saya cari-cari, tak ada di dalam rumah. Pintu belakang terbuka. Saya panggil, dia menyahut. Rupanya dia ada atas siling rumah, macam biasa. Saya pun panjat meja dan tarik dia turun.

Masa itulah saya terkejut.

Jahitan dia dah tanggal. Sah Mulan gigit jahitan tu. Rasanya berpunca dari ubat sapu tu. Tak keruan saya dibuatnya. Sekarang saya tak tahu nak buat apa. Malam ni saya akan ke Banting. Ahad baru balik. Mulan akan duduk di rumah dengan housemate, tapi housemate tu pun akan kerja esok. Risaunya saya sekarang ni. Tambah dengan penat sebab terjaga seawal pagi dan tak rehat langsung sampai sekarang, harapnya tak menjejaskan pemanduan saya lewat malam nanti. Barang-barang pun tak kemas lagi nak berjalan jauh.

Tapi tetap, saya risaukan Mulan. Harap dia akan ok, dan tak akan ada infection. Saya takut jadi macam Cici. Baru lepas bercakap dengan tuannya di telefon tadi.

Tambah menstresskan saya, PosLaju tak datang pun hari ni.


Thursday, April 4, 2013

Merah-merah Delima


Putih-putih melati,
Merah-merah delima~~~
Siapa yang baik hati,
Pasti ku terima~~~

Delima warna dia merah.

Pagi tadi, teringin nak rasa jus delima yang junior bawak ke rumah semalam. Botol kaca jus tu belum terbukak lagi penutup dia. Masih suci murni gituuu. So, bersemangat lah kan memulas penutup botol tu.

Pulas punya pulas, akhirnya terbukak jugak. Then nampak ade cecair merah sikit-sikit kat penutup botol tu.

"Terkeluar sikit agaknya jus dia masa duk pulas tadi," kata saya dalam hati.

Tapi tiba-tiba mata ternampak garis-garis halus dekat jari telunjuk. Cuit sikit, gulppp. Terkuak dan berdarah. Erk! Rupanya terhiris penutup botol jus delima tu. Haigoo. Bahayanya. Gi basuh cepat-cepat.

Ingatkan dah ok. Bila on the way balik dari vet lepas hantar Mulan, baru rasa pedih dan berdenyut-denyut kat merata tapak dan jari tangan kanan. Belek punya belek, ya Allah, banyaknya luka. Tak sangka lak sampai sebanyak ni.

Maka, kita gunakan hansaplast yang jenis transparent untuk menutup luka dari terkena air, ok?

Kenapa guna hansaplast jenis ni?

Sebab...

Sebab...

Sebab...

Yang jenis kartun comel-comel tu takde kat 7E tadi. =.="


Tak Masuk

Susahnya berhadapan dengan orang yang susah nak terima pandangan orang lain.

Yang tak mahu menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling.

Yang tak mahu mematuhi peraturan yang baik untuk dirinya sendiri.

Dalam mahu bersabar dengan karenah manusia yang macam ni, tetap ada sekelumit rasa penat mahu menegur terus dan terus. Masing-masing sudah dewasa, masing-masing pernah hidup dengan orang lain. Tak kan lah masih tak mengerti cara untuk hidup dengan orang lain pula?

Tak masuk betul dengan orang yang macam ni. Sukar dan rumit sangat kah untuk mengikut apa yang sudah sedia senang untuk diikut? Kenapa mahu merumitkan keadaan dengan perkara yang menyusahkan semua orang?

Tiada hati dan perasaan mungkin.


#Kadang-kadang Allah hadirkan manusia untuk menguji kesabaran kita. Dan kadang-kadang Allah hadirkan manusia yang mirip kita untuk kita muhasabah.


Wednesday, April 3, 2013

Bizi Bizi Bizi

Ya Allah.

Bizinya hari ni. Banyak betul order kat page Benang Hijau. Tak sangka sambutan sangat hangat dengan pemberian voucher RM20 kepada semua pelanggan sempena Pembubaran Parlimen hari ni.

Rasa tak cukup tangan nak update stock kat web, kat page, kat group, isi borang poslaju, rekod pembelian dalam buku, then upload gambar-gambar bermanfaat. Sampai kawan sekerja tergelak dan cakap...

"Perghhh, sambil menaip sambil tengok kain kat atas nun!!"

=.="

Kita kena sambil menyelam sambil minum air.


P/S: Sesiapa nak menambahkan kebizian saya dan memanfaatkan voucher RM20 ni, boleh lah ke page Benang Hijau sekarang. Sah untuk pembayaran penuh sehingga 11.59 malam ni ajee!


Dah Bubar

Alhamdulillah.

Ramai kot menunggu-nunggu kan? Dari dulu sampai lah ke hari ni. Akhirnya, lepas mesyurat terakhir kabinet pagi tadi, parlimen telah dibubarkan. Yabedabeduuuuu! Merdeka!!!

Erk!

Dulu-dulu tak ada lah rasa macam ni sangat, tapi sebab da besar panjang ni, baru lah merasa macam mana suasana pilihanraya. Baru lah nak terbukak mata tengok semua benda. Itu pun bila dah bergaul dengan banyak orang dan kenal dengan bermacam-macam manusia dari bermacam-macam latar belakang. Fuh!

Hebat kan Allah?

"Wahai manusia, sungguh Kami telah menciptakan kamu dari seorang lelaki dan seorang wanita, kemudian Kami jadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku agar kamu saling mengenal." [al-Hujurat: 13]

Subhanallah!

Dan memang susunan Allah tu sangat baik, rasa-rasanya insya'Allah saya boleh mengundi tahun ni kalau tarikh PRU 13 jatuh dalam minggu saya berada di kampung halaman. :)


Bila Blogger Jadi Maid...


Semalam menghabiskan sekeping lagi BB1M.

Tinggal lagi 3 keping BB1M tak tahu nak beli ape. Takut gak beli banyak-banyak kang, tak habis baca pulak. Tak suka, tak suka! So, simpan aje lah sampai tarikh luput. =.="

Semalam, terbeli novel blogger Zati Ahmad ni. Macam menarik aje tajuk dia. Malam tadi masa baca tu tergelak-gelak jugak sensorang. Boleh saya tido nak dekat pukul 3 pagi sebab baca novel ni. Tu pun tak habis lagi haa.

Bila Blogger Jadi Maid (BBJM) ni mengisahkan pasal seorang blogger yang nama dia Hanis Arisya. Risya baru habis ijazah, then dia pun try cari kerja. Bila carik dalam newspaper, dia ternampak satu iklan untuk jawatan pembantu rumah. Tergerak jugak hati budak Risya ni nak try jadi maid.

Kat situ lah pengalaman dia bermula, jumpa keluarga Puan Sri dan kerabat Tengku, then kat rumah besar tu jugaklah dia akhirnya berjumpa jodoh. Jodoh yang tak disangka-sangka. Jodoh bidan terjun agaknya? Hihi.

Sinopsis belakang novel Zati Mohd ni adalah seperti berikut:

Boleh ke si blogger jadi maid? Bagi Risya, sikit pun tak menjadi masalah buatnya. Asalkan dia tidak goyang kaki di rumah itu, sudah cukup baik. Rutin hariannya sebagai maid, tak adalah sesusah mana. Tapi yang buat susahnya, bila dia jumpa mamat poyo, Ash. Ash yang sering mengusik, membuatkan hubungannya dan Risya rapat. Bergurau dan bergelak ketawa sudah menjadi rencah dalam hidup mereka berdua. Tanpa diduga, Ash mahu Risya menjadi suri di hatinya saat Aimie, kekasih hatinya tidak hadir semasa majlis pernikahan mereka. “Jadi, nak saya buat apa?” “Awak kahwinlah dengan saya.” Jodoh sudah tertulis buat mereka. Dalam keadaan terpaksa, mereka disatukan. Mulalah episod baru dalam hidup Risya. Memandangkan tiada rasa cinta dalam diri Risya, Risya dan Ash telah membuat satu perjanjian bodoh. Perjanjian yang menentukan sama ada status suami isteri itu masih kekal ataupun tidak. Dalam Risya mengharap perjanjian yang dicipta menjadi nyata, ada satu rasa hadir dalam dirinya buat Ash. Saat bahagia mula menyulam rasa, hadir Wafiy yang mencintai Risya dan muncul Aimie, kembali menagih cinta Ash. Akan bahagiakah hubungan yang Risya dan Ash jalinkan? Perjanjian apa yang dimeterai Risya dan Ash? Berjayakah Wafiy dan Aimie menarik perhatian insan yang disukai? Mampukah Risya dan Ash mempertahankan rasa sayang yang mula berkembang dalam hati? Atau, antara mereka akan ada yang berpaling tadah? Bila blogger mampu jadi maid, adakah maid mampu menjadi seorang isteri?

Saya paling suka ayat last tu... :)

Jemput ke blog penulis tersebut, rasanya geng-geng penulis macam Iffah mesti kenal dia.



Tuesday, April 2, 2013

Lif Rosak Lagi

Lif rosak lagi.

Asyik-asyik rosak aje. Penat kot nak naik tangga sampai tingkat lima. Rasa nak putus je nyawa ni sebab sesak nafas sangat-sangat. Setiap level kena berhenti sekejap untuk hirup oksigen. Bila da sampai tingkat lima dan masuk lab, memang berpeluh habis. Nak harapkan aircond lab, of course lah harapkan pagar, pagar makan padi. Aircond lab pun lebih kurang aje macam lif fakulti. Kejap-kejap berhenti berfungsi. Kejap-kejap kena on balik. Hurmmm.

Pagi ni ke kampus lebih awal sebab nak uruskan hal pengecualian yuran. Masa hantar borang, tanya kakak kat kaunter tu bila keputusan atau status borang tu keluar. Dia cakap pertengahan bulan 4. Krik krik krik bunyi cengkerik sekejap. Lepas tu cakap kat akak tu: ok, terima kasih.

Draft thesis da siap binding. Ingatkan dalam minggu lepas atau minggu ni nak hantar. Tapi disebabkan hal yuran ni tak setel lagi, tak dapat lah nak submit draft thesis tu. Pihak fakulti tak nak terima draft thesis kalau yuran tak bayar lagi. Haigoo. Rumitnya prosedur.

So, kena lah tunggu pertengahan bulan 4 baru boleh submit draft thesis. Nak bayar sendiri jumlah yuran penuh, duit tak cukup.

Krik krik krik.


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.