Banyak Betul Impian Nyeee

Asyik-asyik cakap pasal impian kan?

Macam mana nak capai impian, bila impian perlu dikuburkan, kenapa kena ada impian, dan macam-macam lagi tentang impian. Tapi kali ni nak cakap pasal beberapa impian ('beberapa' sebab ada banyak lagi impian lain) diri sendiri yang tetiba semakin menyerlah sejak akhir-akhir ni. Semakin meng'expose'kan dirinya hingga ter'over-excited' bila diluahkan kepada orang sekeliling. Tak lah sekeliling sangat, kat housemate baru je.

Baru tak baru housemate tu, macam mana boleh ter'over-excited' cerita kat dia padahal baru je jadi housemate? Sebab...sebab...sebab dia adalah Kak Ila. Ex-housemate yang da pindah masuk balik. Yeay!!!! Hihi! Impian tersebut yang selama ni dipendamkan saja demi demi demi...., kini semakin menampakkan diri. Bahahah! Kemain ayat!

Sebenarnya, semalam cerita kat dia, saya teringinnnnnnnnnnnn sangat ade Cake House sendiri. Serius gila saya nak ada Cake House sendiri! Cake House yang saya nak namakan tut-tut-tut Cake House. Atau mungkin tut-tut-tut Cake House. Banyak modal kena prepare, then kena train pekerja yang akan jadi baker terlatih, sebab bila ada Cake House, kita ni kena manage banyak benda, tak dapat nak baking sesangat dah. Tapi tapi tapi saya nak baking jugak sesikit!!! Err~ Ok, ok! Apa menu Cake House saya tu dan macam mana operasi dia, kena lah rahsiakan. Kang orang plagiat lak! Menangis tak berlagu! Wuwuwu~ Bestnyaaaa kalau dapat realisasikan impian ni! Bestnya jugak kalau Cake House saya warna pink! Eh!!!

Impian kedua...nak ada novel sendiri. Nak sangat menulis macam Kak Melur Jelita, macam Iffah Afeefah, macam Kathy Tuah. Diorang semua dah ada novel dan zine memasing. Saya...sekali je pernah masuk Zine Untuk Gaza. +_+ Alhamdulillah.

Kecik-kecik dulu, sebab suka sangat membaca buku pengembaraan karya Enid Blyton yang ditukar bahasa ke Bahasa Melayu, saya jadi suka menulis kisah pengembaraan jugak. Tapi kecik-kecik, biasalah kan, kongsi ngan adik-adik je. Masa kat matrikulasi, pernah jugak buat novel pendek saja-saja bagi kawan baca. Tetiba diorang suruh sambunggggg pulak jadi lah Bliss Love 2. Saya siap pos lagi kat diorang bila da siap print & binding. Kemain kan?

Haha~ Tapi sampai situ aje lah. Tak ke penerbit mana-mana pun. Hihi. Semalam tetiba aje cakap kat Kak Ila, akak...kalau saya hantar manuskrip "Eh, Ustazah!" saya kat mana-mana penerbit, agaknya diorang nak terbitkan tak? Errr.

"Terbit atau tak, pertamanya, kamu kena hantar dulu."

Tu Kak Ila cakap. Huhuhu. Kalau betul saya nak hantar, saya kena print out draft dia dulu dan bawak jumpa ustaz ustazah, kena check balik takut ada ajaran sesat pulak. Tapi, insya'Allah satu hari nanti, boleh kan?

So, buat masa ni yang tak berapa nak bermodal, impian Cake House tu tengah dilaksanakan dalam novel bertajuk tut-tut-tut. Rahsia. Hihi. Doa-doakan moga ilham terus mengalir dengan lajunya sesambil menaip journal! ^^


** Kita selalu merindukan matahari bila derasnya hujan seakan tidak mahu berhenti, kita selalu merindukan hujan bila teriknya matahari seakan mahu mengontangkan bumi, tapi jarang-jarang kita merindukan awan yang memuntahkan hujan dan menutup panasnya matahari... **

5 comments:

  1. setiap perancangan kita pasti ada hikmahnya

    ReplyDelete
  2. semoga impian sunah menjadi kenyataan....

    eh kak ila dah dok sekali ye..kirim salam kat dia ye

    ReplyDelete
  3. howaaaaa

    besaq sungguh impian kak sunah ye

    inshaAllah ;)

    moga kesampaian hajat itu

    saya dapat rasakan akak sunah bole ;)

    skrg pon dh start kan..

    start dr sesuatu yg kecil sehingga yg besar..weeee..ni bobos sy ckp

    wee..

    wish u oll d best sista! ^_^

    ReplyDelete
  4. Semoga impian tercapai sunah, part buat cake house sgt2 d harapkan...berpotensi tu. Sunah wat cake house, naz nk apply keje sana. Hihiii.

    Hehehe, novel Enid blyton mmg best.dulu suka pinjam masa g library.

    ReplyDelete
  5. semoga impian akak tue dipermudahkan jalan dan terlaksana lah amin. eh akak tak teringin nak ade butik pakaian sendiri ke? hihihi

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com

Powered by Blogger.