BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, June 5, 2013

Banyak Betul Impian Nyeee

Asyik-asyik cakap pasal impian kan?

Macam mana nak capai impian, bila impian perlu dikuburkan, kenapa kena ada impian, dan macam-macam lagi tentang impian. Tapi kali ni nak cakap pasal beberapa impian ('beberapa' sebab ada banyak lagi impian lain) diri sendiri yang tetiba semakin menyerlah sejak akhir-akhir ni. Semakin meng'expose'kan dirinya hingga ter'over-excited' bila diluahkan kepada orang sekeliling. Tak lah sekeliling sangat, kat housemate baru je.

Baru tak baru housemate tu, macam mana boleh ter'over-excited' cerita kat dia padahal baru je jadi housemate? Sebab...sebab...sebab dia adalah Kak Ila. Ex-housemate yang da pindah masuk balik. Yeay!!!! Hihi! Impian tersebut yang selama ni dipendamkan saja demi demi demi...., kini semakin menampakkan diri. Bahahah! Kemain ayat!

Sebenarnya, semalam cerita kat dia, saya teringinnnnnnnnnnnn sangat ade Cake House sendiri. Serius gila saya nak ada Cake House sendiri! Cake House yang saya nak namakan tut-tut-tut Cake House. Atau mungkin tut-tut-tut Cake House. Banyak modal kena prepare, then kena train pekerja yang akan jadi baker terlatih, sebab bila ada Cake House, kita ni kena manage banyak benda, tak dapat nak baking sesangat dah. Tapi tapi tapi saya nak baking jugak sesikit!!! Err~ Ok, ok! Apa menu Cake House saya tu dan macam mana operasi dia, kena lah rahsiakan. Kang orang plagiat lak! Menangis tak berlagu! Wuwuwu~ Bestnyaaaa kalau dapat realisasikan impian ni! Bestnya jugak kalau Cake House saya warna pink! Eh!!!

Impian kedua...nak ada novel sendiri. Nak sangat menulis macam Kak Melur Jelita, macam Iffah Afeefah, macam Kathy Tuah. Diorang semua dah ada novel dan zine memasing. Saya...sekali je pernah masuk Zine Untuk Gaza. +_+ Alhamdulillah.

Kecik-kecik dulu, sebab suka sangat membaca buku pengembaraan karya Enid Blyton yang ditukar bahasa ke Bahasa Melayu, saya jadi suka menulis kisah pengembaraan jugak. Tapi kecik-kecik, biasalah kan, kongsi ngan adik-adik je. Masa kat matrikulasi, pernah jugak buat novel pendek saja-saja bagi kawan baca. Tetiba diorang suruh sambunggggg pulak jadi lah Bliss Love 2. Saya siap pos lagi kat diorang bila da siap print & binding. Kemain kan?

Haha~ Tapi sampai situ aje lah. Tak ke penerbit mana-mana pun. Hihi. Semalam tetiba aje cakap kat Kak Ila, akak...kalau saya hantar manuskrip "Eh, Ustazah!" saya kat mana-mana penerbit, agaknya diorang nak terbitkan tak? Errr.

"Terbit atau tak, pertamanya, kamu kena hantar dulu."

Tu Kak Ila cakap. Huhuhu. Kalau betul saya nak hantar, saya kena print out draft dia dulu dan bawak jumpa ustaz ustazah, kena check balik takut ada ajaran sesat pulak. Tapi, insya'Allah satu hari nanti, boleh kan?

So, buat masa ni yang tak berapa nak bermodal, impian Cake House tu tengah dilaksanakan dalam novel bertajuk tut-tut-tut. Rahsia. Hihi. Doa-doakan moga ilham terus mengalir dengan lajunya sesambil menaip journal! ^^


** Kita selalu merindukan matahari bila derasnya hujan seakan tidak mahu berhenti, kita selalu merindukan hujan bila teriknya matahari seakan mahu mengontangkan bumi, tapi jarang-jarang kita merindukan awan yang memuntahkan hujan dan menutup panasnya matahari... **


5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

setiap perancangan kita pasti ada hikmahnya

aDisH.sHidA said...

semoga impian sunah menjadi kenyataan....

eh kak ila dah dok sekali ye..kirim salam kat dia ye

aamalinaazman said...

howaaaaa

besaq sungguh impian kak sunah ye

inshaAllah ;)

moga kesampaian hajat itu

saya dapat rasakan akak sunah bole ;)

skrg pon dh start kan..

start dr sesuatu yg kecil sehingga yg besar..weeee..ni bobos sy ckp

wee..

wish u oll d best sista! ^_^

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

Semoga impian tercapai sunah, part buat cake house sgt2 d harapkan...berpotensi tu. Sunah wat cake house, naz nk apply keje sana. Hihiii.

Hehehe, novel Enid blyton mmg best.dulu suka pinjam masa g library.

kiera'sakura said...

semoga impian akak tue dipermudahkan jalan dan terlaksana lah amin. eh akak tak teringin nak ade butik pakaian sendiri ke? hihihi

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.