BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, June 20, 2013

Jerebu Oh Jerebu!

Teruknya jerebu.

Kat dalam lab pun berasap. Semalam, kat dalam Tesco Bukit Indah pun berjerebu. Dahsyat betul pencemaran udara sekarang ni. Hujan pun dah lama sangat tak turun. Tak ada ke yang nak suntik awan bagi hujan macam dulu-dulu? Huhuhu.

Masa-masa macam ni teringat kat family nun jauh di sana. Kat sana berjerebu tak ek? Huhu.

Masa-masa macam ni lah nak jaga kesihatan sangat-sangat. Takut kang tak sihat lak masa viva-voce. Jangan kang kita tak sihat, tapi sebab API sangat tinggi, darurat dan tak boleh keluar rumah. Terusssss tangguh viva-voce. Naudzubillah lah kan!

Huhuhu.

Mohon berhentilah buat pembakaran terbuka. Semalam pun dah keluar arahan Johor, Melaka dan Selangor jadi kawasan larangan pembakaran terbuka. Kalau ada yang jumpa orang membakar sesuatu terang-terangan, report cecepat tau! Tapi kalau bakar duit untuk upacara keagamaan tu, tak pe ler~ Tu out of topic!

Moga-moga Allah pelihara kita semua ya?


P/S: Kena pakai purdah ni.


12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bahaya utk kanak2

Lydia Miza said...

Jiran akak bkr smpi tiap ptg.. Huhuhu

Faizul Osman said...

family sy kat johor pun kata yg jerebu teruk sngt kat sana... lg 2 minggu baru balik sana... hopely udara dah bersih lah bila sampai johor nanti...

*lokasi skrg di bangi...

Mysara Ab Rahman said...

ada gk tgok kawan2 post gambar pasal jerebu ni..truk gk....take care sis...:)

diana said...

risau kan..harp2 cepat la jerebu ni hilang sebab kita kan nak puasa..nanti kalau sakit2 ada je yang buat alasan tak boleh puasa bagai,..

Mas Zull said...

assalamualaikum sunah...moga dipercepatkanlah hilang masalah jerebu ini...;)

the malay male said...

kena kurangkan aktiviti luar

Aizuddin Azmi said...

jaga kesihatan sunah.. ujian dari DIA utk hambaNYA.. :)

aDisH.sHidA said...

jangan lupa pakai mask ye sunah bila keluar

eiela said...

kat sini pun jerebu jugak, dah berkurung dlm rumah dah nih

Mohd Islam said...

Assalamualaikum,

Kenapa biarkan laman web dan blog anda yang baik dan berpotensi ini tidak diketahui orang?

Sebarkan dan tambah pengunjung dengan bertukar iklan laman web di

Produk Muslim Ads Network

Baru dilancarkan.. Daftar segera ia percuma!!.. kelulusan serta merta...

Terima kasih

Cik Pulau said...

effect jerebu ritu sampai skang batukk.. uhukkkk..

p/s: lama x singgah.. miss u..

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.