BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, July 30, 2013

Sekadar di Pinggiran

Semalam up status kat Facebook.

Sekadar di pinggiran...

Pejam celik, pejam celik, dah 21 Ramadhan kan? Sekejap je masa berlalu. Dah masuk 10 Ramadhan terakhir. Fasa pembebasan dari api neraka. Allahuakbar.

Macam mana agaknya amalan kita dalam 10 Ramadhan terakhir ni? Sama ke macam sebelum-sebelum ni? Atau lebih kurang aje dengan bulan tak Ramadhan pun. Masa-masa syaitan dibelenggu, masih berat ke nak dirikan solat, nak baca al-Quran, nak buat amal kebajikan, jauhkan diri dari maksiat? Kekadang nak solat pun rasa terpaksa, ada tu mungkin pandang sebelah mata aje.

Ikutkan, orang yang pandang Allah sebelah mata aje, Allah pun pandang dia sebelah mata. Allah lagi suka pandang hamba Dia yang bersungguh-sungguh nak dekatkan diri dengan Dia. Kita yang sambil lewa ni, sekadar di pinggiran aje. Bila susah baru nak cari Allah, bila senang, buat-buat lupa. Macam mana Allah nak kasihkan kita?

Hurm...

Masih lagi nak duduk di takuk lama?

Selamat memperbaiki amal dalam 10 Ramadhan terakhir!


Tuesday, July 23, 2013

Antara A dan B

Hari ni dah 23 Julai 2013.

Berapa hari je lagi. Alahai, masa-masa suntuk macam ni lah tiba-tiba tak reti nak guna Excel, terlupa macam mana nak plot graph. Padahal baru tinggal berapa bulan. Erk! Lastly, option dia kita crop & paste je lah graph yang dikecik-besarkan supaya nampak lebih cantik dalam thesis yang dibetulkan nanti. Mohon diterima. =.="

Actually beberapa hari ni, hati dah rasa tak best.

Saya jenis yang terus rasa tak best kalau sorang ni dah share rasa tak best dia pada orang lain yang saya kenal. Err, faham tak ayat ni? Contohnya, kita kenal A dan B. A ni dia jenis suka nak menang, then suka rasa dia lebih betul dari orang lain. So, dia akan berusaha patah-patahkan kata si B. Bahkan ada masanya, kalau A tanya soklan kat B, B cuba jawab elok-elok, nak terangkan baik-baik, tapi A jenis tak suka orang panjang-panjangkan cerita. A akan potong kata-kata B, nak guna kata-kata dia juga yang lebih ringkas dan padat. Kadang-kadang A ni gegurau dengan B, tapi B rasa gurauan dia tu terlampau ekstrem. A mungkin rasa dia dah tegur elok-elok kalau B ada buat silap, tapi sebenarnya B tak boleh terima cara A tu. Sampai B ni terasa hati lah kan.

Lalu B pun luahkan rasa hati dia kat saya.

Aiyakkkk~

Lepas A luahkan, haruslah saya rasa tak best kalau terjumpa si B kan? Asyik terfikir-fikir aje ape yang B cakap sebelum-sebelum ni. Hurm.

Susahnya kalau jadi orang kat tengah-tengah.

Berusaha untuk jadi neutral.

Salam 14 Ramadhan.


Tuesday, July 16, 2013

Suami Belasah Isteri Sebab Baca SMS

Tak terkejut baca berita kat Metro pagi ni.

Suami belasah isteri sebab baca SMS. Hurm. Ikutkan, yang lebih bersalah kat sini adalah si suami. Curang di belakang isteri yang baru beberapa bulan dikahwini. Lebih teruk lagi, si suami tak mahu mengaku bermain cinta dengan perempuan lain, lalu memukul isterinya sebab asyik didesak untuk menjelaskan. Tembelang dah pecah, ego makin tinggi.

Si isteri pula, nak kata bersalah sebab periksa telefon bimbit suami tanpa pengetahuan, ada lah jugak. Sebab tak minta izin atau mungkin selama ni suami dia dah pesan awal-awal jangan bukak telefon bimbit dia. Atau mungkin tak pernah pesan pun. Sebab tu lah suami dia marah agaknya. Rasanya, bukan marah. Tapi rasa tercabar, tambah-tambah bila rahsia dah terbongkar.

Actually, telefon bimbit memang privasi masing-masing. Gadget yang peribadi sama macam external hard disk yang kita simpan gambar-gambar diri sendiri bersama keluarga. Rasa berat nak share dengan orang lain. Cuma, dalam hubungan suami isteri, yang lebih penting dari privasi telefon bimbit adalah kepercayaan.

Saling percaya.

Isteri kena percaya suami. Suami kena percaya isteri. Suami dan isteri yang dah diberi kepercayaan pulak, kena bertanggungjawab dengan rasa percaya tu. Bak kata Firman kepada Iris dalam ILUS,

"Jika dipercayai... jagalah kepercayaan itu. Sekali mengkhianati kepercayaan itu, boleh merobohkan keyakinan diri kepada mereka yang sangat mempercayai awak. Jangan sampai mereka merasa kebaikan di dunia ini sudah lenyap kerana mereka meletakkan kepercayaan yang salah kepada orang yang salah. Ia satu perbuatan yang zalim, mematikan jiwa yang hidup, membunuh semangat yang berkobar, menghilangkan kegembiraan dari hari yang tulus..."

Kalau sama-sama faham konsep percaya, insya'Allah tak akan keluar berita macam tu, tak akan jadi porak-peranda rumahtangga. Tapi kalau bukan lagi sebab percaya, hati memang sudah terpaut pada yang lain, jujur dan berterus-teranglah.

Kenapa perlu berselindung lagi?


Monday, July 15, 2013

Ayam, Telur, dan Mentega

Sejak-sejak ni dah jarang sangat update dengan dunia maya.

Memang lah kadang-kadang tu ada jugak update status kat FB, update gambar kat Instagram (sunahsakura), update moments kat WeChat, tapi semua tu guna phone. Macam yang pernah saya kongsi dulu, kalau guna phone ni dia jadi limited. Terhad dari segi masa dan ruang. Takkan nak tenung phone je sepanjang hari kan? Dari segi ruang, skrin phone tu kecik, tak macam lappy. Jadi kita rasa tak puas pun kalo tenung phone lama-lama. Buat sakit mata ada lah haiii~

Sebab tu, berita-berita terkini disambut dengan ngangaan mulut yang tak berapa besar sangat (kalau besar kang, masuk lalat, batal pulak puasa walau tak sengaja, tapi sebab sengaja menganga, ok dah melalut...stop!). Berita-berita Syria, Mesir dan sebagainya yang keluar kat FB lepas je sihat dari demam agak memblurrkan. Tertanya-tanya kejadian yang berlaku, tiba-tiba ramai kengkawan bertukar DP FB kepada gambar Morsi. Hurm.

Dan semalam, sibuk-sibuk baking sempat juga belek phone, keluar berita ayam pulak. Ayam naik harga, Datuk Hasan Malek suruh beli selain ayam untuk raya. Aiyakkkk~ Ramai mengamuk sebab takkan nak masak rendang ikan pulak? Err~ Bila baca keratan akhbar yang kengkawan share tu, ghopenye ade peniaga yang mengambil kesempatan naikkan harga ayam sempena perayaan. Hurm.

Actually, tahun ni harga telur dengan mentega sangat mahal. Kalau tahun lepas, bulan puasa macam ni, harga telur dan mentega turun sampai RM7.99 daripada RM10.80 untuk telur, RM11-12 untuk mentega. Tapi tahun ni, nak cari harga telur RM7.99? Nan hadoooo~ Kalau mentega, boleh lah pergi Tesco, dapat lah rega tu untuk mentega berkualiti tinggi SCS. Hahhh, lepas ni semua baker pergi Tesco beli mentega. =.="

Ok lah, nak sambung buat pembetulan thesis sambil pening. Sempena tempahan kek karamel tengah 'pause', jom manfaatkan masa yang ada!

Selamat beribadah puasa!


Wednesday, July 10, 2013

Wordless Wednesday: Menu Berbuka 1 Ramadhan


Kek Karamel Pelangi

Untuk tempahan kek karamel sepanjang Ramadhan dan kek lapis sempena Syawal, sila berkunjung ke SINI... ^_^


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.