BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, August 25, 2013

Tahi Lalat Kat Tapak Kaki

Sampai saja rumah tadi, terus solat dan tidur.

Terlalu penat rasanya. Beberapa hari yang penuh dengan aktiviti. Jauh-jauh pula tu. Ke Sg. Sayong dan Sedenak di hujung minggu. Lepas ber-open house di Skudai pada hari Jumaat, sebelah malamnya. Malah lepas marathon filem baru bersama kawan satu lab hari Jumaat tu.

Maka, bila bangun je dari tidur tadi, rasa macam...kosong sangat.

Terus tanya diri sendiri, nak buat ape ek? Malam ni nak keluar gi mana ek? Nak ajak sape ek?

Err...dahsyatnya kalau dah sampai jadi macam ni. T_T

Macam dah kena penyakit tahi lalat kat tapak kaki. Faham-fahamlah~ Padahal takde pun tahi lalat kat tapak kaki i niii~ Hihi. Namun bila mengenangkan next week akan keluar berjalan jauh lagi sampai nun ke utara tanah semenanjung, maka dibatalkan hasrat hati demi menyimpan sisa minyak dan baki duit supaya tak dibazirkan sesuka hati.

Saya kan, belum berkerjaya.

Ok~

Gambar dicilok dari instagram jiran sepagar
Gambar dicilok dari FB Kak Ayu Citarasa Rinduan
Gambar dicilok daripada instagram Sunah Sakura

P/S: Terima kasih Adam, Kak Ayu Citarasa Rinduan, Pak Cik Mat Gebu dan kak Rafidah Hashim atas undangan datang ke rumah~ Selamat hari raya, maaf zahir batin~ :)


Tuesday, August 20, 2013

Berusaha Menggigih

Erm.

Mungkin misi sebelum ni tak akan diteruskan buat sementara waktu. Misi baru pula yang akan dimulakan. Misi baru memerlukan lebih banyak kekuatan. Lebih banyak ketabahan, kekentalan, ke-ke-ke- dan banyak ke- lagi.

Dalam masa sekarang ni pun memang perlukan sangat-sangat segala ke- tu. Bila dah selesai satu pilihan, muncul pula kekalutan baru. Ya, serta dalam pakej bila kita dah bulat memilih, tentulah akan ada risiko yang perlu kita hadapi, kan?

Buat diri ni buntu lagi.

Mana nak cari duit untuk bayar yuran PhD pulak?

Allahu...


P/S: Bila da publish, baru teringat nak tulis apa sebenranya tadi sampai letak tajuk entri camtu. Tapi ahhhh lebih kurang sama aje lahhh!


Monday, August 19, 2013

Misi Mencari Pekerjaan

Bila dah selesai semua benda ni, rasa kosong sangat pulak.

Masih lagi masuk lab kalau rajin. Tapi dah tak ada apa sangat nak buat. Atas sebab perlukan internet je baru rajin ke fakulti. Kalau tak, duduk rumah aje lah. Menunggu surat dari senat universiti.

Sambil-sambil tu, sekarang dah mula mencari pekerjaan area Selangor & KL. Pening jugak ye nak cari kerja ni. Sebelum ni bukan tak pernah cari, lepas degree dulu pernah juga daftar Jobstreet bagai tu. Tapi masa tu, macam tak bersungguh dan tak serius sangat. Kali ni lah baru betul-betul nak cari kerja. Jumpa juga kerja-kerja yang macam ok, tapi kadang-kadang requirements macam tak berapa nak cukup. Bila rasa tak cukup, terus rasa yak yakin nak mohon. Huhu.

Padahal, sepatutnya try aje la kan apply kat mana pun. Kalau terlalu memilih kerja pun, susah jugak. Tapi lagi satu yang membingungkan kepala ni, kalau nak cari area Selangor & KL, kena cari rumah area sana jugak lah. Hoho!

Kalau ada yang tengah cari pekerja berwibawa dan penyewa rumah berhemah area KL & Selangor, boleh lah contact saya ya! :p


Thursday, August 15, 2013

Mesir Sedang Menangis

Aku tahu.

Aku tidak akan mampu menulis dengan lebih baik tentangnya. Mungkin kerana kelu lidah untuk berbicara. Atau mungkin saja kerana terkedu dan termangu lantas hilang segala tulisan yang mahu aku nukilkan tentang itu.

Kala media perdana memaparkan segala kisah dan cerita, alam maya turut heboh dengan pelbagai berita. Walau saling bercanggah, namun isinya tetap sama.

Mesir-sedang-menangis.

As-Sisi semakin menggila.

Ribuan rakyat menjadi syuhada.

Aku pula masih di sini.

Bumi Malaysia yang aman.

Syawal ini, nikmat mana lagi yang mahu aku dustakan?


#Doa untuk mereka di sana.


Friday, August 2, 2013

Jumaat Terakhir

Jumaat terakhir.

Hari penuh barakah. Dalam bulan penuh mulia.

Dan aku sibuk sendiri di rumah. Menyiapkan segala tempahan kek dalam masa yang terlalu suntuk. Sambil-sambil menyiapkan juga penjilidan thesis dan e-thesis. Ya, aku mahu hantar hari ini. Paling lewat, petang nanti. Itu saja pilihan yang aku ada. Tidak mungkin untuk aku menghantar thesis yang sudah dijilid paling lewat 14 Ogos kalau sudah aku membeli tiket pulang ke sini 17 Ogos. Kan? Lebih baik selesaikan semuanya sebelum pulang ke kampung halaman. Boleh lah menyambut hari raya dengan hati yang aman.

Sedang aku pening-pening dengan e-thesis, jari-jemariku menekan tetikus, membuka satu blog yang selalu aku singgah. Walau jarang benar dikemaskini entrinya, tapi aku tetap selalu masuk. Sekadar melihat-lihat kalau ada entri baru, tak pun, aku akan belek entri-entri lama. Tiba-tiba saja, mata aku tertancap pada satu link entri di bawah entri paling atas.

Entri lebih kurang setahun yang lepas.

Aku klik link tersebut. Membacanya dari awal hingga akhir. Untuk kali ini, aku pun tidak pasti sudah berapa kali aku membacanya. Namun tidak pernah pula aku rasa jemu. Ayat yang tertulis di dalam entri itu, aku dapat rasa benar-benar dari hati. Rasa syahdu menyapa hatiku. Dan tika itu jugalah air mata aku sudah tidak dapat ditahan lagi.

Aku menangis. Menangis bukan kerana manusia. Tetapi menangis kerana aku sedar aku lemah. Aku tidak berdaya. Aku tidak mampu untuk berbuat apa-apa. Kerana aku hanya hamba. Siapalah aku hendak mengubah ketentuan Allah. Jika Dia telah mentakdirkan sesuatu, sebagai hamba aku harus redha. Qada' dan qadar telah lama Dia tentukan, dan aku tahu qada' muallaq itu boleh aku, kau dan kau ubah dengan usaha.

Tapi tetap, aku, kau dan kau hanyalah hamba yang tidak punya apa-apa.

Dan di hujung tangis itulah aku hanya mampu berdoa. Moga-moga Allah mendengar isi hati aku, kau dan kau.

Mudah-mudahan barakah bulan mulia ada tempiasnya pada aku, kau dan kau. Ameen.


Thursday, August 1, 2013

1 Ogos dan Zammiluni

Hari ini 1 Ogos.

Semalam 31 Julai. Tanggal hari kelahiran saya yang ke 26 tahun. Subhanallah. Dah 26 tahun dah. Angka lebih 25 tahun, rasa macam dah tua sangat. Huhuhu. Apapun, alhamdulillah. Beruntung sangat-sangat sebab diberikan nikmat usia hingga ke hari ini. Tetap bersyukur kepada Allah yang memberikan segala kurniaan Dia kepada sekalian hamba. Moga-moga umur yang bersisa dimanfaatkan sebaiknya.

Pagi-pagi tadi, ternampak seorang sahabiah post video link kat Facebook. Dengan sedikit kata-kata dari dia sahaja, hati saya tersentuh.


Mungkin ramai yang kata single lebih baik. Tak berkahwin pun tak apa. Jauh dari masalah dan penyakit jiwa. Walau sudah sedia tahu, atau mungkin tidak tahu, pernikahan itu ibadah, membina masjid itu sunnah. Sedangkan Rasulullah s.a.w pun perlukan Khadijah r.a. Apatah lagi kita ini manusia biasa-biasa sahaja. Kerna pada pernikahan itu ada hikmah. Kan?

Dan video Youtube "Zammiluni" sepanang 2 minit 50 saat tersebut boleh ditonton di bawah.


Iya lah, saya sudah 26 tahun.

Dan salah satu impian saya adalah menjadi isteri penyejuk hati suami.

Siapa tidak mahu?


P/S: Ok, sekarang perlu ke fakulti setelkan thesis hard cover binding pula. Moga sempat buat sebelum balik kampung.


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.