BLOG ENCIK SUAMI

Monday, November 25, 2013

SMARTPHONE AJEEE

Duhhhh!

Makin hari makin senyap blog saya ni. Makin bersawang. Macam mana ek nak bagi konsisten update blog hari-hari? Macam dulu-dulu. T.T

Mungkin sebab sekarang ni ramai kawan-kawan blogger yang sama-sama aktif dulu-dulu dah beralih arah ke Instagram, Twitter & Facebook, rasa tak best dah berblog. Ye ke?

Bukan ke dulu katanya berblog sebab kepuasan hati?

So sekarang ni dah tak berapa berpuas hati la ye bila berblog. Atau sebab hati dah puas, sebab tu takde ape nak diblogkan. Err.

Semua ni dipengaruhi teknologi di hujung jari jugak rasanya. Singkap balik memori daun pisang, kecik-kecik dulu payah benar nak ada komputer untuk sebuah rumah. So, mainan anak-anak masa tu "ting-ting", galah panjang, baling selipar, masak-masak batu dan daun, memancing ketam dengan umpan ikan bilis, dan sebagainya. Sekarang ni, game masak-masak ke, game susun-susun batu ke, game bela binatang ke, semua pakai SMARTPHONE AJEEE.

Besar sikit, dah mula nampak orang bawak benda alah berisi kaset yang dipanggil walkman. Sekarang ni mana main walkman, dulu-dulu nampak orang pakai discman (eh betul ke perkataan ni?) pun dah terkagum, kiranya orang tu berada lah dapat beli discman, tapi sekarang ni semua pakai SMARTPHONE AJEEE.

Bertambah sikit usia, kerajaan mula menerapkan "semangat" sebuah rumah sebuah komputer. Seingat saya masa tu sekolah menengah, dalam tingkatan 1 macam tu, baru lah ada komputer kat rumah saya. Tapi, tak ada internet pun. Masa tu komputer hanya digunakan untuk buat kerja sekolah, assignment, print-print, scan-scan. Kalau nak internet, kena jalan gi pekan. Bayar RM2 sejam kat CyberCafe, sampai pernah jugak berhutang dengan orang CyberCafe sebab terlebih jam. Sekarang ni, CyberCafe pun dah lengang sikit, nak google-google? Yang ada wifi dengan pakej broadband, pakai SMARTPHONE AJEEE.

Bila da up sikit, boleh bawak laptop ke mana-mana kononnya, mulalah berblog dengan aktip sekali. Sikit-sikit amek gambar buh dalam blog, sikit-sikit nak update tengah buat ape, pergi mana, dengan siapa. Dari blog tu, mula kenal kawan-kawan blogger dekat group-group blogger. Berborak sakan dari pagi ke pagi sampai lupa ada blog untuk update. Haiyoo, last-last memang tak berupdate lah blog tu, Facebook pulak mengambil alih. Apetah lagi sekarang ni, nak berFacebook bagai boleh pakai SMARTPHONE AJEEE.

Dari Facebook pulak, kenal Twitter sikit-sikit. Padahal Twitter dah lama dah lahir, cuma baru nak naik beberapa tahun kebelakangan ni. Situlah tempat nak meroyan dan meluahkan perasaan. Lepas tu Twitter jadi sedikit hambar bila Keek dan Instagram mula mengambil alih. Keek tu untuk video je, tapi sekejap je naik, lepas tu tenggelam balik. Instagram jugak yang masih bertahan. Lagi senang, upload gambar dengan caption ajeeee~ Tapi kena ada smartphone lah! Sebab Instagram boleh guna pakai SMARTPHONE AJEE.

Itulah kesan teknologi di hujung jari. Nampaknya manusia semakin malas bercerita dan membaca cerita...entah-entah kamu-kamu ni tak baca semua pun kan entri ni, main lompat-lompat aje~ Lagi lah malas kalau kena baca guna SMARTPHONE AJEEE.

Kan kan kan! :p


P/S: Selamat mendirikan rumahtangga kepada rakan blogger Ir. Nazirul Hazwan Suratan Kebetolan, Ostad Solihin Zubir, Si Cantik Manis Cik Eka dan Si Kenit Yuyu Zulaikha. Moga dipermudahkan semuanya~ Ameen..


Monday, November 11, 2013

Bukan Seperti Makan Kacang

Benarlah.

Tak mudah sebenarnya hendak bergelar isteri. Bukan seperti makan kacang sebenarnya hendak membina masjid. Sedang makan kacang pun kadang-kadang ada susahnya, bila kulit kacang terlalu keras untuk dibuka. Inikan pula perkara yang lebih besar daripada makan kacang.

Bernikah.

Membina rumah tangga.

Menerima orang baru dalam hidup.

Menyatukan dua keluarga.

Yang latarnya memang berbeza.

Subhanallah. Sebagaimana firman Allah s.w.t dalam al-Quran, surah al-Hujurat ayat ke 13: "Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal."

Saya belum lagi bernikah, tetapi cabaran untuk bernikah itu kini sedang saya lalui. Kerana ramai yang berpengalaman berkata, semakin dekat dengan tarikh ijab kabul, semakin kuat kita akan diuji. Dan ujian untuk setiap hamba Allah itu berbeza-beza. Tidak semestinya bakal pengantin yang ini ujiannya sama dengan bakal pengantin yang seorang lagi. Kerana Allah Maha Mengetahui kemampuan hambaNya berbeza-beza.

Persiapan semakin rancak, keluarga dihubungi dengan lebih kerap dari biasa. Dugaan duduk jauh dari keluarga, sememangnya hati sudah mula rasa gusar dan bimbang kalau-kalau ada yang terlepas pandang. Semuanya dipantau dari jauh. Kadang-kadang kasihan pada keluarga di kampung yang bertungkus lumus membantu persiapan tanpa saya. Rasa mahu cepat-cepat balik, tetapi bersabar sahajalah, tinggal tiga minggu saja lagi untuk saya pulang ke rumah.

Dan saat-saat beginilah ujian emosi antara yang terhebat. Beruntunglah bakal pengantin yang sabar menghadapi semua tekanan persiapan majlis, melimpah ruah pahala yang Allah anugerahkan, semakin bertambah-tambah lagi pahalanya apabila sudah selesai ijab kabul. Subhanallah. Itu terapi terindah buat hati yang gundah gulana.

Maka pesan saya kepada semua bakal pengantin walau belum ketemu calon, persiapkan segalanya seawal yang boleh.

Tinggal sebulan sahaja lagi.

Mohon doa-doakan.


Thursday, November 7, 2013

Bila Tiada Bicara

"kadang-kadang,
bila tengok seseorang macam ada yang tak kena.
entah dia sedang berduka.
entah diamnya kenapa.
entah tawa dan senyumnya seperti dipaksa.
tulisan-tulisannya,
semuanya seolah sedang ingin memberitahu sesuatu..
kata-katanya,
seolah-olah punya maksud yang lain..

jujur, kita sangat ingin tahu.
dia kenapa?
hatinya kenapa?
dia baik-baik kah?

tapi,
ada sesuatu yang menghalang.
ada tembok yang memisahkan.

entah dia yang takkan bicara.
atau kita yang takkan mampu bertanya.

kadang-kadang,
kita bimbang,
jika pertanyaan kita cuma menyulitkan keadaannya.
jika keprihatinan kita cuma membuat dia bertambah susah.
dan jika kita sebenarnya tak mampu berbuat apa-apa.

tak apalah.
aku tahu kamu mampu.
aku tahu kamu kuat.
dan aku tahu,
dengan memiliki dan menyakini Allah,
kamu akan kuat.

dari kejauhan,
moga baik-baik sahaja.
aku mengharap dan mendoakan.."

— via tersenyum-melihat-langit

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.