BLOG ENCIK SUAMI

Monday, February 11, 2013

Senyum... :)

Senyum.

Senyum.

Senyum.

Itulah yang paling penting bila berkecimpung dalam dunia yang melibatkan kita dengan orang ramai. Biasanya dalam dunia perniagaan. Bila berhadapan dengan pelanggan, senyuman manis tu lah kunci yang mengikat hati-hati mereka.

Tak percaya?

Bila pelanggan yang penat bekerja datang untuk berurusan dengan kita, pasti rasa letih dia hilang melihat senyuman di bibir kita semasa melayan karenahnya. Dan boleh saja sekelip mata senyuman tu berjangkit, dia yang mulanya berwajah kelat tiba-tiba tersenyum kembali. Itulah kuasa senyuman.

Macam lagu Senyum tu, tau tak?

Tak susah pun senyum. Walaupun tersenyum menggunakan banyak otot muka, hakikatnya senyum tu satu pergerakan yang paling mudah bagaikan tersenyum. Haa, bukan bagai mengelipkan mata tau. Dah namanya tersenyum, bagaikan tersenyum lah kan?

Lagipun, senyum tu sedekah. Tak rugi kalau kita senyum. Orang tengok, hati pun senang. Tapi, jangan tersenyum menggoda pada bukan muhrim udah lah yee!


Mohon Muka Kecik-kecik Aje


Hari itu...

Dia: Akak, kawan akak tu... Macam tak pakai make up aje?

Saya: Ye ke? (Sambil menoleh ke pasangan pengantin yang satu lagi)

Dia: Aha, sebab yang belakang tu nampak jugak make up dia.

Saya: Mungkin kawan akak pakai nipis aje... (Senyum)

Dia: Macam tak pakai langsung, kak...

Saya: Dan mungkin juga suaminya tak nak isteri dia nampak macam orang lain... (Senyum lagi)

Dia: Ooo...


Hari ini...

Kina: Syukran akak! Sorry tak sempat nak jumpa dan salam-salam. Pijo tak perasan pun akak ada (kerana saya mengusik sama ada suaminya perasan saya ada apabila isteri yang cantik sudah berada di sisi). Hehe. Doakan kami ye. :)

Saya: Sah lah dia nampak Kina aje tu.. Hehehe... Insya'Allah dear... Akak minta izin masukkan satu gambar kamu berdua kat blog ye... :)

Pijo: Bukan nampak Kina sorang, tapi tak nampak Kak Sunah sorang aje. Keh keh keh. Terima kasih kak. Sebarang gambar mohon yang muka kecik-kecik aje ye...

Saya: Macam tu pun boleh ye? Hihihi.. Terima kasih jugak untuk makanan sedap-sedap di majlis kamu berdua.. :) Ok, Pijo.. Syarat diterima... Hihi..


Kala ini...

Alhamdulillah.
Baitul muslim terbina lagi.
Dan syaitan pun menangis lagi.
Sepasang orang hebat bersatu lagi.

Mohon Tuhan berkati mereka.
Suami yang begitu menjaga isterinya.
Isteri yang patuh kepada suaminya.
Moga bahagia sampai Syurga.


Mereka...

http://notakaki11.blogspot.com/
http://kinaizzati.blogspot.com/


Dan...

Gambar: Salmuh Che Harun

Barakallahu lakuma wa baraka 'alaikuma wa jama'a bainakuma fi khair buat Umi Kalsom Yusof dan suami, Mohamad Qayyum Halele yang juga menyempurnakan separuh agama pada tarikh yang sama. Maaf tidak dapat hadir ke walimah kalian pada keesokan harinya (semalam). Doa yang sama juga buat kalian berdua... :)


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.