BLOG ENCIK SUAMI

Monday, February 18, 2013

Orang Sarawak Cantik


Kah kah kah!

Tergelak besar saya duk kat kedai Benang Hijau ni bila terbaca salah satu keyword kat Histats. Macam mana pulak boleh jatuh keyword ni kat blog picisan saya ni. Rasanya tak ada pun saya buat entri ciri-ciri orang Sarawak. :p

Nasib baik ada link yang boleh kita tengok entri mana yang kena tu. Kikiki.

Bila saya klik link tu, rupa-rupanya entri NI haa. Ada frasa "orang Sarawak" dalam entri tu dengan ada perkataan "cantik" sekali. Hahaha. Laaa... Sebab tu ke?

Tapi, orang Sarawak memang cantik kan? Kan? Kan?

Lalalalala~


Saya Akui, Saya Takut Hujan Lebat

Sempat keluarkan kamera masa lampu merah kat simpang Taman Sri Pulai

Ya, saya akui itu.

Memang saya sangat takut kalau kena memandu dalam keadaan hujan lebat. Pengalaman sepanjang dah ada lesen memandu, keadaan cuaca macam ni lah yang buat hati saya selalu berdebar-debar. Bukan lori besar bawak batu, bukan kereta lain yang dipandu laju oleh pemandu tak berhemah, mahupun kereta JPJ yang tersadai di bahu jalan buat road block.

Tapi hujan lebat.

Sebab dalam keadaan macam ni, bila kereta depan atau belakang tak bukak lampu, serius tak jelas jarak kereta saya dengan kereta diorang. Tambah-tambah kalau kereta yang berwarna putih dan hitam. Sebab tu lah kan, disarankan buka lampu semasa hujan lebat. Supaya pemandu lain boleh nampak kenderaan kita.

Eh, nak tau tak satu tips semasa memandu dalam hujan lebat?

Pakai cermin mata hitam.

Haipp! Jangan gelak. Ini betul. Pakai cermin mata hitam semasa memandu dalam hujan lebat boleh bagi kelebihan penglihatan. Serius. Saya pernah cuba lepas dengar tips ni dari IKIM.fm.

Alhamdulillah. Memang banyak membantu.


Bila Mulan Akan Beranak?


Ini antara kerisauan terbesar saya.

Saya risau kalau-kalau Mulan melahirkan semasa saya tak ada disamping dia. Tapi saya rasa macam pasti aje yang Mulan akan beranak semasa saya tak ada. Tinggal berapa hari je lagi saya nak balik ke kampung halaman. Balik seminggu pulak tu. Kalau Mulan beranak dalam masa tu macam mana? Hukhuk.

Housemate pun bila peluk Mulan, duk cakap "Mulan cepat la beranak, nanti kak Sunah balik, kakak panik kalau Mulan beranak."

Err... =.="

Macam mana ni? Kalau ada pun, saya rasa seorang lagi housemate tu yang mungkin tak akan panik sangat sebab dia pun bela kucing kat rumah. Tapi kucing dia beranak dulu pun dia tak ada kat rumah masa tu. Hahaha!

Ye, memang kucing beranak tak perlu bidan pun. Ada yang cakap macam tu. Tapi kita nak ada disamping dia bukan semata-mata nak bidankan. Cuma nak guide dia ke mana dia perlu pergi bila da dekat nak beranak. Takmo lah dia beranak dalam almari baju ke, kat bilik solat ke, atau mana-mana tempat yang tak sepatutnya kan?

At least, bila kita ada, kita tak panik dan tahu nak tenangkan Mulan.

Ibu pertama kali tu.


P/S: Kucing kat kampung sebelum ni, memang kami bidankan, urut-urut perut lagi sambil tengok baby keluar seekor demi seekor depan mata. Tahu Sitem perlukan kami sebab bila kami jauhkan diri, dia akan mengiau-ngiau sambil renung mata kami, merayu-rayu nak kami ada dekat dengan dia. Rindu Sitem yang dah pergi. :')


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.